Diamyd Medical avstår från att göra gällande emissionsgarantiavtalen i företrädesemissionen och förlänger teckningsperioden

REG

Diamyd Medical offentliggjorde den 24 maj 2023 ett beslut om nyemission av B-aktier om cirka 163 MSEK ("Företrädesemissionen"). Som redovisades i pressmeddelandet var Diamyd Medicals avsikt att tecknarna i Företrädesemissionen (innehavarna av BTA) utöver aktier även skulle erhålla teckningsoptioner vederlagsfritt. Eftersom styrelsens emissionsbemyndigande vid beslutstillfället inte inkluderade emission av teckningsoptioner och då bolagsordningens gränser för aktiekapitalet och antal utestående aktier behövde höjas sammankallade Diamyd Medical en extra bolagsstämma att genomföras den 26 juni, vid vilken erforderliga beslut om emission av teckningsoptioner och ändring av bolagsordningen skulle fattas. 

Den tänkta emissionsstrukturen kunde emellertid inte genomföras, bland annat på grund av att registreringsförfarandet avseende prospektet riskerade att försenas och därmed även den tilltänkta tidsplanen.  Erbjudandet i den pågående Företrädesemissionen avser därför, såsom även framgår av prospektet, endast nyemission av aktier och medför ingen rätt till teckningsoptioner. Prospektet finns tillgängligt på Diamyd Medicals hemsida www.diamyd.com.

Diamyd Medical avstår från rätten att göra gällande emissionsgarantiavtalen
Diamyd Medical har ingått emissionsgarantiavtal med ett antal investerare innebärande att Företrädesemissionen (tillsammans med andra teckningsåtaganden) skulle vara säkerställd upp till ett belopp om cirka 116 miljoner SEK.

Diamyd Medical har kunnat konstatera att det råder väsentlig osäkerhet om de ingångna emissionsgarantiavtalen är till fullo rättsligt bindande och kan göras gällande mot de investerare med vilka avtalen ingåtts. Orsaken är den oklarhet som uppkommit genom att Diamyd Medical justerat den ursprungligen kommunicerade emissionsstrukturen till att, såsom framgår av prospektet, endast avse nyemission av aktier. Konsekvensen härav är att om Företrädesemissionen skulle tecknas, med och utan företrädesrätt, till ett belopp som understiger det säkerställda beloppet 116 miljoner SEK, skulle det råda osäkerhet om Diamyd Medical skulle kunna göra gällande garantiåtagandena. Detta försvårar för potentiella tecknare i Företrädesemissionen att ta ställning till erbjudandet.

Diamyd Medical har därför beslutat att avstå från sin rätt att göra gällande de garantiåtaganden i emissionsgarantiavtalen som ingåtts med ett antal investerare. Detta innebär att parterna i emissionsgarantiavtalen inte är bundna av skyldigheten att teckna aktier i Företrädesemissionen.

Förlängning av teckningsperioden och tilläggsprospekt
Diamyd Medicals styrelse har beslutat att förlänga teckningsperioden i Företrädesemissionen, som enligt nu gällande villkor löper ut den 16 juni 2023. Den förlängda teckningsperioden kommer att löpa från och med den 17 juni 2023 till och med den 27 juni 2023.  Handeln i betalda tecknade aktier (BTA B) förlängs till att pågå till och med den 11 juli 2023.

Diamyd Medical kommer att upprätta ett tilläggsprospekt och ansöka om registrering av tilläggsprospektet hos Finansinspektionen. Om tillägget godkänns och registreras av Finansinspektionen har den som tecknat sig för aktier i Företrädesemissionen rätt att återkalla sin teckning inom två arbetsdagar efter offentliggörandet av tilläggsprospektet. Teckningsperioden kan därför komma att förlängas beroende på när tilläggsprospektet registreras av Finansinspektionen. 

Diamyd Medical kommer i anledning av förlängningen av teckningsperioden inte att offentliggöra preliminärt eller slutligt utfall i Företrädesemissionen den 16 juni respektive den 19 juni 2023, som tidigare kommunicerats. Utfallet i Företrädesemissionen kommer att publiceras när den förlängda teckningsperioden har löpt ut.

Om Diamyd Medical
Diamyd Medical utvecklar läkemedel med precisionsmedicinsk inriktning mot typ 1-diabetes. Diamyd® är en antigenspecifik immunoterapi för bevarande av kroppens insulinproduktion. DIAGNODE-3, en bekräftande fas III-studie rekryterar nu aktivt patienter med nydebuterad typ 1-diabetes i åtta europeiska länder och förebereds att starta rekrytering av patienter i USA i sommar. En större metastudie samt bolagets europeiska fas IIb-studie DIAGNODE-2, där Diamyd® administrerats direkt i lymfkörtel i barn och unga vuxna med nydiagnostiserad typ 1-diabetes har visat statistisk signifikant effekt i en stor genetiskt fördefinierad patientgrupp i att bevara egen insulinproduktion vid 15 månader. En anläggning inrättas i Umeå för tillverkning av rekombinant GAD65, den aktiva ingrediensen i Diamyd®. Diamyd Medical utvecklar även det GABA-baserade prövningsläkemedlet Remygen® för att återskapa kroppens insulinproduktion samt som ett läkemedel för att förebygga kraftigt sänkt blodsocker. Diamyd Medical är en av huvudägarna i stamcellsbolaget NextCell Pharma AB och i artificiell intelligensföretaget MainlyAI AB.

Diamyd Medicals B-aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet DMYD B. FNCA Sweden AB är Bolagets Certified Adviser.

Datum 2023-06-13, kl 14:20
Källa Cision
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!