Halvårsrapport januari - juni 2023

MAR

Varierad efterfrågan, förvärvsdriven tillväxt och stärkt kassaflöde

  • Nettoomsättningen ökade till 1 819 MSEK (1 461)
  • Justerat rörelseresultat, EBIT, ökade till 218 MSEK (190) vilket motsvarar en rörelsemarginal på 12,0 procent (13,0)
  • Resultatet efter finansnetto uppgick till 168 MSEK (189)
  • Vinst per aktie uppgick till 2,05 SEK (2,91)
  • Orderingången ökade till 1 809 MSEK (1 437)
  • Kassaflöde från löpande verksamhet uppgick till 336 MSEK (247)
  • Tollman Spring förvärvades 14 april och Finn Lamex förvärvades 8 juni


Koncernen
Efterfrågan i kvartalet var som helhet stabil, men varierade inom koncernens diversifierade kundbas. Tillväxten i kvartalet drevs av förvärv. Volymerna inom industrisegmenten var lägre, medan vissa andra kundsegment uppvisade god tillväxt. Norden tillsammans med Nordamerika var de starkaste regionerna. Asien och övriga Europa utvecklades svagare, vilket även lett till marginalpress som adresseras med besparingar och andra åtgärder. Kassaflödet stärktes mot tidigare kvartal, delvis tack vare det fokuserade arbetet med att minska lagernivåer som pågår i koncernen.

Dotterbolagen
Lesjöfors såg en blandad efterfrågan, med stor variation mellan olika geografier och kundsegment. Affärsområdet Chassifjädrar hade god tillväxt och har under våren sin högsäsong. Inom Industrifjädrar var efterfrågan stabil i Norden och USA, om än med något lägre volymer jämfört mot föregående år. I Asien och Centraleuropa var efterfrågan generellt svagare, och har varierat betydligt mellan olika kundsegment och länder. Inom exempelvis medicinteknik var efterfrågan god, medan efterfrågan var svagare för fjädrar med slutkunder inom byggindustrin. Senaste årets förvärv John Evans’ Sons, Telform och Tollman Spring bidrog till kvartalets tillväxt.

För Beijer Tech var efterfrågan stabil för de bägge affärsområdena. Orderingången ökade, delvis tack vare nya projekt, men även med god efterfrågan i Sverige och Norge. Prisökningar bidrog till lönsam organisk tillväxt som kompletterades av förvärven Botek och Finn Lamex.

Förvärv
I kvartalet genomfördes två ytterligare förvärv inom koncernen. Lesjöfors har med förvärvet av Tollman Spring Company i april ytterligare flyttat fram sin position som en betydande fjäderkoncern på den nordamerikanska marknaden. Tollman är en tillverkare av industrifjädrar med gott renommé och starka kundrelationer inom attraktiva segment såsom industri, el, försvar och fordon.

I juni förvärvade Beijer Tech finska Finn Lamex, en nischtillverkare av komplexa laminerade vindrutor till eftermarknaden av kommersiella fordon, husbilar och industrimaskiner. Bolaget har länge visat på lönsam tillväxt och den lokala ledningen och Beijer Tech ser nu fram emot att fortsätta denna utveckling tillsammans.

Omvärlden fortsätter att präglas av osäkerhet och när sommaren nu är här vill jag tacka våra medarbetare för alla initiativ och insatser som görs runt om i koncernen för att säkerställa bästa möjliga utveckling.

Datum 2023-07-21, kl 07:30
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!