Cereno Scientific utnämner Dr. Rahul Agrawal till Chief Medical Officer och Forsknings- och utvecklingschef

"Jag är glad att välkomna Dr. Rahul Agrawal som CMO och Forsknings- och utvecklingschef för Cereno. Med sin omfattande erfarenhet av kardiovaskulära sjukdomar, inklusive ledande positioner i nästan 30 kliniska prövningar med över 200 000 patienter, kommer Dr. Agrawal att spela en viktig roll i att driva fram utvecklingen av CS1 till en "pivotal" klinisk studiefas samt leda FoU-teamets insatser för att föra vår lovande pipeline av läkemedelskandidater mot nästa milstolpar. Det gläder mig också att Dr. Björn Dahlöf, en värdefull medlem av FoU-teamet som har varit avgörande för att utveckla de nuvarande strategierna för våra läkemedelskandidater, nu får möjligheten att fokusera mer på sin roll som CSO och arbeta med den vetenskapliga plattformen och strategierna för utveckling av vår pipeline inom befintliga och nya användningsområden," sa Sten R. Sörensen, VD.

I juni 2023 fick Cereno data från en patientfallstudie som initierats av en prövare för den första patienten som avslutat fas II-studien av CS1 vid sällsynta sjukdomen pulmonell arteriell hypertension (PAH) vid kliniken. Patienten krävde inga förändringar av sin PAH-medicinering under studien, och hennes status förbättrades från NYHA/WHO funktionsklass II till funktionsklass I i slutet av behandlingsperioden. Senare samma år, i oktober, meddelade företaget att initiativet för kvalitetskontroll av den data, som producerades av den toppmoderna tekniken CardioMEMS HF System (Abbott Inc.) som används i fas II-studien av CS1 vid pulmonell arteriell hypertension (PAH), hade framgångsrikt avslutats med positiva resultat. I slutet av januari 2024 beviljades Cereno godkännande av FDA för "Expanded Access", ibland kallat "Compassionate Use", för läkemedelskandidaten CS1 för användning i en förlängning av den pågående fas II-studien. Cereno's Expanded Access Program (EAP) för läkemedelskandidaten CS1 kommer inledningsvis att vara begränsad till patienter som har avslutat fas II-studien vid PAH.

"Jag är ser mycket fram emot att ansluta till Cereno Scientific. Företaget har en mycket spännande portfölj av läkemedelskandidater och en plattform med potential att transformera behandlingen av kardiovaskulära sjukdomar. Cerenos fokus på PAH och förebyggande av trombos skulle kunna leda till ett paradigmskifte i vården av patienter. Portföljens kapacitet för omvänd remodellering vid PAH och förebyggande av trombos utan associerade blödningsrisker är av hög klinisk relevans," sa Dr. Agrawal.

Dr. Rahul Agrawal har lång erfarenhet av ledning på hög nivå med en mångsidig bakgrund som sträcker sig över Big Pharma och biotech. Hans expertis omfattar hela värdekedjan inklusive FoU, Medical Affairs, kommersiell och strategisk erfarenhet inom olika terapiområden såsom kardiovaskulära sjukdomar, njurmedicin, andningsvägar och sällsynta läkemedel och han har lanserat sju läkemedel globalt. Efter att ha arbetat som CMO på ett genetikfokuserat bioteknikföretag, Cardior, och tidigare som VP och Global Medicines Leader på AstraZeneca, kommer Dr Agrawal med gedigen erfarenhet av att leda kliniska prövningar inom det kardiovaskulära området till Cereno. Dessutom gör hans erfarenhet av varumärkesbyggande och marknadsföring av PAH-portföljen som Global Director of Medical Affairs and Clinical Development på Bayer HealthCare honom till ett värdefullt tillskott till Cereno Scientifics FoU-team.

Dr. Agrawal har en MD-examen från Freie Universität Berlin, Tyskland och Cornell University, New York, USA, och är certifierad inom kardiologi, internmedicin och akutmedicin. Dessutom har han en MBA från Buckinghamshire New University, Storbritannien. Dr. Agrawal kommer i sin kapacitet att vara medlem av ledningsgruppen och rapportera till Sten R. Sörensen, VD.

Björn Dahlöf kommer i sin roll som CSO, fortsatt att rapportera till Sten R. Sörensen, VD.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Henrik Westdahl, Director IR & Communications

Email: henrik.westdahl@cerenoscientific.com

Tel: +46 708 17 59 96

 

 

Sten R. Sörensen, CEO

Email: sten.sorensen@cerenoscientific.com

Tel: +46 73-374 03 74

 

Om Cereno Scientific AB

Cereno Scientific utvecklar innovativa behandlingar för vanliga och sällsynta kardiovaskulära sjukdomar. Den längst avancerade läkemedelskandidaten, CS1, är en HDAC-hämmare (histondeacetylas) som verkar som en epigenetisk modulator med tryckreducerande, "reverse-remodeling", anti-fibrotiska, anti-inflammatoriska, och anti-trombotiska egenskaper. En klinisk Fas II-studie pågår för att utvärdera CS1s säkerhet, tolerabilitet och effekt hos patienter med den sällsynta sjukdomen pulmonell arteriell hypertension (PAH). Ett samarbetsavtal med det globala läkemedelsbolaget Abbott tillåter Cereno att använda deras banbrytande teknologi CardioMEMS HF System i studien. Två initiativ som genomfördes under den pågående Fas II-studien har visat positiva fynd som tyder på den potentiella kliniska nyttan av CS1 hos PAH-patienter. Dessa initiala resultat är dock inte en garanti för de slutliga studieresultaten som förväntas under andra kvartalet 2024. Sedan januari 2024 är CS1 tillgängligt under FDA:s 'Expanded Access Program' ("compassionate use") som möjliggör fortsatt CS1-behandling hos patienter som har genomfört Fas II-studien. Cereno har också två lovande prekliniska läkemedelskandidater under utveckling genom forskningssamarbeten med University of Michigan. Läkemedelskandidaten CS014 är en HDAC-hämmare under utveckling som en behandling av arteriell och venös trombosprevention. Den innovativa läkemedelskandidaten representerar ett banbrytande tillvägagångssätt för anti-trombotisk behandling potentiellt utan tillhörande ökad risk för blödning hos människor. CS014 är en ny kemisk entitet med en mångfaldig verkningsmekanism som en epigenetisk modulator - som reglerar blodplättsaktivitet, fibrinolys och blodproppsstabilitet för att förebygga trombos utan ökad risk för blödning, vilket dokumenterats i prekliniska studier. Läkemedelskandidat CS585 är prostacyklinreceptor-agonist som i prekliniska studier har visat effekt på IP-receptorn och förebygger trombos utan ökad risk för blödning. Bolaget är beläget i Göteborg, Sverige och har ett amerikanskt dotterbolag Cereno Scientific Inc. med kontor på Kendall Square i Boston, Massachusetts, USA Cereno är noterat på Nasdaq First North Growth Market (CRNO B). Mer information finns på www.cerenoscientific.se.

 

 

 

 

Datum 2024-02-13, kl 13:10
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!