BrainCool AB (publ) – deltar i ett nytt högteknologiskt projekt med University of Michigan och Karolinska Institutet

MARKN.

BrainCool AB kommer att delta i ett nytt högteknologiskt projekt tillsammans med Karolinska Institutet och University of Michigan i USA. Projektet avser en djurbaserad klinisk studie för behandling av de allra svårast sjuka hjärtpatienterna, de med hjärtstopp som inte svarar på hjärtlungräddning (s.k. refraktär hjärstopp). Vid behandlingen ska ett nytt koncept studeras för att skydda hjärnan och hjärtat i samband med hjärtstoppet. ECMO-apparater används för att etablera en konstgjord cirkulation under perioden då hjärtat inte slår, i kombination med snabb och tidig kylning av hjärna och hjärta med hjälp av BrainCool’s produkt RhinoChill® System. Trots ECMO:s bevisade förmåga att rädda liv efter hjärtstopp upplever många patienter fortfarande allvarliga hjärnskador. Ytterligare forskning behövs för att utforska RhinoChill® Systems potentiella neuroprotektiva effekter i detta sammanhang, vilket potentiellt kan förbättra patientresultaten som en kompletterande strategi.
 
ECMO är en avancerad typ av hjärt-och lungmaskin där man syresätter blodet utanför kroppen och man kan då även kyla ner kroppen väldigt effektivt. ECMO används som livräddande behandling vid svår hjärt- och vid lungsvikt. I USA drabbas årligen cirka 400 000 personer av hjärtstopp varav en stor andel är mycket svårbehandlade då hjärtstoppet inte går att häva. Den kliniska studien avser att testa och mäta fördelarna med att kombinera ECMO och med kylning med RhinoChill® System avseende neurologisk funktion efter ett hjärtstopp. Behandlingen med ECMO startar först inne på sjukhus efter en timme eller mer, men RhinoChill® System kommer sättas in inom 20 minuter efter hjärtstoppet, vilket kan leda till att minska hjärnskador men även en snabbare återhämtning av hjärtat.

Den medicinska avdelningen vid University of Michigan leder projektet som belyser en mycket viktig klinisk frågeställning dvs den skyddande effekten av mycket tidig nedkylning av hjärna och hjärtat i samband med hjärtstopp. Medel från National Institute of Health i USA (NIH) bidrar till studien, som är en välrenommerad statlig institution som delar ut forskningsmedel där Karolinska Institutet, som har klinisk forskning inom området, är medsökande och kommer att medverka i studien.

VD Martin Waleij kommenterar:
-”Det är hedrande och prestigefullt för BrainCool att bli tillfrågade att delta i ett högteknologiskt projekt med ECMO och det stärker vår profil som ett företag i teknikens framkant avseende medicinsk kylning. Det öppnar även nya affärsmöjligheter gentemot leverantörer av ECMO-maskiner som implementeras i en snabb takt runt om i världen.”

NIH finansierar den kliniska studien och den medför inga kostnader för BrainCool. Däremot erhåller BrainCool cirka 250 000 kr för leveranser av RhinoChill® System. Projektet planeras starta under hösten 2024 och slutföras under 2025.

Datum 2024-02-07, kl 14:31
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!