Resultat av Finansinspektionens översyn och utvärdering (ÖUP)

Finansinspektionen har genomfört en översyn och utvärdering av Norion Bank AB (”Norion Bank”) och beslutat om särskilda kapitalbaskrav och pelare 2-vägledning. Bankens tidigare internt bedömda kapitalbaskrav fastställs och Finansinspektionen har beslutat om en pelare 2-vägledning om 0% av totalt riskvägt exponeringsbelopp och 0,5% av totalt exponeringsbelopp för bruttosoliditet.

Finansinspektionen har meddelat beslut om att Norion Bank per den 31 december 2022 ska uppfylla ett särskilt kapitalbaskrav avseende koncentrationsrisk för kreditrisk, ränterisker och andra marknadsrisker i övrig verksamhet om 1,0% av totalt riskvägt exponeringsbelopp. Detta är i linje med bankens tidigare interna beräkningar och bedömningar inom ramen för den interna kapital och likviditetsutvärderingen.

Vidare har Finansinspektionen beslutat att banken bör hålla ytterligare kapital (pelare 2-vägledning) motsvarande 0% av det totala riskvägda exponeringsbeloppet. Bankens totala riskbaserade kapitalbaskrav är därmed oförändrat och uppgick till 13,1% per den 30 juni 2023. Den totala kapitalrelationen uppgick till 16,1% per samma datum.

Finansinspektionen har även beslutat att banken, för kapitalbaskrav som avser bruttosoliditet, bör hålla ytterligare kapital (pelare 2-vägledning) motsvarande 0,50% av det totala exponeringsbeloppet för bruttosoliditet. Bankens totala bruttosoliditetskrav inklusive pelare 2-vägledning skulle därmed per den 30 juni 2023 sammantaget ha uppgått till 3,50%. Bankens bruttosoliditetsgrad uppgick till 14,1% per samma datum.

Datum 2023-09-18, kl 08:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!