Azelio säkrar lån om 30 MSEK, avser genomföra företrädesemission och fortsatta kostnadsminskningar, samt förhandlar om strategiskt partnerskap

MAR

Azelio AB (publ) ("Azelio" eller ”Bolaget”) vidtar ett flertal åtgärder för att säkerställa att bolaget kan ta till vara de möjligheter som den pågående omställningen till en mer hållbar energiproduktion för med sig.

  • Bolaget har ingått ett villkorat låneavtal motsvarande 30 MSEK från Bolagets huvudaktieägare vilket säkerställer bolagets kortsiktiga likviditet. Lånebeloppet utgör teckningsåtagande i kommande företrädesemission. Som säkerhet för lånet kommer Azelio pantsätta vissa patent och patentansökningar. Lånet är villkorat av godkännande av extra bolagsstämma.
  • Azelios styrelse avser att besluta om en företrädesemission om cirka 80 MSEK för att ytterligare stärka bolagets finansiella ställning. Företrädesemissionen är genom lånet delvis säkerställd till ovan angivet lånebelopp.
  • Finansieringen stärker bolagets finansiella ställning och möjliggör att Bolaget kan slutföra förhandlingarna om ett strategiskt partnerskap som kan komma att omfatta en signifikant kommersiell order samt kommersiellt och industriellt samarbete.
  • Azelio fortsätter arbetet med att anpassa kostnadsstrukturen genom bland annat personalneddragningar. Åtgärderna förväntas när de får fullt genomslag att sänka Bolagets kostnader med cirka 100 miljoner kronor i årstakt.
  • Extra bolagsstämma avses att hållas den 2 juni 2023 för att besluta om att godkänna ovan nämnda lån, ändring av bolagsordningen och minskning av aktiekapitalet i syfte att möjliggöra för styrelsen att fatta beslut om en företrädesemission. Kallelse till extra bolagsstämma kommer publiceras separat.

Lånet säkerställer bolagets kortsiktiga likviditet och erhålls genom utställande av säkerheter i bolagets immateriella rättigheter. Lånet utgör ett tecknings- och garantiåtagande i företrädesemissionen och återbetalning kommer ske av den del av lånet, om någon, som inte kan utnyttjas för kvittning i kommande företrädesemission. Garantiersättning utgår inte. Långivaren är Bolagets huvudaktieägare, tillika styrelseledamot, Kent Janér. Lånet löper till och med 31 december 2023, men löses i förtid i samband med företrädesemissionen. Räntan på lånet är satt till 8,0%. Bolagets styrelse anser att lånets villkor är marknadsmässigt och bedömer att lånet utgör det bästa alternativet för att kortsiktigt lösa likviditetsbehovet i Bolaget. Lånet är villkorat av godkännande av extra bolagsstämma.

Azelios styrelse avser att besluta om en företrädesemission om cirka 80 MSEK varav 30 MSEK är garanterade genom ovan nämnda lån, under förutsättning att lånet godkänns av den extra bolagsstämman. Finansieringen stärker Bolagets finansiella ställning och gör det möjligt att slutföra förhandlingarna med den potentiella strategiska partnern.

Det strategiska partnerskapet förväntas omfatta en signifikant order samt både kommersiellt och industriellt samarbete. Den strategiska partnern är en internationell stor aktör med omfattande ambitioner inom förnybar energi. Förhandlingarna om ett långsiktigt strategiskt partnerskap sker i två steg där parterna har en gemensam ambition att nå en avsiktsförklaring under sommaren och ett slutligt avtal under hösten i år. Azelio kan i nuläget inte göra mer detaljerade antaganden om hur ett eventuellt partnerskap kan komma att påverka bolaget finansiellt.

Samtidigt genomför Azelio flera åtgärder, inklusive personalneddragningar och organisatoriska förändringar, för att sänka sina kostnader. I dagsläget är Bolagets bedömning att åtgärderna, när de får fullt genomslag, kommer att leda till kostnadsminskningar på cirka 100 MSEK i årstakt, varav personalminskning (anställda och konsulter) motsvarar cirka 65 MSEK. Azelio inleder nu förhandlingar med de fackliga organisationerna om en ny organisation.

”För att möjliggöra Azelios långsiktiga verksamhet och konkurrenskraft behöver organisationen fortsätta att minska kostnadsstrukturen. Det är smärtsamt att fatta beslut som rör kollegor, men det är en nödvändig åtgärd för att säkerställa bolagets framtida konkurrenskraft. Lånefinansieringen och den följande företrädesemissionen ger oss möjligheten att slutföra förhandlingarna med en strategisk och viktig partner. Detta potentiella partnerskap lägger grunden för bolagets framtida utveckling”, säger Jonas Wallmander, VD för Azelio.

Extra bolagsstämma avses att hållas den 2 juni 2023 för att besluta om att godkänna ovan nämnda lån samt möjliggöra för styrelsens beslut om en företrädesemission genom ändring av bolagsordningen och minskning av aktiekapitalet. Kallelse till extra bolagsstämma kommer publiceras separat.

Datum 2023-05-02, kl 08:30
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!