Kvartalsrapport Januari-Mars 2023

REG

Styrelsen och verkställande direktören i ECOMB AB (publ) får härmed avge följande

kvartalsrapport för Q1 2023.

 

Marknaden utvecklas positivt för ECOMBs produkter

  • Vinst första kvartalet
  • Ecotube Zero drar stort kundintresse
  • Starkare prospektlista
  • Första beställningen till Ocean Recycle

 

Q1 1 januari -31 mars 2023

 

KONCERN:

  • Resultatet efter finansiella poster: 247 TSEK (-617 TSEK)
  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 2 181 TSEK (2 357 TSEK)
  • Likvida medel vid periodens utgång: 572 TSEK (2 014 TSEK)

 

ECOMB AB (publ)

  • Resultatet efter finansiella poster: 315 TSEK (-592TSEK)
  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 2 181 TSEK (2 357 TSEK)
  • Resultat per aktie: 0,01 SEK ( -0,02 SEK)
  • Antal aktier: 38 422 002 st (38 422 002 st)
  • Likvida medel vid periodens utgång: 135 TSEK (1 722 TSEK)

 Siffror inom parentes avser motsvarande period föregående år.

 

 

Verksamheten under Q1 jan-mar 2023

 

Ekonomi

 

Förlust vändes till vinst under det första kvartalet 2023 jämfört med motsvarande period 2022, samtidigt som omsättningen var i stort oförändrad. Kassan har varit svag under det senaste året och vi stämmer hela tiden av prognosen med förväntade nya projekt mot bolagets likviditet. Årsstämman den 25 maj 2023 beslutade också att ge styrelsen mandat om att besluta om kapitaltillskott i form av nyemissioner, konvertibla lån etc. ECOMB är annars lågt belånat med endast ett brygglån till ALMI sen covid-19 pandemin, kvarvarande skuld 150 kkr

(1 april 2023), inte heller har bolaget några företagsinteckningar eller krediter. En eventuell kassaförstärkning kan därför handla om såväl lån/krediter som emissioner.

 

Marknaden

 

Vätgassamhället definitivt på väg

Idag framställs nästan all vätgas från naturgas, dvs i grunden ett fossilt bränsle. Men det sker nu en utveckling i rasande takt när det gäller fossilfri eller grön vätgas, där det i huvudsak handlar om att framställa vätgasen från elektrolysörer, där vattenmolekylen spjälkas till vätgas och syrgas genom tillförsel av el. Den gröna elektriciteten kommer då främst från vindkraftverk, samt en mindre del från solceller och kärnkraftsel. För varje kg vätgas som produceras får man 8 kg syrgas ”på köpet”. Det är den som är intressant för ECOMB att utnyttja, sannolikt till mycket låga marknadspriser. Vätgasen kan sen användas direkt, t.ex. inom stålindustrin för framställning av s.k. grönt stål, men även indirekt, t.ex. inom fartygs- eller flygbranschen där vätgasen används för produktion av metanol. Metanol har redan fått många varumärkesnamn som t.ex. elektrobränsle, e-bränsle, e-jet, e-metanol osv, allt för att muta in den framtida marknaden med helt nya affärsmöjligheter. Metanolen framställs via enkla kemiska processer där vätgas och koldioxid är råvarorna. Då uppstår en given efterfrågan på råvarorna. Därför börjar de större aktörerna sondera terrängen och försöka säkra upp leveranserna av grön vätgas och grön koldioxid (från t.ex. förbränning av biobränslen). Stockholm Exergi räknar i sina kalkyler med ett pris på 1500-2000 kr/ton CO2 för sina planerade årligen infångade 800.000 ton koldioxid, att säljas på marknaden. Därav har den ”gamla” benämningen CCS (Carbon Capture and Storage) nu ofta ersatts med CCUS (Carbon Capture Utilization and Storage), dvs man ska använda kol-atomerna några cykler innan de omvandlas till fast materia för slutlagring i porösa bergarter e.dy.

Ett annat exempel är Maersk, världens största redare, som beslutat att konvertera 30 st stora tankers till metanoldrift. Ett paradigmskifte som kommer få många fler redare att följa efter.

 

Planerbar energi från havsbaserad vindkraft

Regeringen gav nyligen klartecken till de havsbaserade vindkraftparkerna Kattegatt Syd (Vattenfall) och Galene (OX2) utanför Varberg resp. Falkenberg. Totalt handlar det om en årlig energiproduktion på ca 6,5 TWh, vilket motsvarar 4,7% av Sveriges elkonsumtion 2022 (137 TWh). Ytterligare ansökningar om etablering av nya vindkraftverk till havs finns nu på regeringens bord för beslut, tillsammans bortåt 500 TWh. Merparten av dessa är lokaliserade i Östersjön och ett flertal har inkluderat elektrolysörer i sina energisystem, där upptill hälften av den genererade elektriciteten används för att tillverka vätgas. Vätgaslagren innebär att den icke planerbara vindenergin har omvandlats till planerbar energi, när det blåser fylls vätgaslagren på och när det är stiltje minskar lagringsvolymerna. Biprodukten syrgas (8 kg syrgas per kg vätgas) kan givetvis också komprimeras och därefter lagras för att senare användas till både förbränningsprocesser (Ecotube Zero) och syresättning med Ocean Recycles mobila teknik.

 

Renässans för Ecotube-systemet

Den gröna omställningen innebär stora fördelar för ECOMB, marknadsförutsättningarna har inte varit bättre sen bolaget grundades (1992).

Men det handlar inte bara om syrgas från elektrolysörer utan även det ”gamla traditionella” Ecotube-systemet drar nytta av den fundamentala förändringen på den globala energimarknaden.

Miljövillkoren för utsläpp till luft från förbränningsprocesser kommer inom kort att skärpas, inte minst inom EU genom de nya BAT/bref-villkoren för NOx, CO, stoft mm.

Dessutom gynnas CCUS-anläggningarna av att den inkommande rökgasen är så ren som möjligt. Oavsett vårt nya koncept Ecotube Zero och oavsett om en anläggningsägare valt HPC-tekniken (Hot Potassium Carbonate), det idag mest sannolika teknikvalet för fjärrvärmepannor, tjänar alla system på att matas med en så ren rökgas som möjligt. Alla avskiljningstekniker i CCUS-anläggningen är i grunden kemiska reaktorer som är känsliga för olika föroreningar. Därför kan det mycket väl bli så att anläggningsägarna ser ekonomiska fördelar med att ligga långt under de nya hårdare gränsvärdena när det gäller utsläppen av;

-          NOx

-          CO/VOC (Volatile Organic Compounds)

-          SOx

-          HCl

-          Stoft

Dessutom är det självklart att sträva efter att minska luftöverskottet, dvs göra förbränningsprocessen effektivare där ett lägre rökgasflöde innebär billigare CCUS-anläggning, både avseende CAPEX (investeringskostnader) och OPEX (driftkostnader).

CAPEX för Stockholm Exergis fullskaleanläggning benämnd BECCS (Bio-Energy CCS) beräknas landa på 5 miljarder SEK, så det är fråga om stora summor i de nya energisystemen.

 

Ytterligare steg mot stärkt IPR för konceptet Ecotube Zero – PCT-ansökan inlämnad

En PCT-ansökan (Patent Cooporation Treaty) patentansökan för den nya uppfinningen Ecotube Zero har lämnats in. Då kan vi få en nyhetsgranskning och preliminär patenterbarhetsbedömning på en enda patentansökan utförd av en myndighet som representerar 150 länder. Därefter tar vi beslut om fullföljande i de länder där ett patentskydd bedöms få stort värde.

Vi har tidigare fått klartecken för registreringen av varumärket Ecotube Zero inom EU och även beslutat att gå vidare med ansökningar om varumärkesskydd till de viktigaste marknaderna utanför EU. Ett starkt varumärke får en allt större betydelse i vår kommersiella värld, med en ökad mångfald av produkter och processer. Skyddet inom EU gäller under 10 år och kan sen förnyas.

 

Tvåsiffrigt på Prospektlistan

Det senaste året har vi jobbat stenhårt med marknadsföringen både till förbränningsanläggningar och för övergödda sjöar och havsvikar. Det handlar ofta om långdragna processer med kunderna, där förstudier i form av större projekt, s.k. Boiler Audits, till mindre projekt, ofta LIVE-förbränning, leder vidare till ett ökat kundintresse. Ju fler prospekts, desto större chanser till slutmålen; installation av ett Ecotube-system eller ett syresättningsprojekt. Antalet prospekts har därför hela tiden ökat på vår Prospektlista och idag är vi uppe i ett tvåsiffrigt antal, där vi befinner oss i olika faser.

 

Projekt

 

En Boiler Audit som lagt grunden till nästa steg

Under Q4 2022 genomförde vi en Boiler Audit på en större biobränsleeldad panna i Sverige, målet var att undersöka hur förbränningsprestanda och emissioner skulle kunna förbättras, särskilt vid högre laster. Arbetet omfattade bl.a. karteringar av eldstadstemperaturerna, videofilmningar av flambilder och utbredningar i eldstaden och analyser av processdata.

Nu är man beredda att gå vidare och planerar att skicka ut en offentlig förfrågan på ett turn-key projekt inom kort.

 

Qidong-projektet i Kina avslutas innan det hann komma igång på allvar?

Efter pandemin har av allt att döma vår beställare i Qidong-projektet fått helt andra affärsprioriteringar, det är i alla fall något vi kunnat tyda oss till under de mycket knapphändiga kontakter vi haft den senaste tiden. Projektet har därför hamnat i limbo och vi måste nu överväga möjligheterna att vidta juridiska åtgärder – vilket inte är det enklaste. Vi hade ju ett liknande fall 2013, ett påskrivet kontrakt med en cementanläggning i Inre Mongoliet, överenskommelser och avtal tycks ha en annan innebörd för kinesiska kunder jämfört med vad vi är vana vid. Det enda positiva är att vi endast förbrukat timmar i projektet och inte satt igång någon tillverkning.

 

Panndiagnos på distans i Kina slutförd

Panndiagnosen för en annan avfallspanna, tillsammans med vår kinesiska partner Wushi Technologies, har som planerat slutförts under Q1. Där har vi jobbat på distans från Sverige, ett framgångsrikt koncept som förhoppningsvis kan leda vidare till nya projekt på världens största marknad för avfalls- och koleldning. Ordervärdet uppgick till ca 0,2 MSEK.

 

Omfattande Boiler Audit till stort massabruk avrapporterad och klar

I januari 2023 skrev vi kontrakt med en av de allra största globala koncernerna inom massa- och pappersindustrin. Tillsammans med vår partner Five Star Tech AB blev det en rivstart på projektet och några intensiva februariveckor på bruket. I princip hela pannan genomlystes, från bränsleinmatning och förbränning (ECOMBs specialitet) till hela ångsidan (Five Star Techs specialitet). Vi kom fram till en hel del intressanta slutsatser om vad som borde uppgraderas eller helt bytas ut för att hålla pannan i drift i minst 10 år till samtidigt som nya, hårdare krav på utsläppen måste uppfyllas. Vårt förslag till denna relativt omfattande om- och tillbyggnad kommer förhoppningsvis att ingå som en del i en ännu större ombyggnad inom ett helt nytt affärsområde. Vi ser med tillförsikt fram emot kommande steg i denna långsiktiga process. Men projektet gav också en annan mersmak, det var vårt första riktigt stora jobb med Five Star Tech och ett kvitto på att vi är ett starkt team tillsammans.

 

Leveranserna till SUEZ dotterbolag Econotre går enligt plan

Ecotube-systemet i de två avfallseldade pannorna utanför Toulouse i Sydfrankrike har nu varit i drift i 18 år. 2 Ecotuber i respektive panna har reducerat NOx-utsläppen med nära 60% från ursprungliga nivåer endast genom smartare tillförsel av förbränningsluft – utan dyra kostnader för kemikalier som urea eller ammoniak.

Hårdare utsläppskrav på NOx låg bakom vårt testprojekt om att kombinera Ecotuberna med SNCR  i den ena av pannorna under 2022. Resultatet blev mycket lyckat och därför valde Econotre att gå vidare med en mer permanent SNCR (Selective Non Catalytic Reduction) installation till de båda pannorna.

En del av leveransen skickades till Frankrike i april och den andra delen kommer att färdigställas under Q3. Ordervärdet uppgår totalt till ca 3 MSEK.

 

 LIVE-förbränning på 3 svenska fastbränslepannor

Under Q1 fick vi beställningar från 3 olika anläggningsägare i mellansverige om att genomföra filmningar av förbränningen med vår egenutvecklade videokamera - ett universalverktyg för att kunna se LIVE-förbränning. I två av pannorna eldas biobränsle och i den tredje avfall. Det handlade om kortare screeningsjobb, men som ofta kan leda till fler jobb och i vissa fall sluta med ett Ecotube-projekt. En av pannorna var särskilt intressant, där man hade problem med höga gashastigheter och stora mängder oförbrända partiklar i rökgasen. Det totala ordervärdet uppgick till 0,1 MSEK.

 

Första beställningen till dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB!

Östersjön har sen bolaget bildades 2018 funnits med som det långsiktiga målet att åtgärda med vår patenterade syresättningsteknik. Innanhavet lider svårt av syrebrist och döda bottnar, ”slipstorskar” och magra sillar är sannolikt resultatet av en övergödd och överlag näringsfattig marin miljö som skapats.

I flera ansökningar om nya vindkraftparker i Östersjön inkluderas även att en del av den genererade elen utnyttjas för vätgasproduktion i elektrolysörer. Biprodukten syrgas (8 kg O2 per kg H2) kan då med stor fördel utnyttjas för syresättning av de döda bottnarna, skapa nya marina reservat av en Östersjö i mer eller mindre fritt fall. Men då handlar det om riktigt storskaliga projekt och där är vi inte nu. Därför mottog vi nyligen med stor glädje en beställning av en mindre förstudie som syftar till att designa ett syresättningssystem till en Östersjövik, som då skulle fungera som en modell av ett större område i Östersjön. Ordern är blygsam rent ekonomiskt, men har ändå ett stort signalvärde för dotterbolaget.

 

ECOMB AB äger idag 95% av aktierna i dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB, övriga 5% ägs av 88 st privata investerare.

 

Patent beviljat för Ocean Recycle

Dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB har nyligen fått sin patentansökan beviljad och ett nytt värdefullt patent som rejält stärker bolagets IPR (Intellectual Property Rights).

-          ”Man ska inte dra extrema växlar på beviljandet av ett patent, men i den position bolaget befinner sig i idag är det tveklöst av ett stort värde, samtidigt som vi successivt bygger upp ett starkare know-how om vår syresättningsteknik, menar VD Ulf Hagström.” 

 

 Händelser efter periodens utgång

Inga väsentliga händelser har skett efter rapportperiodens utgång, utöver vad som ovan angivits.

 

Framtidsutsikter

Framtidsutsikterna, både på lite kortare sikt men framförallt på längre sikt, ser mycket positiva ut. Marknaden och efterfrågan av våra produkter kommer att öka när den globala marknaden ställer om energisystemen samtidigt som kraven på utsläpp ytterligare skärps. Båda våra framtidsorienterade ben fokuserar på syre; Ecotube Zero och syresättning av övergödda sjöar och hav, vilket med stor sannolikhet kommer innebära stora affärsmöjligheter för både moderbolag och dotterbolag. Dessutom ser vi ett ökat intresse även för det traditionella Ecotube-systemet och de kompletterande nyare produkterna HEES (High Electricity Efficiency from Steam) och Impulse Cleaning.

 

Redovisningsprinciper

ECOMB AB tillämpar årsredovisningslagen samt bokföringsnämndens allmänna råd 2012:1 (K3) vid upprättande av finansiella rapporter.

 

Granskning

Denna rapport har ej blivit granskad av bolagets revisor.

 

Kommande rapporter

Halvårsrapporten lämnas den 31 augusti 2023.

 

Styrelsen och verkställande direktörens försäkran

Styrelsen och verkställande direktören intygar att delårsrapporten ger en rättvisande bild av bolagets verksamhet, finansiella ställning och resultat samt att de risker och osäkerhets faktorer som bolaget står inför är belysta till bästa förmåga.

 

 

Södertälje den 31 maj 2023

 

ECOMB AB (publ)

 

Styrelsen och VD

Göran Ernstson, Ordförande

Eric Norelius, Ledamot

Angela Wulff, Ledamot

Ulf Hagström, VD

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum 2023-05-31, kl 08:55
Källa Cision
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!