Ny rapport från Essity kopplar jämställdhet till globala frågor om hälsa och välbefinnande

Hygiene and Health Report 2023-2024: Advancing Health and Well-being through Care, Prevention, and Gender Equality, publicerad av det globala hygien- och hälsobolaget Essity, visar hur hygien och hälsa fungerar som katalysatorer för att lösa ett stort antal globala samhällsfrågor. Genom att dra lärdomar av insikter, forskning och intervjuer med ledande experter identifierar rapporten områden som är kritiska för att driva utvecklingen framåt och göra framsteg mot FN:s hållbarhetsmål.

- Som ett ledande globalt hygien- och hälsobolag strävar Essity hela tiden efter att bryta barriärer för hygien och hälsa och arbeta för ett ökat välbefinnande för individer och samhället i stort. Genom samarbeten med ett stort antal olika intressenter är vårt mål att bidra till förändring och att inspirera till ytterligare framsteg inom hygien, hälsa och välbefinnande globalt, säger Magnus Groth, vd och koncernchef för Essity.

Ett av resultaten i rapporten kopplar satsningar inom hälsa för kvinnor och flickor till ökad jämställdhet samt ökat välbefinnande i samhället i stort. Minst 367 miljoner barn världen över saknar sanitetstjänster i skolan, vilket skapar hinder för god menshälsa.* Klimakteriet blir också ofta förbisett i olika delar av samhället, bland annat på arbetsplatser, trots att uppskattningsvis 1,1 miljard kvinnor över hela världen år 2025 förväntas befinna sig i någon av de faser som är kopplade till klimakteriet.** 

Utöver jämställdhet kartlägger rapporten också värdet av vård och vårdgivare, samt behovet av proaktiva satsningar i hygien, sanitet och andra åtgärder för säkerställa motståndskraftiga sjukvårdssystem. Det uppskattas att hela 80 procent av vården utförs av familjemedlemmar, och två tredjedelar av världens befolkning kommer vid någon tidpunkt i livet att bli vårdgivare.*** Det uppskattas även att inom EU står kostnaderna för sjukskrivningarna för 2,5 procent av BNP.**** 

– Vi vet att enskilda människors hälsa och välmående samt samhället i stort gynnas av investeringar i vård, jämställdhet och förebyggande av sjukdomar. FN:s hållbarhetsmål fungerar som ett viktigt ramverk för att främja en friskare och mer inkluderande framtid. Det är genom att sätta upp prioriteringar, ta fram effektiva riktlinjer och lyfta dessa åtgärder även till en nationell nivå som vi kan åstadkomma en förändring, tillägger Anna Brodowsky, Vice President Public Affairs på Essity. 
 

* UNICEF and WHO (2020) Progress on drinking water, sanitation, and hygiene in schools: Special focus on COVID-19. 
** Essity (2022) Global Hygiene and Health Survey 2022: The Future of Well-being.
*** Brody, J. E. (2008, November 10). When Families Take Care of Their Own. The New York Times.
**** Human Capital Hub (2022). Absenteeism in the workplace: Impact, causes, and policies. Human Capital Hub. 

 

Höjdpunkter ur rapporten

Investeringar i hälsa för kvinnor och flickor
•    Minst 367 miljoner barn världen över saknar sanitetstjänster i skolan, vilket skapar hinder för god menshälsa.
•    Under 2025 förväntas cirka 1,1 miljard kvinnor+ över hela världen genomgå någon av de faser som förknippas med klimakteriet. Dock omges klimakteriet ofta av stigman och förbises i olika delar av samhället, bland annat på arbetsplatsen.

Vårdekonomin
•    Familjemedlemmar utför 80 procent av all vård, och två tredjedelar av världens befolkning kommer vid någon tidpunkt i livet att bli vårdgivare.
•    Vårdsystemen pressas bland annat på grund av demografiska förändringar och ett ökat vårdbehov, medan antalet vårdgivare minskar.

Förebyggande arbete för beredskap
•    Även om det inte finns några officiella siffror, uppskattas att sjukskrivningar inom EU medför kostnader på 2,5 procent av BNP.
•    Rapporten lyfter också fram att bristen på tillgång till grundläggande hygientjänster är en av de främsta bidragande orsakerna till spridning av infektioner och sjukdomar. Orsakerna är många, bland annat begränsad tillgång till att kunna tvätta händerna, otillräcklig städning och brist på utbildning om hygien.

 

Om rapporten
Hygiene and Health Report från det globala hygien- och hälsobolaget Essity har publicerats vartannat år sedan 2008, med målet att bidra till den globala dialogen om hygien, hälsa och välbefinnande genom kunskap och insikter, förankrade i aktuella och kommande globala agendor. Hela den senaste rapporten går att läsa här

Datum 2023-08-29, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!