Fingerprint Cards AB (publ) publicerar delårsrapport för januari – september 2023 samt offentliggör kostnadsoptimeringsprogram

REG

Viktiga punkter tredje kvartalet

  • God intäktstillväxt inom Mobile, PC, Payment och Access utanför Asien
  • Den 19 oktober 2023 meddelade Fingerprints att ett program för kostnadsbesparingar har initierats, vilket förväntas ge besparingar på omkring 204 Mkr på årsbasis. Syftet är att bemöta de utmanande marknadsförutsättningar som bolaget står inför på kort sikt (se nedan under ”Kostnadsoptimering” för mer information)
  • Återbetalningen av obligationslånet, efter konvertibel- och företrädesemissionen, kommer att sänka räntekostnaderna med omkring 75 procent, samtidigt som den finansiella flexibiliteten ökar utan några begränsande finansiella åtaganden
  • Kassaflödet påverkades av omkring 20 Mkr i engångskostnader hänförliga till refinansiering

Tredje kvartalet 2023

  • Intäkterna uppgick till 184,8 Mkr (143,2)
  • Bruttomarginalen uppgick till 12,8 procent (12,2)
  • EBITDA uppgick till -40,4 Mkr (- 38,1)
  • Rörelseresultatet uppgick till -63,8 Mkr (- 59,8)
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,17 kr (- 0,17)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -38,0 Mkr (- 111,6)

Januari-september 2023

  • Intäkterna uppgick till 505,1 Mkr (671,5)
  • Bruttomarginalen uppgick till 13,9 procent (22,3)
  • EBITDA uppgick till -158,4 Mkr (- 41,7)
  • Rörelseresultatet uppgick till -215,2 Mkr (- 103,7)
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,52 kr (- 0,29)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -27,9 Mkr (- 230,2)


Kommentar från vd

Jag vill inleda min första delårsrapport som vd med att ge er en sammanfattning av vårt resultat under tredje kvartalet, inklusive vår intäktsökning och slutförandet av vår refinansiering som avsevärt förbättrar vår finansiella flexibilitet. Därefter tänkte jag beskriva den transformationsplan jag har lanserat, som omfattar ett betydande kostnadsoptimeringsprogram för att säkerställa att vår tillväxt sker med god lönsamhet, organisationsförändringar som tillför ny energi, snabbhet och ett nytt DNA till vårt företag, samt en ny strategisk inriktning för Fingerprints för att ta vara på möjligheterna på den fantastiska biometrimarknaden. Allt detta tillkännager vi idag.

Resultat för tredje kvartalet och finansiering
Det är glädjande att vi redovisar en 29-procentig ökning av intäktstillväxten jämfört med samma period föregående år. Vi redovisade tillväxt i produktgrupperna Mobile, PC och Payment samt Access-verksamheten utanför Asien. I Asien minskade omsättningen för Access, främst på grund av lägre efterfrågan på dörrlås till följd av en svag utveckling inom byggbranschen. Även om omsättningstillväxten är glädjande möter vi fortsatt en intensiv prispress inom Mobile – vår intäktsmässigt största produktgrupp – eftersom branschen fortfarande präglas av för höga lagernivåer. Kraftfulla lagertömningsåtgärder har haft en betydande negativ effekt på genomsnittspriset och därmed på vår bruttomarginal. Sedan slutet av andra kvartalet 2023 har vi minskat vårt lager med 23 procent och vi förväntar oss att nå en acceptabel lagernivå före årsskiftet som tidigare kommunicerats. För branschen som helhet förväntar vi oss däremot att det kommer att ta längre tid för konkurrenternas lagernivåer att normaliseras. När det väl sker förväntar vi oss att priser och marginaler förbättras. Samtidigt fortsätter vi att öka vår andel på marknaden för biometriska lösningar för PC, ett segment som erbjuder högre marginaler och en attraktiv tillväxtpotential. Vi förväntar oss också fortsatt ökade intäkter inom områdena Access och Payment, även om intäktsutvecklingen i enskilda kvartal även fortsatt kan vara ojämn när det gäller dessa produktgrupper, eftersom dessa branscher är mindre mogna när det gäller användningen av biometriska lösningar.

Efter slutförandet av konvertibelemissionen och företrädesemissionen återbetalade vi vårt obligationslån om 300 Mkr i slutet av september. Detta kommer att sänka våra räntekostnader med omkring 75 procent, eller cirka 30 Mkr på årsbasis, samtidigt som det ökar den finansiella flexibiliteten då vi inte längre har några begränsande finansiella åtaganden. Vår förmåga att genomföra våra tillväxt- och diversifieringsplaner har ökat betydligt som ett resultat av detta. Med det sagt påverkades kassaflödet från den löpande verksamheten under det tredje kvartalet av omkring 20 Mkr i engångskostnader hänförliga till förtida inlösen av obligationslånet, samt konvertibelemissionen och företrädesemissionen.

Kostnadsoptimering
För att möta de utmanande marknadsförutsättningarna som påverkar bruttomarginalen, initierar vi en plan för att genomföra ett antal omstruktureringsåtgärder som förväntas ge kostnadsbesparingar på omkring 204 Mkr på årsbasis med full effekt från andra halvåret 2024. Detta leder till en förväntad årlig rörelsekostnadsnivå på omkring 180 Mkr. Detta innebär en halvering av våra rörelsekostnader. Omstruktureringskostnaderna beräknas för närvarande uppgå till 62 Mkr, varav hälften redovisas under fjärde kvartalet 2023 och återstoden under 2024.

Låt mig förklara varför vi gör detta nu, vad det kommer att innebära för Fingerprints och våra intressenter, och hur vi ska utvecklas framåt som leverantör av premiumlösningar.

För det första innebär de aktuella marknadsförutsättningarna i vårt största rörelsesegment att bruttomarginalen ligger på en nivå som är ekonomiskt ohållbar utifrån den befintliga kostnadsbasen. Som redan nämnts förväntar vi oss att situationen inom Mobile förbättras när lagernivåerna normaliseras. Vi ser dock kostnadsminskningsåtgärderna som nödvändiga för att försvara bolagets finansiella hälsa och framtid. Vår främsta prioritering är att stoppa förlusterna och samtidigt fortsätta att bredda våra intäktsströmmar till nya områden med högre marginaler, inklusive och bortom PC, Access och Payments. Den globala marknaden för biometriska lösningar är stor och växande, och jag ser mängder av möjligheter till innovation genom att få utväxling på vår spetskompetens och våra teknologiska tillgångar inom nya områden. Samtidigt arbetar vi hårt för att supportera våra nuvarande kunder, inklusive inom Mobile. Vi kommer att prioritera lönsamhet när vi utvärderar nya projekt, och vi ska fokusera på de projekt där vår ledande expertis värdesätts.

Ny organisation och styrningsmodell
Även om förändringar som drabbar våra medarbetare aldrig är lätta att genomföra, så är det viktigt att vi ser framåt som bolag. Jag är övertygad om att vi kan minska den organisatoriska och operativa komplexiteten betydligt genom en rationaliserad och engagerande modell som låter oss öka takten och effektiviteten i bolaget.

Vi måste utnyttja vår talang effektivt och snabbt kunna koppla rätt medarbetare till rätt strategiska projekt i takt med att marknadsmöjligheterna förändras. För att uppnå detta mål och skapa en driven, effektiv organisation, planerar vi att röra oss mot en funktionell organisationsmodell, vilken främjar ansvarstagande och snabb anpassning. De två främsta pelarna i en sådan struktur kommer att vara Produkter och Försäljning, med stöd av Ekonomi, HR och andra operativa funktioner. Både den nya organisationen och vår nya strategi kommer att understödjas av förbättrad styrning, vilket gör att vi kan röra oss snabbare från innovation till försäljning.

En ny strategi
Fingerprints är ett höginnovativt biometribolag inom hårdvara och mjukvara som erbjuder premiumvärden till kunderna, utifrån vår kompetens och våra immateriella rättigheter. Idag genereras merparten av våra intäkter från försäljning av fingeravtryckssensormoduler till kunder inom konsumentelektronikbranschen, främst mobiltelefontillverkare. Det handlar om mycket konkurrensutsatta och mogna globala marknader med höga volymer, men de utgör ändå bara en liten del av den vidsträckta marknaden för biometriska lösningar, som växer med tvåsiffriga procenttal. Omkring tre fjärdedelar av intäkterna inom biometribranschen, inklusive mjukvaruapplikationer, genereras för närvarande inom myndigheter & säkerhet, företag & industri, vård samt finanssektorerna. Utöver dessa enorma möjligheter finns det andra attraktiva tillväxtinriktningar inom räckhåll för oss, bland annat ny teknik, nya kanaler och samarbeten, samt nya affärsmodeller som exempelvis mjukvarulicensiering.

Jag har nu nöjet att tillkännage lanseringen av Fingerprints Biometriplattform, med syftet att dra fördel av dessa oräkneliga möjligheter. Jag menar att vi kan generera ännu större värde från våra talanger och vår teknikportfölj genom att utveckla och utvidga dem som en del av en sammanhängande, utbyggbar plattform som sedan kan tillämpas för att hantera många fler av kundernas utmaningar och möjligheter. Snarare än skilda teknologitillgångar utgör Fingerprints biometriplattform en gemensam, integrerad uppsättning verktyg och funktioner som kan kombineras på flera olika sätt för att maximera vår marknadsräckvidd och skapa värde för våra kunder.

Fingerprints Biometriplattform har fyra skikt: enheter som fångar upp och överför en signal; mjukvarumodaliteter såsom fingeravtryck, iris, ansikte eller gångart som samlar in indikatorer från signalen; mjukvaruanalysmotorer såsom algoritmer och AI som kopplar signalen till ett visst utfall som identitet eller uppförande samt dataskiktet där informationen bearbetas och lagras på ett säkert sätt. Fingerprints är världsledande på att göra detta med högsta effektivitet i vår aktuella portfölj. Expansionen av Fingerprints plattform ska ske genom att nya funktioner byggs upp, läggs till genom partnerskap eller köps in för att ge tillträde till nya marknader.

Det finns en mängd olika utvecklings- och expansionsmöjligheter. Med en genomtänkt användning av vårt kapital kommer vi att utforska en rad potentiella fokusområden, däribland nya mjukvarumodaliteter som ansikte och hälsa; expansion av analysverktyg med AI för fler utfall än identitet; nya vertikaler såsom detaljhandel och myndigheter; nya användningsområden såsom FIDO och KYC (känn din kund). För att påskynda intäktsgenereringen ska vi utforska nya licensieringsmodeller och partnerskap.

Fingerprints fortsätter att vara ledande inom biometriska premiumlösningar, vilket illustreras av vår tillväxt i kvartalet. Genom att adressera vår kostnadsbas och utveckla en dynamisk organisation, är vi väl positionerade för att driva lönsamhet. Med hjälp av vår nya plattform kan vi utnyttja våra främsta styrkor på nya, effektiva sätt.

Adam Philpott, vd och koncernchef


Idag klockan 09:00 CEST presenterar Fingerprints vd Adam Philpott rapporten tillsammans med CFO Per Sundqvist i en kombinerad webbsändning och telefonkonferens. Presentationen sker på engelska.

Rapporten kommer att finnas tillgänglig på fingerprints.com.

Presentationen sänds via webcast, och deltagare kan registrera sig via denna länk: https://edge.media-server.com/mmc/p/fh4xhi3a

För media och analytiker: Registrering till telefonkonferens sker via denna länk: https://register.vevent.com/register/BI0e4ebb1c8919498382f40810e7346087



För information, vänligen kontakta:
Adam Philpott, vd


Per Sundqvist, CFO


Stefan Pettersson, Head of Investor Relations:
+46(0)10-172 00 10
investrel@fingerprints.com


Press:
+46(0)10-172 00 20
press@fingerprints.com


Denna information är sådan information som Fingerprint Cards AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 19 oktober 2023 kl. 07.00 CEST.



Om Fingerprints
Fingerprint Cards AB (Fingerprints) - det ledande globala biometribolaget med svenska rötter. Vi tror på en säker och sammanbunden värld, där du är nyckeln till allt. Våra lösningar återfinns i hundratals miljoner enheter, och används miljardtals gånger varje dag. Vi erbjuder säker och användarvänlig identifiering och autentisering med en mänsklig touch. För mer information, besök vår webbplats, läs vår blogg, och följ oss på Twitter. Fingerprints är börsnoterat på Nasdaq Stockholm (FING B).

 

Bilaga


Datum 2023-10-19, kl 07:00
Källa GlobeNewswire
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!