Delårsrapport januari-mars 2024

MAR

Stark utveckling för chassifjädrar och flera industriella nischer

  • Nettoomsättningen ökade till 1 812 MSEK (1 693)
  • Justerat rörelseresultat, EBIT, var 242 MSEK (243), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 13,3 procent (14,3)
  • Resultatet efter finansnetto ökade till 200 MSEK (192)
  • Vinst per aktie uppgick till 2,45 kr (2,41)
  • Orderingången ökade till 1 875 MSEK (1 808)
  • Kassaflöde från löpande verksamhet uppgick till 15 MSEK (44)

Koncernen
Tillväxten i kvartalet var såväl förvärvsdriven som organisk. Efterfrågan var som helhet stabil, men blandad inom koncernens diversifierade kundbas. Vissa kundsegment, såsom fordonseftermarknad, medicinteknik och andra nischer visade god tillväxt, medan efterfrågan var svagare inom de breda industrisegmenten som uppvisade något avtagande volymer.

Dotterbolagen
Lesjöfors såg en blandad efterfrågan mellan kundsegment och geografier. Både nettoomsättning och orderingång växte organiskt. Affärsområdet Chassifjädrar uppvisade god tillväxt på alla betydande marknader, tack vare stark slutkundsefterfrågan, normaliserade lagernivåer och hög servicegrad. Inom Industrifjädrar bidrog Norden, Storbritannien, USA och Asien med viss tillväxt. I Centraleuropa var dock efterfrågan svagare relaterat till generell industri- och byggkonjunktur. Rörelsemarginalen stärktes sekventiellt mot tidigare kvartal tack vare vidtagna åtgärder, samt mixeffekter i olika kundsegment.

För Beijer Tech var efterfrågan generellt sett stabil, men skiljde sig mellan affärsområdena. I denna rapport presenterar vi för första gången det nya affärsområdet Nischteknologier som visade på hög tillväxt, tack vare förvärv och organisk tillväxt i branscher som har andra drivare än industriefterfrågan. Flödesteknik och Industriprodukter mötte en generellt svagare efterfrågan. Den norska marknaden bidrog med tillväxt, medan efterfrågan på den finska marknaden var lägre, då den påverkades av strejker.

Förvärv
Under kvartalet förvärvade Beijer Tech bolaget AVS Power Oy som är en ledande finsk teknikgrossist och tillverkare av pneumatik, industriventiler och kompressorer. Bolaget och produktutbudet passar väl in i affärsområde Flödesteknik där vi sedan tidigare har liknande verksamheter i Sverige.

Under kvartalet har aktiviteten generellt sett varit hög på förvärvsmarknaden och vi för diskussioner med ett flertal bolag som kan stärka koncernen med framtida lönsam tillväxt. Samtidigt fortsätter omvärlden präglas av osäkerhet och höga räntor, vilket medför avvägningar mellan tillväxtinitiativ och besparingar.

Datum 2024-04-26, kl 07:30
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!