Annexin Pharmaceuticals

Ny vetenskaplig artikel publicerad om Annexin A5:s potential som behandling av kärlsjukdomar i näthinnan

Annexin Pharmaceuticals AB meddelar idag att en vetenskaplig översiktsartikel publicerats i specialutgåvan ”Novel Treatments and Technologies for Retinal Diseases” av den referentgranskade vetenskapliga tidskriften Pharmaceuticals. Artikeln fokuserar på de vetenskapliga och kliniska motiven för Annexin A5 och bolagets läkemedelskandidat ANXV som en potentiell ”first-in-class”-behandling av retinala vaskulära sjukdomar inklusive retinal venocklusion (RVO).

Artikeln, med titeln A Lipid Target Phosphatidylserine and Annexin A5-A Future Theranostic Pairing in Ophthalmology, har publicerats online. Författare är Anna Frostegård, Chief Scientific and Medical Officer och Anders Haegerstrand, VD på Annexin Pharmaceuticals.

Artikeln ger en översikt över den nuvarande förståelsen av de potentiella rollerna för fosfatidylserin (PS) som målmolekyl och Annexin A5 som läkemedel inom ögonsjukdomar. Genomgången belyser behovet av ökad förståelse av de viktigaste molekylära mekanismerna som är involverade i näthinnesjukdomar, och som kan öppna upp för nya behandlingsparadigm som sträcker sig bortom den nuvarande standardbehandlingen med s.k. anti-VEGF preparat. I artikeln diskuteras också behovet av säkra läkemedel som är lätta att administrera och som har effekt på orsaken snarare än på komplikationerna av vaskulära näthinnesjukdomar. I detta sammanhang granskas de aktuella vetenskapliga bevisen för att PS är en viktig drivkraft involverad i sjukdomsprocesser i näthinnans kärl inom både RVO, diabetes, makuladegeneration och näthinneavlossning. I artikeln beskrivs bland annat potentialen hos bolagets läkemedelskandidat ANXV (ett rekombinant producerat Annexin A5) som ett innovativt first-in-class läkemedel som kan hämma PS-beroende kärlskador och som verkar uppströms från dagens anti-VEGF preparat.

”Vi är mycket glada över att kunna meddela att vår vetenskapligt granskade artikel har publicerats i specialutgåvan i tidskriften Pharmaceuticals. Det finns fortfarande ett stort behov av säkra och effektiva läkemedel med nya verkningsmekanismer för behandling av patienter med vaskulära näthinnesjukdomar och detta nummer av tidskriften är särskilt inriktat på kommande behandlingar och teknologier för näthinnesjukdomar. Vi är stolta över att se att det nya koncept som vi för närvarande utvärderar i klinik får en plats i en så framstående publikation”, säger Chief Scientific and Medical Officer Anna Frostegård.

Undersökningen av systemiskt administrerad ANXV i patienter med RVO är ett exempel på pågående insatser för att tillhandahålla ytterligare säkra, hållbara och effektiva behandlingar inom området för näthinnesjukdomar. Den första studien med ANXV i patienter som inte tidigare behandlats med anti-VEGF-läkemedel och som nyligen diagnostiserats med RVO, en öppen fas 2a proof-of-concept-studie, pågår i USA och de första resultaten väntas före slutet av sommaren.

För att läsa artikeln hänvisas till: Pharmaceuticals | Free Full-Text | New Therapeutic Strategies in Retinal Vascular Diseases: A Lipid Target, Phosphatidylserine, and Annexin A5—A Future Theranostic Pairing in Ophthalmology (mdpi.com)

Artikeln är en del av ett specialnummer av Pharmaceuticals (ISSN 1424-8247) och tillhör sektionen ”Pharmaceutical Technology”. Tidskriften Pharmaceuticals är tillgänglig utan prenumeration.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anders Haegerstrand, VD
Tel: +46 (0)70 - 575 50 37

Anna Frostegård, Chief Scientific and Medical Officer
Tel: +46 (0)701 104 258
E-post: anna.frostegard@annexinpharma.com

Datum 2024-07-30, kl 08:30
Källa MFN
Alla Aktier tipsar: Nu får du 200 kr gratis när du skapar konto på Nordnet, insatt i fonden Nordnet One Balanserad. Bra tillfälle för dig som inte kommit igång med investeringar än, eller bara testat t.ex. Avanza.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet