Resultaten från antigenspecifik immunoterapi i LADA med Diamyd® publicerade i vetenskaplig tidskrift

REG

- De publicerade resultaten i denna betydande tidskrift lyfter fram den transformativa potentialen hos Diamyd® för LADA-patienter och stämmer väl överens med den sjukdomsmodifierande effekten som ses i typ 1-diabetes, säger Ulf Hannelius, vd för Diamyd Medical. Vi utvärderar nu de regulatoriska processerna och möjliga partnersamarbeten för att få ut denna behandling till LADA-patienter samtidigt som vi parallellt fortskrider med Diamyd® för typ 1-diabetes i den första precisionmedicinska fas 3-studien, DIAGNODE-3.

Tillgång till publikationen: Resultaten från studien där tre intralymfatiska injektioner av Diamyd® utvärderats i LADA-patienter är nu publicerade i Diabetes, Obesity and Metabolism. Artikeln, med titeln "A one-year pilot study of intralymphatic injections of GAD-alum in LADA individuals with signs of high immunity: no safety concerns and resemblance to juvenile type 1 diabetes", finns tillgänglig på http://doi.org/10.1111/dom.15239.

Säkerhet: Inga behandlingsrelaterade allvarliga biverkningar rapporterades, vilket ytterligare bekräftar Diamyd®s säkhertsprofil även hos individer upp till 70 års ålder diagnostiserade med LADA.

Effekt och precisionsmedicinsk relevans: Både glukagonstimulerad och måltidsstimulerad C-peptid användes för utvärdering av den insulinproducerande förmågan hos de inkluderade patienterna och resultaten visar en lovande sjukdomsmodifierande behandlingseffekt. I linje med vad som observerats i flera andra kliniska studier med Diamyd® inom typ 1-diabetes, indikerar de glukagonstimulerade C-peptidnivåerna att den egna insulinproducerande förmågan bevaras bättre hos LADA-patienter positiva för HLA DR3-DQ2 (P<0,05 vs HLA DR3-DQ2-negativa patienter), vilket ytterligare bekräftar den specifika effekten av Diamyd® hos individer som bär denna genetiska markör. Alla individer i studien förblev insulinoberoende minst 12 månader efter behandlingen.

Om GADinLADA-studien
Huvudsyftet med studien var att utvärdera säkerheten av tre intralymfatiska injektioner av Diamyd® i patienter med LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults). Patienterna har rekryterats i Norge vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU), Dept. of Clinical and Molecular Medicine, i Trondheim, i samarbete med St. Olavs Hospital, Universitetssjukhuset i Trondheim, och i Sverige vid Centrum för Diabetes, Akademiskt specialistcentrum, en akademisk specialistenhet som drivs i samarbete mellan Stockholms läns sjukvårdsområde, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. Patienterna som inkluderats i studien var mellan 30 och 70 år, diagnostiserade med LADA inom de senaste 18 månaderna och ännu inte påbörjad insulinbehandling. Sponsor för studien var Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet med Ingrid K Hals, PhD som sponsors representant. Diamyd Medical bidrog med studieläkemedel, expertis samt visst ekonomiskt stöd för immunologiska analyser och fastställande av HLA-haplotyper.

Om LADA
LADA beräknas representera uppemot 10% av alla patienter som diagnostiserats med typ 2-diabetes. LADA kännetecknas av en pågående förstörelse av de insulinproducerande cellerna, ett autoimmunt förlopp som liknar det i typ 1-diabetes, men som sker långsammare. Trots att forskning kategoriserar LADA som autoimmun diabetes behandlas sjukdomen fortfarande i de flesta fallen enligt riktlinjerna för typ 2-diabetes. LADA-patienter är i regel inte insulinberoende vid diagnos, men för de flesta patienterna förskrivs insulinbehandling några år efter diagnos.

Om Diamyd Medical
Diamyd Medical utvecklar läkemedel med precisionsmedicinsk inriktning mot typ 1-diabetes. Diamyd® är en antigenspecifik immunoterapi för bevarande av kroppens insulinproduktion. DIAGNODE-3, en bekräftande fas III-studie rekryterar nu aktivt patienter med nydebuterad typ 1-diabetes i åtta europeiska länder och förebereds att starta rekrytering av patienter i USA i sommar. En större metastudie samt bolagets europeiska fas IIb-studie DIAGNODE-2, där Diamyd® administrerats direkt i lymfkörtel i barn och unga vuxna med nydiagnostiserad typ 1-diabetes har visat statistisk signifikant effekt i en stor genetiskt fördefinierad patientgrupp i att bevara egen insulinproduktion vid 15 månader. En anläggning inrättas i Umeå för tillverkning av rekombinant GAD65, den aktiva ingrediensen i Diamyd®. Diamyd Medical utvecklar även det GABA-baserade prövningsläkemedlet Remygen® för att återskapa kroppens insulinproduktion samt som ett läkemedel för att förebygga kraftigt sänkt blodsocker. Diamyd Medical är en av huvudägarna i stamcellsbolaget NextCell Pharma AB och i artificiell intelligensföretaget MainlyAI AB.

Diamyd Medicals B-aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet DMYD B. FNCA Sweden AB är Bolagets Certified Adviser.

Datum 2023-08-16, kl 11:15
Källa Cision
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!