Vicore meddelar ytterligare förstärkning av patentskyddet för C21

Stockholm, 7 juni, 2023 – Vicore Pharma Holding AB (STO: VICO) (“Vicore”) meddelar idag att det europeiska patentverket har beviljat Vicores patent som avser en ny förbättrad formulering av C21, så kallad ”enteric coating”. C21 är för närvarande i en fas 2a studie i idiopatisk lungfibros (IPF).

Det europeiska patentet skyddar:

  • alla former av ”enteric coating” av C21, och
  • är inte begränsat till specifika sjukdomar

Det europeiska patentverket, European Patent Office (EPO), har utfärdat patent nr EP 4 138 789 B1 med titeln “New Delayed Release Composition for Peroral Administration.” Patentet avser en ny uppfinning som avsevärt förbättrar det orala upptaget av C21. Patentet skyddar alla former av ”enteric coating” av C21 och förväntas ge skydd åtminstone fram till år 2041. Motsvarande patent avseende USA har godkänts av United States Patent and Trademark Office (USPTO) och ansökningar har lämnats in i flera länder i resten av världen, inklusive Kina och Japan.

Carl-Johan Dalsgaard, VD för Vicore säger ”Vi är mycket glada över att detta patent, som ger starkt skydd för C21 i alla sjukdomar, nu har beviljats i både Europa och USA”. "Enbart den europeiska IPF-marknaden representerar en stor möjlighet med 100 000 diagnostiserade patienter, och den kombinerade amerikanska och europeiska IPF-marknaden representerar tre miljarder USD i årlig försäljning. Detta patent tillåter oss också att utforska såväl andra former av lungfibros än IPF som pulmonell hypertension."

I en interimsanalys av den pågående fas 2a-studien, presenterad vid ATS 2023 och därefter vid en webbsändning, har C21 visat exceptionella effekter genom att förbättra lungkapaciteten hos patienter med IPF, en förödande sjukdom som obehandlad leder till försämrad lungfunktion och en förväntad livslängd på tre till fem år från diagnos. C21, en angiotensin II typ 2-receptor agonist (ATRAG)., verkar genom att förhindra den IPF-relaterade ärrbildningen i lungan och därmed återställa alveolär integritet och förbättra lungfunktionen.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Vicore Pharma
Carl-Johan Dalsgaard, VD
Tel: +46 70 975 98 63
E-mail: carl-johan.dalsgaard@vicorepharma.com

Optimum Strategic Communications
Hana Malik, Eleanor Cooper, Katie Flint
Tel: +44 20 3882 2119
E-mail: vicore@optimumcomms.com

Informationen lämnades för offentliggörande den 7 juni 2023 kl 08:00 CET.

Om renin-angiotensin systemet (RAS) och angiotensin II typ 2-receptor (AT2-receptorn)   
RAS är ett hormonsystem som reglerar flera viktiga fysiologiska funktioner. I detta system är AT1-receptorn ett väletablerat läkemedelsmål, där angiotensinreceptor blockerare (ARBs) mot högt blodtryck är storsäljare. AT2-receptorns funktion är mindre etablerad och svårare att studera, men med den ökade kunskapen Vicore får genom våra kliniska prövningar med läkemedelskandidaten C21, blir de terapeutiska möjligheterna med AT2-receptorn uppenbara. AT2-receptorn är en del av kroppens system för att skydda mot och reparera vävnadsskada och förmodas vara skyddande i ett flertal sjukdomar kopplade till hög ålder och cellernas åldrande, inklusive idiopatisk lungfibros, kronisk njursjukdom, hjärtsvikt och kognitiva störningar. Att stimulera AT2-receptorn har visat sig vara effektivt i ett stort antal olika sjukdomsmodeller och den kliniska valideringen pågår vid kronisk lungsjukdom. Stimulering av AT2-receptorn kan även vidga små artärer för att lokalt öka blodflödet. Med C21, en liten högselektiv molekyl och först i sin klass av AT2-receptoragonister (ATRAGs) i kliniska fas, blir den terapeutiska fördelen med att rikta in sig på AT2-receptorn alltmer uppenbar. Vicore utvecklar C21 för svåra ovanliga lungsjukdomar och har ett antal nya ATRAGs under utveckling för nya indikationer varav den första (C106) genomgår en klinisk fas 1-studie.

Om Vicore Pharma Holding AB
Vicore är ett läkemedelsbolag i klinisk fas med fokus på att utveckla en ny klass av läkemedel för att stoppa sjukdomsprogress och återställa funktion. Bolaget utvecklar en läkemedelsportfölj inom ovanliga lungsjukdomar, inkluderande idiopatisk lungfibros (IPF) och pulmonell arteriell hypertension (PAH). C21, för närvarande i en fas 2a-studie på IPF, är en oral, småmolekylär, angiotensin II typ 2-receptor agonist (ATRAG) och först i sin klass av läkemedel. C21 har särläkemedelsstatus i USA och Europa och ett antal patentansökningar har lämnats in för ytterligare skydd av C21 fram till 2040 och framåt. Almee™ (en medicinteknisk produkt under klinisk utveckling) är en digital terapi (DTx) baserad på kognitiv beteendeterapi (KBT) utvecklad för att hantera den psykologiska påverkan patienter med lungfibros upplever. Inhalerad IMiD bygger på ett nytt administrationssätt för talidomid och fokuserar på den svåra hosta som är förknippad med IPF. Med vår unika expertis inom ATRAG-biologin, utökar vi på vår pipeline med nya läkemedelskandidater för en bredare variation av sjukdomar, varav vissa kan utvecklas tillsammans med en partner och vissa tas till marknaden av Vicore.

Bolagets aktie (VICO) är noterad på Nasdaq Stockholms huvudlista. För mer information se www.vicorepharma.com

Datum 2023-06-07, kl 08:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!