Essity har fullföljt försäljningen av samtliga aktier i dotterbolaget Vinda

Den 15 december 2023 meddelade Essity att Isola Castle Ltd, ett bolag indirekt helägt av Asia Pacific Resources International Limited (APRIL), meddelat att det avsåg att lämna ett villkorat offentligt bud till aktieägarna i Vinda att förvärva 100 procent av bolagets utgivna aktier för 23,50 HKD per aktie. Essity undertecknade ett oåterkalleligt åtagande om att acceptera budet för hela sitt innehav om 51,59 procent av aktierna. Budet offentliggjordes den 8 mars 2024 och Essity har accepterat i enlighet med sitt åtagande. Det offentliga budet motsvarar ett totalt värde på samtliga aktier om cirka 28,3 miljarder HKD (37 miljarder SEK).

- Essity är nu i bättre form än någonsin. I och med försäljningen av Vinda är de kategorier med högst marginal och lägst kapitalintensitet en större del av bolaget. Bolagets massakonsumtion är halverad och vi har en attraktivare portfölj med högre lönsamhet och lägre volatilitet. Transaktionen minskade Consumer Tissues andel av nettoomsättningen 2023 från 41 till 33 procent. Vi ser fram emot att fortsätta växa en portfölj med mer värdeskapande kategorier, säger Magnus Groth, vd och koncernchef för Essity. 

Essitys ägande om 51,59 procent i Vinda har konsoliderats till 100 procent av Essity sedan 2014. Från och med fjärde kvartalet 2023 har Essity klassificerat Vindas finansiella rapportering som verksamhet under avveckling. Vinda är noterat på Hong Kong Stock Exchange och hade ett börsvärde om cirka 25 miljarder HKD (cirka 33 miljarder SEK) vid börsens stängning den 14 december 2023. Av Vindas nettoomsättning var 83 procent relaterad till mjukpapper och 17 procent till personliga hygienprodukter.

Essity har ett flertal juridiska utlåtanden på att försäljningen av aktierna i Vinda inte utgör ”cessation of business” under Essitys EMTN-program. Detta efter sammanvägning av flera kvalitativa och kvantitativa faktorer, såsom bl.a. de fortsatta affärerna med Vinda med licensieringar m.m. Redan det faktumet att Essity endast har 51,59 procent av aktierna och omsättningen är 8,5 procent som del av Essity, gör att det inte kvalificerar som ”cessation of business”.

Datum 2024-03-21, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!