Forskningsframsteg inom Aberas vaccinkandidater mot Klamydia presenteras i nyligen publicerad doktorsavhandling

Från avhandlingens sammanfattning:

"Chlamydia trachomatis, en sexuellt överförbar intracellulär bakterie, utgör en betydande global folkhälsofråga på grund av dess höga prevalens. Även om C. trachomatis-infektion ofta förblir oupptäckt kan den leda till allvarliga komplikationer som bäckeninflammation, infertilitet, ektopisk graviditet, missfall och till och med blindhet. Medan antibiotika är effektiva mot akut infektion anses de öka risken för återinfektion. Trots framsteg kring förståelsen av C. trachomatis-orsakade infektionssjukdomar har ännu inget profylaktiskt vaccin mot bakterien utvecklats." ... "Huvudmålet med denna avhandling var att skapa och utvärdera nya C. trachomatis-partikelvacciner med hjälp av bakteriella Outer Membrane Vesicles (OMV) och Proteinkroppar (PB) som leveransplattformar. Flera vaccinkandidater baserade på LPS-detoxifierade Salmonella OMV och E. coli PB har genererats. Prekliniska tester i en musmodell har visat att OMV/PB-baserade vacciner är säkra och immunogena, och inducerar specifik humoral och cellulär immunrespons mot C. trachomatis-antigener både systemiskt och i slemhinnorna. För närvarande utvärderas och jämförs skyddseffekten av det mest lovande vaccinet med andra vektorvacciner i en genital challenge-studie."

"Vi vill gratulera doktor Huynh för ett utmärkt arbete med projekt. Resultaten från challenge-studien ser lovande ut och granskas just nu för publicering i vetenskaplig tidsskrift. Klamydia är ett utmanande men intressant område, och vi tror att dessa kandidater har stor potential", säger Maria Alriksson, VD för Abera Bioscience.

Länk till hela avhandlingen:

https://research.vu.nl/en/publications/novel-bioparticle-vaccines-against-chlamydia-trachomatis

Datum 2023-11-27, kl 10:51
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!