Essity ansluter till europeiskt forskningsprojekt kring cirkulär sensorteknik

Sustronics huvudmål är att förnya den europeiska elektronikindustrin mot en mer cirkulär ekonomi genom ekodesign, biobaserade material och energieffektiv tillverkning. I projektet ska elektronikprodukter omdesignas till cirkulära, komposterbara och återanvändbara produkter och samtidigt synliggöra affärsmöjligheter inom hållbar elektronik. 

Forskningsprojektet består av nio pilotstudier med särskilt fokus på sjukvård och diagnostik. Prototyper kommer att utvecklas samtidigt som livscykelanalys och metoder för ekodesign kommer att tillämpas för att säkerställa hållbarhet.

Essity leder och deltar i två av pilotstudierna, en för att ta fram en återanvändbar sensor integrerad i inkontinensprodukter som mäter temperatur, fukt och enzymer för att undvika inkontinensrelaterade hudproblem och höja vårdens kvalitet. Sensorn ger, genom data och AI-algoritmer, insikter till användaren eller vårdaren om exempelvis hudhälsa direkt till en smartphone. 

Den andra pilotstudien omfattar utveckling av ett smart sårförband utrustat med sensorer som mäter temperatur, pH och biomarkörer för infektion i såret. Lösningen har potential att både öka välbefinnandet för patienten och minska kostnaderna för sjukvården. 

- Framsteg inom sensorteknik kan förbättra den förebyggande vården avsevärt och bli en ”game changer” för stora patientgrupper. Genom forskningsprojektet Sustronics stärker vi ytterligare vår innovationsförmåga samtidigt som vi förbättrar människors hälsa och välbefinnande och bidrar till ett hållbart och cirkulärt samhälle, säger Tuomas Yrjölä, chef Global, Innovation & Sustainability, på Essity.  

Essity är globalt ledande inom inkontinens- och sårvårdsprodukter med varumärkena TENA, Cutimed, Leukoplast, och den unika sårvårdsteknologin Sorbact. De digitala hygien- och hälsolösningar som bolaget utvecklar ökar välbefinnandet för både människor och planet.

Datum 2023-11-24, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!