Viking Supply Ships AB (publ) Delårsrapport januari - mars 2024

MAR

Marknaden för AHTS-fartyg har inletts med högre aktivitet än förväntat efter det svaga fjärde kvartalet 2023. Några av fartygen har i början av året opererat på kontrakt utanför Nordsjön, vilket bidragit till att förbättra utnyttjandegraden för fartygsflottan. Spotmarknaden i Nordsjön har varit volatil under hela kvartalet, men genom ett utvidgat geografiskt marknadsområde har Viking Supply Ships lyckats uppnå högre utnyttjandegrad på fartygen jämfört med motsvarande period föregående år. Utnyttjandegraden var högre trots att koncernen haft fler tillgängliga fartyg 2024 efter tillskottet av de två nya fartygen i slutet av förra året. Sett till hela fartygsflottan var raterna dock lägre än för motsvarande period föregående år.

FÖRSTA KVARTALET 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 229 MSEK (187)
  • Resultat före kapitalkostnader, EBITDA, uppgick för kvarvarande verksamhet till 61 MSEK (38)
  • Resultat efter skatt inklusive avvecklad verksamhet uppgick till 106 MSEK (9)
  • Resultat efter skatt per aktie inklusive avvecklad verksamhet uppgick till 8,1 SEK (0,7)

VIKTIGA HÄNDELSER UNDER DET FÖRSTA KVARTALET 2024

  • EBITDA för det första kvartalet uppgick för kvarvarande verksamhet till 61 MSEK (38).
  • De genomsnittliga dagsraterna för AHTS-fartygen under det första kvartalet 2024 uppgick till 44 400 USD (56 400), medan genomsnittlig utnyttjandegrad uppgick till 65 % (64).
  • Andreas Viking påbörjade i januari ett fast kontrakt i Australien på 14 månader med förlängningsoptioner på ytterligare 5 x 1 månad.
  • Enligt ramavtal med Sjöfartsverket kontrakterades Viking Supply Ships för totalt 60 dagars eskort och isbrytning i norra Östersjön.
  • Viking Supply Ships avslutade managementkontrakten för de delägda PSV-fartygen och utnyttjade säljoptionerna avseende aktieinnehavet i ägarbolagen. Transaktioner medförde en reavinst om 97 MSEK samt ett likviditetstillskott om 194 MSEK.
Datum 2024-05-23, kl 08:30
Källa MFN
Kopiera toppinvesterare! Med eToros innovativa CopyTrader™, kan du automatiskt kopiera andra investerares beslut. Hitta investerare som du tror på och kopiera deras investeringar i realtid. Inga extra avgifter tas ut för att använda CopyTrader-funktionen.
Copy Trading innebär inte investeringsråd. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ned. Ditt kapital löper risk.