Azelio delårsrapport, första kvartalet 2023

MAR

Finansiell utveckling koncernen
Kvartal 1: januari - mars 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 224 (323) tkr
  • Rörelseresultatet uppgick till -112 577 (-129 584) tkr, efter avskrivningar om -44 992 (-40 231) tkr
  • Resultat per aktie före och efter utspädning -0,36 (-1,12) kr
  • Kvartalets resultat uppgick till -114 484 (-130 322) tkr
  • Kvartalets kassaflöde uppgick till -95 740 (-154 264) tkr

Väsentliga händelser
Kvartal 1: januari - mars 2023

  • I januari tillkännagav Azelio att försäljningen av Bolagets energilagringssystem gått långsammare än vad som tidigare antagits. Detta påverkar Bolagets kassaflöde. Konsekvensen av den försenade försäljningen och dess påverkan på kassaflödet ledde till att Bolaget meddelade att man inte kommer nå det leveransmål som var satt för 2023 och att Bolaget behöver ytterligare finansiering under det andra kvartalet 2023.
  • Gustaf Albèrt utsågs till ny CFO för Azelio i februari och tillträdde sin tjänst den 12 april.

Efter periodens slut

  • Den 2 maj kommunicerade Bolaget kring sina kapitalanskaffningsplaner och -process som inkluderar både ett lån och avsikten att genomföra en företrädesemission. Ett lån på 30 MSEK har erhållits från Bolagets huvudaktieägare. Lånet är på marknadsmässiga villkor och utgör ett tecknings- och garantiåtagande i företrädesemissionen. Återbetalning kommer ske av den del av lånet, om någon, som inte kan utnyttjas för kvittning i kommande företrädesemission. Garantiersättning utgår inte. Lånet är villkorat av godkännande av extra bolagsstämma. Azelios styrelse avser att besluta om en företrädesemission om cirka 80 MSEK varav 30 MSEK är garanterade genom ovan nämnda lån, under förutsättning att lånet godkänns av aktieägare vid den extra bolagsstämman. Den extra bolagsstämman avses att hållas den 2 juni 2023.
  • Den 2 maj kommunicerades också att Bolaget förhandlar om ett strategiskt partnerskap som kan komma att omfatta en signifikant kommersiell order samt kommersiellt och industriellt samarbete. Den strategiska partnern är en internationell stor aktör med omfattande ambitioner inom förnybar energi. Förhandlingarna om ett långsiktigt strategiskt partnerskap sker i två steg där parterna har en gemensam ambition att nå en avsiktsförklaring under sommaren och ett slutligt avtal under hösten i år.
  • Även kostnadssänkande åtgärder kommunicerades 2 maj. Azelio genomför flera åtgärder, inklusive personalneddragningar och organisatoriska förändringar, för att sänka sina kostnader. I dagsläget är Bolagets bedömning att åtgärderna, när de får fullt genomslag, kommer att leda till kostnadsminskningar på cirka 100 MSEK i årstakt, varav personalminskning (anställda och konsulter) motsvarar cirka 65 MSEK.
  • Två nya dotterbolag registrerades under första kvartalet 2023, Azelio Inc. i USA och Azelio APAC Pty Ltd i Australien.

Övriga händelser

  • Under april godkändes Azelios TES.POD-system i Sydafrika vid en inspektion av det statliga elbolaget Eskom. Vid inspektionen godkändes systemets uppfyllnad av alla tekniska, säkerhetsmässiga och juridiska krav i kategorin småskaliga inbyggda generatorer (Small-Scale Embedded Generator, SSEG), vilket är en förutsättning för att systemet ska kunna synkroniseras (eller kopplas samman) med Eskoms elnät.
  • I maj kommunicerade Azelio att man har erhållit en valideringsrapport från det ledande certifieringsorganet DNV som visar att TES.POD-systemets tillgänglighet, över en analyserad 90-dagarsperiod, är 98% då tid för planerat underhåll räknats bort. Krav på kommersiella energilagringsinstallationer ligger vanligen kring 95–97% då planerat underhåll räknats bort. Azelio har publicerat ett white paper om systemets tillgänglighet, baserat på samma data som DNV:s valideringsrapport är baserad på.

Kommentar från VD
Behovet av energilagring är tydligt
Globalt blir behovet av en mer hållbar energiomställning allt tydligare, och nyckeln till att lösa detta är att öka andelen förnybart som kan lagras och levereras kostnadseffektivt. Samtidigt finns det i dagsläget ett begränsat antal bolag med en validerad teknik för långtidslagring som är kommersiellt gångbar och tillgänglig. Vår lösning är sedan en tid i drift hos kommersiella kunder. I maj erhöll vi en valideringsrapport från det ledande certifieringsorganet DNV som visar att TES.POD-systemets tillgänglighet uppgår till 98% då tid för planerat underhåll räknats bort. Detta överstiger kravet på kommersiella energilagringsinstallationer, som vanligen ligger kring 95–97% då planerat underhåll räknats bort. I april godkändes också installationen i Sydafrika av det statliga energibolaget Eskom vid en inspektion, något som är ett krav för att ansluta systemet till Eskoms elnät. Azelio har en tydlig position på marknaden med vår kombination av 13+ timmar leverans av lagrad energi och skalbarhet som gör systemet anpassningsbart för effektiv distribuerad användning. Azelios system kan leverera både el och värme vilket ger oss en unik möjlighet som energilagringslösning.

Reviderad riktning med potentiellt strategiskt samarbete
Bolaget är inne i en utmanande period och position men fortsätter det intensiva arbetet med att kommersialisera tekniken. Som vi kommunicerade i januari 2023, kommer vi inte lyckas möta det leveransmål för 2023 som sattes upp under 2022. Detta har lett till behovet att inleda en kapitalanskaffning i närtid.

Trots en utmanande situation har bolaget under 2023 vidtagit de nödvändiga åtgärderna för att säkerställa Azelios framtida konkurrenskraft, där vi ser spännande möjligheter på både kort och lång sikt. Vi kommer att behöva gasa och bromsa samtidigt. Azelio kommer att fokusera bolagets insatser och resurser där de gör störst skillnad.

En viktig del i denna fokusering innefattar den nya organisationsstrukturen och personalminskningen, som kommunicerades 2 maj 2023, och dessa åtgärder beräknas åstadkomma kostnadsbesparingar om 100 MSEK i årstakt. Det är smärtsamt att behöva skiljas från medarbetare, men i dagsläget är det nödvändigt för att skapa balans mellan de fokuserade aktiviteterna och den finansiella situationen.

Fullt fokus i närtid är att slutföra förhandlingarna kring det strategiska samarbete som vi informerade om i början av maj. Azelio och den strategiska partnern har en gemensam ambition att nå en avsiktsförklaring under sommaren, och därefter ett slutgiltigt avtal under hösten. Avtalet väntas omfatta en signifikant kommersiell order med en bytande förskottsbetalning, samt ytterligare komponenter kring kommersiellt och industriellt samarbete.

Finansiell position
I början av maj erhöll Azelio ett lånelöfte från huvudägaren om 30 MSEK, vilket stärker bolagets kortsiktiga likviditet. Lånet utgör också ett tecknings- och garantiåtagande i den företrädesemission om cirka 80 MSEK som Azelios styrelse avser att genomföra. Lånet är villkorat av godkännande av aktieägarna vid den extra bolagsstämman som ska hållas den 2 juni 2023.

Finansieringen ger Bolaget möjlighet att slutföra avsiktsförhandlingarna med den strategiska partnern. Med hänsyn till rådande marknadsvillkor och turbulens är detta bolagets bästa väg framåt. Tillskottet från den kommande företrädesemissionen, tillsammans med förskottsbetalningen som förväntas från den signifikanta order som väntas utgöra ett första steg i det strategiska samarbetet, förutses finansiera Bolaget under 2023. Vi förutser att ytterligare finansiering kommer behövas i framtiden för att säkerställa Bolagets framtida kapitalbehov. Med det strategiska samarbetet på plats, så är vår bedömning att rätt förutsättningar föreligger för att nå långsiktig framgång och lönsamhet.

Möjligheter både i närtid och framåt
Azelio har fullt fokus på att under sommaren slutföra förhandlingarna kring det strategiska samarbetet. Men samtidigt måste man också blicka lite längre fram, för att svara mot behoven och dynamiken i en industri som fortfarande tar form. Med hänsyn till den erfarenhet, kompetens och teknik som Azelio besitter, har vi parallellt, i liten skala, påbörjat aktiviteter kring nästa generations energilagringssystem. Grunden är fortfarande ett termiskt lager och Stirlingteknologi – men med nya lösningar som via simuleringar och preliminära tester pekar mot en potential för kraftigt förbättrad verkningsgrad och sänkta kostnader för lagrad energi framåt 2027.

Möjligheterna finns, både i närtid och framåt, och Azelio har en lösning som kan svara upp mot dessa. Nu har vi fullt fokus att slutförhandla med den strategiska partnern.

Avslutningsvis
Jag är imponerad över att se den målinriktade och pragmatiska inställningen bland alla medarbetare som trots kostnadsneddragningar, personalminskningar och organisationsförändringar bibehållit en hög nivå av effektivitet, innovationskraft och kvalitet i sitt arbete för att föra Bolaget framåt. Jag är personligen mycket tacksam för alla medarbetares professionalitet och fina insatser under 2022 och 2023.

Jonas Wallmander, VD

Rapporten finns bifogad i detta pressmeddelande och återfinns även på bolagets webbplats: https://www.azelio.com/investors/financial-reports-presentations/

Datum 2023-05-31, kl 08:00
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!