BrainCool AB (publ); Europeiska Investeringsbanken finansierar BrainCool via ett lånepaket på 12,5 miljoner euro

MAR

BrainCool AB har säkrat 12,5 miljoner euro via sk ’venture debt financing’ (riskkapitalfinansiering) från Europeiska Investeringsbanken (EIB). Det betydande låneavtalet är ett erkännande av den stora potentialen i BrainCool, dess teknik och affärsmöjligheter. Det säkrar också BrainCools eventuella behov av att finansiera produkter som kommer ut på marknaden.
 
EIB:s finansiering är uppdelad i två ungefär lika stora delutbetalningar (”trancher”). Lånen är tillgängliga på BrainCools begäran när vissa milstolpar har uppfyllts. Finansieringen kommer att stödja BrainCool i utvecklingen till att bli ett globalt medicintekniskt företag, med flera nya medicintekniska terapier på marknaden.
 
Givet BrainCools tillfredsställande likviditetssituation finns det inget kapitalbehov i dagsläget, och det finns inget obligatoriskt krav att påkalla utbetalning av en tranche. BrainCools första produkt är redan på marknaden, med ambition att bli marknadsledande. Samtidigt arbetar Braincool med att lansera flera nya medicintekniska indikationer inom stroke, plötsligt hjärtstopp och onkologi till marknaden.
 
En del av finansieringen från EIB är relaterad till godkännandet av en ny produkt för behandling av strokepatienter. Detta möjliggör en större lansering av BrainCools produkt kopplad till Cottis 2-studien, som kombinerar kylning och trombektomi. Lånen från EIB kan också användas för att finansiera en planerad klinisk studie för att erhålla försäkringsersättning för Cooral® System vid behandling av oral mukosit som kan drabba cancerpatienter vid kemoterapibehandling.
 
Var och en av de två trancherna har en löptid på fem år från lånedatum och de blir tillgängliga beroende på uppnådda milstolpar. Räntan är marknadsmässig och vid uttag av en tranch måste företaget - vilket är brukligt för EIB venture debt financing - tillhandahålla ett aktieoptionspaket bestående av teckningsoptioner, vars villkor ska förhandlas före eventuella uttag. Ett soliditetskrav fastställs också i samband med en utbetalning av en tranche.
 
BrainCools VD, Martin Waleij, kommenterar:
 - ”Låneavtalet med EIB validerar ytterligare BrainCools spjutspetsteknologi med målet att bygga en betydande aktör på den medicintekniska marknaden. Det stödjer vår ambitiösa plan att skapa en omfattande klinisk pipeline av banbrytande terapier, först inom stroke, följt av plötsligt hjärtstopp och onkologi. Vi välkomnar EIB till vår engagerade grupp av investerare när vi fortsätter att bygga ett ledande europeiskt medicintekniskt företag med potential att förändra behandlingen av allvarliga sjukdomar.”
 
Thomas Östros, EIB:s vice ordförande, kommenterar:
 - ”Det är oerhört viktigt med forskning, utveckling och innovation inom den medicintekniska sektorn. Men många småföretag i Europa saknar finansieringsmöjligheter för sina tillväxtinvesteringar, inte minst inom den innovativa life science-sektorn. Därför gläder sig EIB mycket åt att kunna stödja BrainCool i deras ambitiösa investeringsplan för att utveckla banbrytande medicinsk kylteknik. Stödet från EIB kommer att stärka bolagets tillväxt ytterligare, skapa nya jobb och bidra till ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft i EU-länder.”

Datum 2023-12-20, kl 21:24
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!