Annexin Pharmaceuticals

Annexin firar 10 år och största ägaren tar plats i styrelsen

Annexin Pharmaceuticals AB (publ) meddelar att det är 10 år sedan bolaget grundades med målet att utveckla Annexin A5 till ett läkemedel. En av de tidigaste investerarna var Mikael Lönn som redan 2016 gick in som betydande ägare och som idag är den största ägaren i bolaget. Vid årsstämman i maj 2024 valdes Mikael Lönn in som ny ordinarie styrelseledamot i Annexin Pharmaceuticals.

2014 bildades Annexin Pharmaceuticals AB och Annexin A5-projektet, grunden till läkemedelskandidaten ANXV, förvärvades från Medirista AB som ägdes av Dr. Anna Frostegård och Professor Johan Frostegård. Annexin Pharmaceuticals noterades på Nasdaq First North Growth Market år 2017 och är idag ett världsledande bioteknikföretag inom Annexin A5-området med fokus på patienter med sjukdomar där det finns ett stort icke tillgodosett medicinskt behandlingsbehov med en hög marknadspotential.

För närvarande pågår en fas 2a-studie i patienter med ögonsjukdomen retinal venocklusion (RVO) med förväntade top line-data under sommaren 2024. Prekliniska studier inom cancer pågår också i två projekt - ANXV som immunterapeutiskt läkemedel där kroppens immunförsvar får hjälp att angripa cancercellerna, och som konjugatläkemedel där ANXV agerar transportör av cellgiftet direkt till cancertumören.

”Jag är stolt över den position bolaget har uppnått under dessa 10 år. Hela Annexins team har arbetat dedikerat och fokuserat för att ge bolaget och vår läkemedelskandidat ANXV en solid ställning inför framtiden, främst vad gäller pre-kliniska och kliniska data samt en gedigen patentportfölj. De lovande effektsignalerna i fas 2-studien med ögonsjukdomen RVO hoppas jag ska konfirmeras av top-line data som väntas under sommaren. Vi har sett ett ökat intresse från läkemedelsbolag och tongivande ögonläkare, och vi blir allt oftare inbjudna att presentera vid kongresser och specialistmöten. Jag ser verkligen fram emot att vara med och driva bolaget vidare – 2024 kommer bli ett spännande år i Annexins historia!” säger Dr. Anna Frostegård, Chief Scientific and Medical Officer på Annexin Pharmaceuticals.

Mikael Lönn valdes in som in som ny ordinarie styrelseledamot i Annexin Pharmaceuticals vid årsstämman i maj 2024. Mikael är utbildad läkare med en omfattande erfarenhet som företagsledare och entreprenör, framför allt inom hälso- och sjukvården. Han har lång erfarenhet av finansiella investeringar och gedigen erfarenhet från rådgivning och aktivt styrelseengagemang i ett antal uppstarts- och tillväxtföretag, Mikael har varit aktieägare i Annexin Pharmaceuticals sedan 2016 och är idag största ägare med 25,9 procent av kapitalet och rösterna i bolaget.

”Jag mötte Anna Frostegård första gången sommaren 2016 och blev direkt intresserad av Annexin och läkemedelskandidaten ANXV eftersom ANXV har potential att kunna användas inom många olika sjukdomar och fylla ett gap där det idag inte finns effektiva behandlingsmetoder. De positiva nyheterna från den pågående RVO-studien är ett steg i denna riktning, och den påbörjade cancer-satsningen är mycket intressant med stora möjligheter. Det är en spännande tid i bolagets historia och därav en anledning till att jag som huvudägare tar en mer aktiv roll som styrelseledamot. Jag ser med tillförsikt fram emot ett spännande 2024,” säger Mikael Lönn, bolagets största ägare.

Datum 2024-05-23, kl 15:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!