Halvårsrapport januari-juni 2023

REG

Styrelsen och verkställande direktören i ECOMB AB (publ) får härmed avge följande

delårsrapport för det första halvåret 2023.

 

 

ECOMB avancerar på dubbla fronter

 

  • Förbättrat resultat på samma omsättning
  • Ecotube Zero en 2-stegs-raket
  • Innebär Ecotube Zero avsevärt billigare CCUS?
  • Första beställningen till Ocean Recycle!
  • Östersjövik och Ålands dricksvatten i fokus för syresättning

 

ECOMB-koncernen (inkl. dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB)

  • Resultatet efter finansiella poster 569 TSEK (78 TSEK)
  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 3 979 TSEK (3 979 TSEK)
  • Likvida medel vid periodens utgång: 1 110 TSEK (2 109 TSEK)

 

ECOMB AB (publ)

  • Resultatet efter finansiella poster 718 TSEK (220 TSEK)
  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 3 979 TSEK (3 979 TSEK)
  • Resultat per aktie: 0,019 SEK (0,006 SEK)
  • Antal aktier: 38 422 802 st (38 422 802 st)
  • Likvida medel vid periodens utgång: 691 TSEK (1 742 TSEK)

Siffror inom parentes avser motsvarande period föregående år omräknat enligt ny redovisningsmetod

Verksamheten under halvåret jan-jun 2023

 

Ekonomi

 

Bolagets resultat det första halvåret 2023 visar på ett förbättrat resultat, 0,7 MSEK mot 0,2 MSEK under motsvarande period föregående år. Finansieringslösningen med vår nya bank SEB ger oss också en ny plattform att stå på inför bolagets fortsatta expansion.

Glädjande är också dotterbolaget Ocean Recycles första order under Q2.

 

Ny finansieringslösning med ny bank

Vi kom under sommaren i mål med en finansieringslösning tillsammans med vår nya bank SEB - Skandinaviska Enskilda Banken. Båda parter går in i detta samarbete med ett långsiktigt perspektiv, vi ligger helt rätt i tiden med våra produkter och tjänster för att kunna möta marknadens behov. Definitivt ett paradigmskifte inom energi- och miljösektorn som ECOMB ska vara en given del av.

Finansieringslösningen handlar i detta läge om en rörelsekredit, balanserad mot en företagsinteckning på motsvarande belopp. Vi hälsar SEB välkomna till ECOMB-koncernen!

 

 

Marknad

Konvertera konventionella Ecotuber till Ecotube Zero – en 2-stegsraket

Ecotube-systemet har med framgång under de senaste 25 åren installerats i fastbränslepannor som eldar biobränsle, avfall och kol. Miljön har varit den starkaste drivkraften hos våra kunder inom kraftvärmeverken och industrin, främst har det handlat om att minska utsläppen av kväveoxider (NOx) och i andra hand ekonomiska besparingar i form av ökad verkningsgrad (minskade bränslekostnader) samt minskade drift- och underhållskostnader.

Oavsett vilken CCUS-teknik (Carbon Capture, Utilization and Storage) som kommer att användas för att fånga in koldioxiden efter pannan handlar det om att minska samtliga miljöstörande ämnen i rökgasen före CCUS-steget. Nu handlar det inte om bara miljö, kanske t.o.m. mer om ekonomi!

En oren rökgas innebär ökad belastning på CCUS-systemet, tätare byten av absorptions- och desorptionsmedel, membran, ökade energikostnader etc, mao i slutänden högre OPEX (driftkostnader). Paradoxalt nog kan det bli så att ekonomin och inte nya, strängare utsläppskrav från myndigheterna blir den starkast pådrivande faktorn mot renare rökgaser till atmosfären.

Marknadsföringen av Ecotube-systemet går nu därför in i en ny fas, där målet är att kunderna ska genomföra övergången till en grönare och mer hållbar energiproduktion i två steg;

  1. Idag investera i ett konventionellt Ecotube-system (tillförsel av luft) för att minimera utsläppen av miljöstörande ämnen som NOx (kväveoxider), CO (kolmonoixid), VOC (Volatile Organic Compounds eller kolväten), NH3-slip (restammoniak från SNCR) och N2O (lustgas) samt öka verkningsgraden genom minskat luftöverskott. Genomföra kortare tester med Ecotube Zero-konceptet, vara helt preparerade för en definitiv övergång till CCUS.
  2. Konvertera de konventionella Ecotuberna till Ecotube Zero (tillförsel av O2+CO2, dvs byta ut kvävgasen i luften mot koldioxid) och investera fullt ut i CCUS-tekniken och kunna stänga ner skorstenarna

 

Innebär Ecotube Zero avsevärt billigare CCUS?

En stor del av kostnaden för CCUS är själva infångningen av koldioxiden från rökgasen. De två hittills mest utnyttjade teknikerna är HPC (Hot Potassium Carbonate) och MEA (Monoethanolamine), men oavsett vilken metod och system som används är det alltid ekonomiskt intressant att den inkommande rökgasen innehåller maximal koncentration av koldioxid. I en normal rökgas från förbränning av t.ex. biobränslen eller avfall ligger koncentrationen av koldioxid på 12-16 %. Med Ecotube Zero-konceptet beräknas koncentrationen koldioxid att ligga över 95%, vilket innebär väsentligt lägre CAPEX (Capital Expenditure) och OPEX (Operational Expenditure) för CCUS.

För tillfället undersöks om HPC/MEA et al helt skulle kunna elimineras ur CCUS-systemet och ersättas med betydligt billigare teknik, en kombination av kyl- och kompressorteknik. Slutmålet alldeles oavsett är ju i samtliga fall att kunna producera en så ren koldioxid som möjligt och i flytande form. Ju renare koldioxid desto bredare användningsområde och högre värde vid försäljning eller inför slutlagring.

Stockholm Exergi har kalkylerat med ett CAPEX på över 5 miljarder för sin planerade CCUS-anläggning vid Värtaverket, varav en stor del utgörs av kostnaderna kopplade till själva koldioxidinfångningen med HPC-tekniken.

 

Jakten efter lämplig partner för Ecotube Zero på den globala marknaden inledd

Av föregående två stycken om vårt nya patenterade Ecotube Zero-koncept inser man att en lämplig partner för den globala marknaden skulle kunna vara ett bolag som har sin kärnkompetens inom gaskylning och/eller kompressorteknik. Koldioxid har en s.k. trippelpunkt vid -57 C och 5,1 atm tryck, vilket innebär att det krävs både kyla och tryck för att åstadkomma en flytande koldioxid. Ett antal olika företag har redan identifierats och diskussioner är i inledande faser med flera möjliga partnerbolag. ECOMBs huvudfokus och starka kompetens ligger som tidigare i själva förbränningsprocessen.

 

Starkare IPR för Ecotube Zero

Ett starkt varumärke får en allt större betydelse i vår kommersiella värld, med en ökad mångfald av produkter och processer. Vi har nu fått ytterligare ansökningar beviljade och kompletterat vårt varumärkesskydd med Storbritannien och Australien. Fler ansökningar är under behandling. Varumärkesskyddet gäller också sen tidigare även i EU, där skyddet är giltigt under 10 år och sen kan förnyas.

 

Fortsatt satsning på HEES (High Electricity Efficiency from Steam) trots lägre elpriser

De flesta prognoser över marknadspriserna på el kommande vinter pekar mot mer normala nivåer jämfört med vintern 2022/23. Men läget är långt ifrån stabilt, inte minst med tanke på det pågående kriget i Ukraina. Vår satsning på HEES (High Electricity Efficiency from Steam) innebär att kunderna ska kunna producera mer el från sina ångturbiner. Hela ångcykeln optimeras genom en programvara som en av våra samarbetspartners i Frankrike utvecklat. Samtliga ingående parametrar i ångsystemet analyseras, en stor mängd data som sen resulterar i nya inställningar och en mer optimal drift av systemet, det handlar sällan om rent fysiska ombyggnader. Återbetalningstiderna är ofta korta, i många fall mindre än ett års ROI (Return On Investment).

 

Nya affärsmöjligheter i Kina ses nu med andra ögon

Vårt första Ecotube-projekt på kinesisk mark drabbades hårt av pandemin. Vår kund fick av allt att döma helt andra affärsprioriteringar under 2022, något som i högsta grad påverkade vårt projekt. Överenskommelser, skriftliga avtal och kontrakt har en annan innebörd för kinesiska kunder jämfört med vad vi är vana vid. Det enda positiva är att vi endast förbrukade interna timmar i Qidong-projektet och aldrig hann sätta igång med någon tillverkning. Vi har trots detta fortsatta kontakter med andra kunder, främst via vår kinesiska partner Wushi Technologies, men kommer att se på nya affärsmöjligheter med lite andra ögon.

 

Nya kundbesök tillsammans med RJM

I juni besökte vi fyra förbränningsanläggningar i Sverige tillsammans med RJM, vår engelska partner. Det handlade både om avfalls-och biobränsleeldade pannor. Vår produktportfölj har växt under samarbetstiden med RJM och omfattar nu;

-          Ecotube-systemet

-          Ecotube Zero

-          HEES

-          Live-förbränning

-          SNCR (Selective Non Catalytic Reduction)

-          CFD (Computational Fluid Dynamics)-modellering

-          Brännare för gasformiga, flytande och pulverformiga bränslen

-          Impulse Cleaning (rengöring av eldstäder med svåra beläggningar)

Med detta breda spektrum av produkter och tjänster tillsammans med en gedigen baskunskap om förbränningsprocesser är vi övertygade om att det snart kommer bära frukt i form av nya ordrar.

 

 

Projekt

Vedbrist och vikande massapriser påverkar investeringsbeslut hos massabruket  

I januari 2023 fick vi en beställning på en Boiler Audit från en av de allra största globala koncernerna inom massa- och pappersindustrin. Tillsammans med vår partner Five Star Tech AB genomfördes förstudien på massabruket i Sverige under Q1 och kunde strax därpå avrapporteras. I princip hela pannan genomlystes, från bränsleinmatning och förbränning (ECOMBs specialitet) till hela ångsidan (Five Star Techs specialitet). Målsättningen är att hålla barkpannan i drift i minst 10 år till samtidigt som nya, hårdare krav på utsläppen måste uppfyllas. Vårt förslag till denna relativt omfattande om- och tillbyggnad skulle ingå som en del i en ännu större ombyggnad och inom ett helt nytt affärsområde, med andra ord en mycket stor investering för bruket. Givetvis påverkas sådana stora beslut av omvärldsfaktorer som råvaru- och massapriser. Vi har en kontinuerlig dialog med bruket och ser med tillförsikt fram emot kommande steg i denna lite långsiktiga process.

 

Leveranserna till SUEZ dotterbolag Econotre går enligt plan

Ecotube-systemet i de två avfallseldade pannorna utanför Toulouse i Sydfrankrike har nu varit i drift i 18 år. 2 Ecotuber i respektive panna har reducerat NOx-utsläppen med nära 60% från ursprungliga nivåer endast genom smartare tillförsel av förbränningsluft – utan dyra kostnader för kemikalier som urea eller ammoniak.

Hårdare utsläppskrav på NOx låg bakom vårt testprojekt 2022 om att kombinera Ecotuberna med SNCR  i den ena av pannorna. Resultatet blev mycket lyckat och därför valde Econotre att gå vidare med en mer permanent SNCR (Selective Non Catalytic Reduction) installation till de båda pannorna. En del av leveransen skickades till Frankrike under Q2 och den andra delen kommer att färdigställas under Q3. Ordervärdet uppgår totalt till ca 3 MSEK.

 

LIVE-förbränning på avfallseldad panna med korrosionsproblem

Förbränning av fasta bränslen, i synnerhet avfall, är en komplex process. Bränslets sammansättning och fukthalt varierar, ofta på ett okontrollerat sätt, vilket påverkar förbränningsprocessen i pannorna. Vetskapen om dessa variationer och hur förbränningen påverkas är kritisk för att kunna lyckas med t.ex. ett Ecotube-projekt i ett senare skede.

Därför finns ett stort värde av att kunna se förbränningsprocessen i olika delar av eldstäderna, detektera flamstråk och flamtoppar mm. Vår egenutvecklade videokamera är ett universalverktyg för att kunna se LIVE-förbränning. Elektroniken ligger smart skyddad i den vattenkylda lansen.

Nu har vi fått en beställning av LIVE-förbränning från en ny kund i Mellansverige med en avfallseldad panna som har problem med korrosion. Arbetet kommer att utföras under Q3 och ordervärdet uppgår till 0,1 MSEK.

ECOMB Ocean Recycle AB

 

Några väsentliga händelser i vårt dotterbolag ECOMB Ocean Recycle AB under det första halvåret;

 

Första beställningen!

Östersjön har sen bolaget bildades 2018 funnits med som det långsiktiga målet att åtgärda med vår patenterade syresättningsteknik. Innanhavet lider svårt av syrebrist och döda bottnar, ”slipstorskar” och magra sillar är sannolikt resultatet av en övergödd och överlag näringsfattig marin miljö.

I flera ansökningar om nya vindkraftparker i Östersjön inkluderas även att en del av den genererade elen utnyttjas för vätgasproduktion i elektrolysörer. Biprodukten syrgas (8 kg O2 per kg H2) kan då med stor fördel utnyttjas för syresättning av de döda bottnarna, skapa nya marina reservat av en Östersjö i mer eller mindre fritt fall. Men då handlar det om riktigt storskaliga projekt och där är vi inte nu. Därför mottog vi nyligen med stor glädje en beställning av en mindre förstudie som syftar till att designa ett syresättningssystem till en Östersjövik, som då skulle fungera som en modell av ett större område i Östersjön. Ordern under Q2 var blygsam rent ekonomiskt, men har ändå ett stort signalvärde för dotterbolaget. Arbetet kommer att påbörjas och slutföras under Q3 och vi har stora förhoppningar om att komma vidare med ett större följdprojekt efter detta.

 

Åland fortsatt intressant

Åland tar idag sitt dricksvatten från två insjöar; Markusbölefjärden och Långsjön. Båda sjöarna är övergödda och Ålands Vatten har undersökt olika alternativa insjöar för den framtida dricksvattenförsörjningen, en av dessa är Östra Kyrksundet. Även Östra Kyrksundet är drabbat av negativa konsekvenser från övergödning, främst via tillförsel av näringsämnen från intill liggande åkrar.

Vi bedömer att vår mobila syresättningsteknik har alla förutsättningar att lyckas återskapa en god marin miljö i sjön och möjliggöra etableringen av en ny dricksvattentäkt.

Närheten till Östersjön innebär samtidigt möjligheten att utnyttja Östersjövatten som råvara till dricksvatten, ett råvatten som då avsaltas med etablerad teknik, ofta någon form av RO (Reverse Osmosis). Vi bedömer att vår tekniska lösning är mer kostnadseffektiv och miljömässigt mer attraktiv, något som vi jobbar med att försöka övertyga berörda parter om. En spännande fortsättning följer.

 

Fotnot: ECOMB AB äger idag 95% av aktierna i dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB, övriga 5% ägs av 88 st privata investerare.

 

 

Händelser efter periodens utgång

Inga väsentliga händelser har skett efter rapportperiodens utgång, utöver vad som ovan angivits.

 

Framtidsutsikter

Den globala omställningen mot grönare och mer hållbara samhällen har tagit fart, men många menar att det går alldeles för sakta för att klara uppsatta miljömål och minimera de negativa konsekvenserna av den accelererande globala uppvärmningen. Värdet på utsläppsrätterna (Carbon emission allowances) har under året legat i intervallet 80-100 €/ton och nu börjar marknadskrafterna få en allt större påverkan. För att framställa t.ex. metanol till flyg- och fartygsbränsle krävs vätgas och koldioxid. Långtidskontrakt för att säkra upp råvarorna börjar tecknas, efterfrågan ökar och priserna på t.ex. koldioxid börjar då stiga. Grön koldioxid från biobränslepannor blir en attraktiv råvara, en marknad som ECOMB med Ecotube Zero ska vara en given del av. I detta paradigmskifte kommer vätgasen att få en stor betydelse, något som samtidigt innebär enorma mängder billig syrgas - för t.ex. syresättning med Ocean Recycles mobila teknik.

 

 

 

Redovisningsprinciper

ECOMB AB tillämpar årsredovisningslagen samt bokföringsnämndens allmänna råd 2012:1 (K3) vid upprättande av finansiella rapporter.

 

Granskning

Denna rapport har ej blivit granskad av bolagets revisor.

 

Kommande rapporter

Kvartalsrapport för juli-sep 2023 lämnas den 30 november 2023.

 

Styrelsen och verkställande direktörens försäkran

Styrelsen och verkställande direktören intygar att delårsrapporten ger en rättvisande bild av bolagets verksamhet, finansiella ställning och resultat samt att de risker och osäkerhets faktorer som bolaget står inför är belysta till bästa förmåga.

 

 

Södertälje den 31 augusti 2023

 

ECOMB AB (publ)

 

Styrelsen och VD

Göran Ernstson, Ordförande

Eric Norelius, Ledamot

Angela Wulff, Ledamot

Ulf Hagström, VD

 

 

 

Datum 2023-08-31, kl 08:55
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!