Delårsrapport januari - mars 2023

REG

Första kvartalet 2023

Det första kvartalet 2023 uppgick ChromoGenics nettoomsättning till 5,8 (8,5) MSEK, en minskning med 2,7 MSEK jämfört med motsvarande kvartal 2022. Bolaget har under det första kvartalet genomfört leveranser till bland annat Franska skolan i Köpenhamn vilket påverkade nettoomsättningen med 2,5 MSEK under kvartalet.

ChromoGenics rörelseresultat för årets första kvartal var -12,2 (-16,8) MSEK vilket är en förbättring med 4,6 MSEK jämfört med motsvarande period 2022. Bolagets rörelseresultat påverkas negativt av en reservation om 1,1 MSEK för osäkra fordringar. Bolaget hade under inledningen av året fortsatt problem med kassationer och skrot men sedan inledningen av mars har bolagets produktion fungerat bra.

Bolaget har ett pågående försäkringsärende kopplat till Gullhaug Torg 5 i Oslo. Bolagets bedömning är att skadorna uppkommit till följd av ett fel hos en underleverantör och att kostnaderna, som uppskattas till mellan 3,5
och 4 MSEK, kommer täckas av försäkring.

Den 13 februari meddelades att ChromoGenics erhåller en beställning av ConverLight® Dynamic glas till ett värde av ca 1,0 MSEK. Beställningen består av ConverLight® Dynamic glas och styrsystem till en ceremonibyggnad under uppförande på Järva begravningsplats i Stockholm för leverans under sommaren 2023.

Den 15 februari meddelades att ChromoGenics introducerar ConverLight® Interlayer och ansöker om patent. ConverLight® Interlayer möjliggör för glasbranschen att tillverka smart dynamiskt glas utan investeringar i ny utrustning. ConverLight® Interlayer accelererar genomförandet av ChromoGenics partnerstrategi genom att förenkla partners produktion av ConverLight® Dynamic.

Den 15 februari meddelades att Chromo-Genics inleder samarbete med SECM i Frankrike avseende tillverkning, marknadsföring och distribution av de dynamiska glasen ConverLight® Dynamic. 

Den 20 mars meddelades att ChromoGenics uppnår godkännande i accelererat åldringstest för ISO 18543:2021.

Den 21 mars meddelades att ChromoGenics CFO & Head of Investor Relations, Erik Elfström har valt att gå vidare i sin karriär och kommer lämna bolaget under sommaren 2023.

Den 29 mars offentliggjorde ChromoGenics utfallet av nyttjade teckningsoptioner av serie TO 4 och TO 5. Teckningsoptioner av serie TO 5 tecknades till cirka 44,7 procent och teckningsoptioner av serie TO 4 tecknades till cirka 0,3 procent. Totalt tillfördes Chromo-Genics cirka 5,8 MSEK före emissions-kostnader.

För perioden januari – mars 2023 uppgick resultatet efter skatt till -13,1 (-17,6) MSEK, motsvarande ett resultat per aktie om -0,09
(-0,91) SEK före utspädning.

Orderintaget under det första kvartalet 2023 uppgick till ca 2,4 (0,8) MSEK. Orderboken vid utgången av det första kvartalet uppgick till 2,7 MSEK (6,8).

Kassa och bank uppgick till 16,7 (49,4) MSEK per den 31 mars 2023.

____________________________________
RESULTATUTVECKLING I SAMMANDRAG

2023 2022 2022 2021
MSEK Jan-Mar Jan-Mar Jan-Dec Jan-Dec
Nettoomsättning 5,8 8,5 18,3 24,7
EBITDA -11,3 -16,1 -52,6 -57,4
Periodens resultat -13,1 -17,6 -57,0 -63,5
Resultat per aktie före utspädning, SEK -0,09 -0,91 -1,56 -8,98
Kassa och bank vid periodens slut 16,7 49,4 16,7 49,4

___________________________________

HÄNDELSER EFTER PERIODENS UTGÅNG

Den 21 april meddelades att styrelsen i ChromoGenics har beslutat att flytta fram årsstämman till den 27 juni samt avlämnande och publicering av årsredovisningen för 2022 till den 6 juni.

Den 3 maj meddelades att ChromoGenics har undertecknat ett Letter of Intent med Future Glass i Förenade Arabemiraten avseende tillverkning, marknadsföring och distribution av de dynamiska glasen ConverLight® Dynamic.

Den 9 maj meddelades att ChromoGenics inleder ett samarbete med Thomsa Glass och erhåller en liten strategisk order från Nederländerna för ConverLight® Dynamic glas.

Bolaget har i väntan på försäkringsbolagens beslut, i syfte att täcka utgifterna kopplade till utbyte av skadade glas på Gullhaug Torg 5, avtalat med fastighetsägaren om ett lån uppgående till maximalt 5 MSEK som utbetalas allt eftersom kostnaderna uppstår. Räntan på lånet är 7,5%. Hela lånet behöver ej komma att utnyttjas.

Den 17 maj meddelades att styrelsen i ChromoGenics har beslutat, villkorat av efterföljande godkännande av årsstämman i Bolaget den 21 juni 2023, att genomföra en nyemission av aktier och teckningsoptioner ("Units") med företrädesrätt för Bolagets befintliga aktieägare. Företrädesemissionen består av högst 300 432 678 nya aktier och högst 300 432 678 teckningsoptioner. Teckningskursen har fastställts till 0,1 SEK per Unit, vilket motsvarar en teckningskurs om 0,1 SEK per aktie. Företrädesemissionen, som omfattas till cirka 80 procent av tecknings-åtaganden och emissionsgarantier, kommer vid full teckning att tillföra ChromoGenics initialt cirka 30 MSEK före transaktionskostnader relaterade till Företrädesemissionen. Vid full teckning och fullt utnyttjande av samtliga teckningsoptioner inom ramen för emitterade Units kan Bolaget komma att tillföras ett ytterligare kapitaltillskott om cirka 30 MSEK, baserat på en teckningskurs som motsvarar teckningskursen i Företrädesemissionen. För att säkerställa finansieringsbehovet fram till dess att Företrädesemissionen är genomförd har Bolaget tagit upp en kreditfacilitet om 10 MSEK till marknadsmässiga villkor. Därutöver har styrelsen i ChromoGenics beslutat att tidigare-lägga årsstämman, från 27 juni 2023 till 21 juni 2023, och ändra datum för offentliggörande av årsredovisningen för 2022, från 6 juni 2023 till 31 maj 2023.

Den 17 maj meddelades att Anne-Marie Gullman tillträder som interim CFO och Head of Investor Relations från och med den 12 juni 2023.

VD-ord

ChromoGenics är ett proptech-bolag som bidrar till mer dagsljus och välmående inomhus, ökad energieffektivitet och mindre klimatpåverkan för fastighetsbranschen. Bolaget har under kvartalet och tiden därefter tagit viktiga steg både tekniskt och kommersiellt.

Breddar marknadsbearbetningen
Trots motvind i konjunkturen så har försäljningsaktiviteten varit hög under kvartalet. Flera lovande samarbeten har inletts. SECM i Frankrike har infriat våra förväntningar vad gäller både teknisk och kommersiell kompetens. Vi ser en hög aktivitet i marknaden.

Vi har även offererat flera projekt runtom i Europa i samarbete med Thomsa Glass, ett bolag baserat i Nederländerna som är experter på försäljning och rådgivning kring hållbara och smarta glaslösningar.

Bygg- och fastighetsmarknaden i mellanöstern följer en annan konjunkturcykel än Europa. Vi ser möjligheter i ett antal olika sektorer i mellanöstern och är glada över att ha inlett ett samarbete med en ledande aktör i området, Future Glass.

Genom dessa och kommande samarbeten ökar vi vår marknadsnärvaro och kunskap. Och genom att fokusera på vår kärnkompetens, produktion och utveckling av elektrokroma filmer, ökar vi skalbarheten i vår affär och minskar kapitalbindningen. Vi har målsättningen att ha inlett sammanlagt 7 samarbeten under 2023.

Ett viktigt tekniksteg för att accelerera nya samarbeten är utvecklingen av ConverLight® Interlayer som patentsöktes under kvartalet. Produkten är ett lätt och robust halvfabrikat som är enkelt och billigt att transportera. På så sätt sänker vi trösklarna väsentligt för andra bolag att framställa glaslösningar med ConverLight.

Vi ser även en hög aktivitet i den norska marknaden, mycket tack vare den uppmärksamhet projekt Gullhaug Torg 5 har fått. Projektet var sedan tidigare nominerat till norska byggnäringens klimatpris och blev under kvartalet även nominerat till årets byggprojekt i Norge 2022, mycket tack vare den innovativa glasfasaden.

Vi fortsätter att bearbeta den svenska marknaden med fokus på samhällsfastigheter men ser en försvagad aktivitetsnivå. Vi säkrade en viktig referensorder i Stockholmsområdet i och med beställningen till Järva begravningsplats. Detta kommer bli en vacker byggnad som är öppen för allmänheten där de dynamiska glasen bidrar till en unik kontakt med den omgivande naturen och kulturreservatet.

Stabilitet i produktionen
Vi har sedan i mars haft en tillförlitlig och robust produktion och upplever att vi har kommit till rätta med många av de utmaningar vi brottats med under tidigare kvartal. Detta har gett oss möjlighet att, förutom att leverera på våra åtaganden, fokusera på kapacitetshöjande och kostnadssänkande effektiviseringar. Fasta kostnader är på väg åt rätt håll och bruttomarginalen har förbättrats.

Vi kunde under kvartalet framgångsrikt avsluta det viktiga och omfattande ISO-testarbetet. Det godkända ISO 18543:2021-testet är ett viktigt kvitto på den prestanda, livslängd och kvalitet som bolagets produkter håller.

Vi har nu slutfört leveranserna till Ny Prins Henriks Skole i Norrebro, Köpenhamn. Skolan kommer bli en fantastisk referens på hur man kan bygga klimatsmart och med elevernas välmående i fokus. På bästa adress i Köpenhamn. Skolan planeras att invigas i oktober och kommer bli en viktig referens för ChromoGenics även utanför Danmark.

Vi ser en hög aktivitet på de marknader där vi har etablerat samarbeten och är förvissade om att detta kommer leda till ökad försäljning och förbättrad lönsamhet. Med en förbättrad stabilitet och tillförlitlighet i produktionen kan vi leverera på våra åtaganden, höja kapaciteten och fortsätta sänka våra kostnader.

Jag vill avsluta med att tacka nya aktieägare samt de som har stöttat oss genom åren för ert förnyade förtroende.

Fredrik Fränding, VD 

Denna information är sådan som ChromoGenics AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 25 maj 2023 kl. 08:30 CET.

    Datum 2023-05-25, kl 08:30
    Källa Cision
    Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!