Vertiseit avyttrar MultiQ Denmark A/S – exekverar på SaaS-strategi

Vertiseit avyttrar sin verksamhet inom Intelligent Transport Systems (ITS), MultiQ Denmark A/S, till Journeo plc, en ledande helhetsleverantör av intelligenta transportsystem med huvudkontor i Storbritannien och noterat på London Stock Exchange, AIM. Köpeskillingen uppgår till 2,3 MEUR och erläggs genom kontant betalning. Transaktionen är i linje med bolagets långsiktiga SaaS-strategi och tidigare kommunikation, och utgör grunden för ett långsiktigt partnerskap med Journeo på plattformssidan.

TRANSAKTIONEN I KORTHET

  • Köpeskillingen, som baseras på ett bolagsvärde om 2,3 MEUR, erläggs genom en kontant betalning på tillträdesdagen motsvarande 70 procent av köpeskillingen. Återstående belopp betalas i två lika stora delbetalningar, varav den första infaller 12 månader efter förvärvet och den andra 24 månader efter förvärvet.
  • Efter genomförandet av transaktionen blir Journeo partner till Dise, ett dotterbolag inom Vertiseit-koncernen, med ambitionen att utöka sitt erbjudande inom Infotainment i hela Journeo-koncernen.
  • Genom förvärvet stärker Journeo sin position som en av de ledande ITS-aktörerna på marknaden.
  • Genom avyttringen av ITS-verksamheten fortsätter Vertiseit att exekvera på sin Platform First SaaS-strategi.
  • Vertiseit kommer fortsätta stödja sina kunder inom Digital In-store på den danska marknaden genom det befintliga dotterbolaget Grassfish Denmark ApS.
  • Förvärvet stärker Vertiseits likviditet med 2,3 MEUR på dagen för transaktionen samt kommer att ha en positiv effekt på bolagets rörelsekapital. Ytterligare likviditet om 0,5 MEUR kommer att tillföras bolaget genom de två återstående delbetalningarna.

BAKGRUND OCH MOTIV
Vertiseit är ett ledande plattformsbolag inom Retail Digital Signage i Europa. Genom dotterbolagen Dise och Grassfish tillhandahåller koncernen mjukvara för Digital In-store och relaterade konsulttjänster. Bland bolagets kunder återfinns globala varumärken och retailers som nyttjar bolagets produkter och tjänster för att möjliggöra en sammanhållen kundresa genom att koppla samman det digitala och fysiska kundmötet.

Journeo plc är en ledande leverantör av ITS som tillhandahåller lösningar i städer, kommuner, flygplatser och i de allmänna transportsystem som förbinder dem. Företaget har omfattande samarbeten med lokala och samordnande myndigheter, och många av de största offentligtägda och multinationella transportoperatörerna, och stödjer dem i transformationen mot en mer effektiv och hållbar framtid.

MultiQ Denmark A/S och dess ITS-verksamhet var en del av MultiQ-koncernen som förvärvades av Vertiseit 2022. Genom transaktionen blir MultiQ Denmark A/S nu ett helägt dotterbolag till Journeo och kommer att fortsätta att verka under varumärket MultiQ.

“Det långsiktiga målet för Vertiseit är att bli världens främsta plattformsbolag inom In-store Experience Management. Avyttringen av ITS-verksamheten inom MultiQ är ett naturligt steg för oss att fokusera på vår strategi. Med sin omfattande kunskap och erfarenhet inom ITS-verksamheten utmärkte sig Journeo som vår föredragna köpare i processen. Jag ser fram emot att arbeta nära tillsammans med Journeo som preferred partner inom Infotainment-området”, säger Johan Lind, VD i Vertiseit.
“Förvärvet av MultiQs ITS-verksamhet ger Journeo en ledande position i Danmark och stärker ytterligare vår expansion på de nordiska marknaderna. Företaget har en unik position och ett starkt erbjudande som kommer att stärka Journeos erbjudande inom ITS. Vi ser fram emot ett långsiktigt partnerskap med Vertiseit-koncernen som vår plattformsleverantör för infotainment”, säger Russ Singleton, VD i Journeo.

PÅVERKAN PÅ VERTISEIT
Genom avyttringen kommer Vertiseits nettoomsättning att minska med cirka 50 MSEK på årsbasis. Koncernens årligen återkommande intäkter (ARR) påverkas ej, då SaaS-intäkter från ITS inte har inkluderats i koncernens ARR sedan förvärvet av MultiQ. Avyttringen av MultiQ Denmark bedöms ha en begränsad påverkan på Vertiseitkoncernens EBITDA-resultat för året och en positiv effekt på resultat före skatt med cirka 5 MSEK. Transaktionen slutfördes den 19 september 2023 och kommer härefter inte att inkluderas i koncernens konsoliderade räkenskaper.

Datum 2023-09-20, kl 08:01
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!