Delårsrapport januari-september 2023

MARKN.

I delårsrapporten för januari-september redovisar VBG Group en stark tillväxt med rekordresultat.

Tredje kvartalet 2023

  • Koncernens omsättning ökade med 31,9 procent till 1 439,8 MSEK (1 091,6).
  • Den organisk tillväxten uppgick till 24,9 procent, med hänsyn taget till valutakursförändringar mellan åren.
  • Koncernens rörelseresultat (EBITA) uppgick till 225,7 MSEK (111,7), med en rörelsemarginal (EBITA) om 15,7 procent (10,2).
  • Resultat efter finansiella poster uppgick till 216,9 MSEK (101,4).
  • Vinst per aktie uppgick till 6,35 SEK (2,51) före/efter utspädning.

Nio månader 2023

  • Koncernens omsättning ökade med 26,6 procent till 4 289,9 MSEK (3 388,5).
  • Den organisk tillväxten uppgick till 19,2 procent, med hänsyn taget till valutakursförändringar mellan åren.
  • Rörelseresultatet (EBITA) ökade till 640,5 MSEK (422,8), med en rörelsemarginal (EBITA) om 14,9 procent (12,5).
  • Resultat efter finansiella poster ökade till 578,5 MSEK (382,2).
  • Vinst per aktie uppgick till 17,56 SEK (11,10).

Kommentar från VBG Groups vd och koncernchef Anders Erkén
Under tredje kvartalet 2023 ökade VBG Group nettoomsättningen med 32 procent och nådde1 440 MSEK (1 092). EBITA-resultatet ökade till rekordhöga 226 MSEK (112) och EBITA-marginalen uppgick till 15,7 procent (10,2), vilket är högre än VBG Groups målsättning om 15 procent. Vinst per aktie ökade med 153 procent jämfört med tredje kvartalet 2022 och uppgick till 6,35 SEK.

VBG Group är en balanserad industrigrupp och trots det geopolitiska läget och en makroekonomisk motvind, speciellt i Europa, med inflation och stigande räntor så fortsätter koncernen att stärka både tillväxt och resultat för samtliga divisioner. Förklaringen till detta är en hög efterfrågan på våra produkter främst i Nordamerika, genomförda prisökningar och valutaeffekt samt tidigare initierade åtgärdsprogram. Valutarensat var tillväxten 25 procent för kvartalet.

Förvärv i Indien
Ringfeder Power Transmission ökade sin omsättning under kvartalet till 222 MSEK (137) och stärkte lönsamheten. Divisionen redovisar sitt enskilt bästa kvartal, både avseende försäljning och EBITA. Rörelsemarginalen uppgick till 18 procent (12).

Under tredje kvartalet ingick VBG Group avtal om att förvärva samtliga aktier i indiska Rathi Transpower Pvt. Limited, inklusive dotterbolag i Australien och Tyskland. Bolaget grundades 1965 och ingår i den familjeägda företagsgruppen Rathi Group. I förvärvet ingår bolagets två produktionsanläggningar i Pune och Kolhapur i Indien.

Det indiska bolaget kommer ingå i divisionen Ringfeder Power Transmission, som genom förvärvet förstärker sin position på den asiatiska marknaden. Positivt är också att Rathi Transpower har ett kompletterande produktsortiment som Ringfeder Power Transmission kommer kunna utveckla och sälja globalt.

Förvärvet är strategiskt viktigt för VBG Group. Indien är en växande marknad och genom att äga lokala produktionsenheter får divisionen rätt förutsättningar att expandera. Vidare får även övriga divisioner genom förvärvet tillgång till en tillväxtplattform som de kan använda för fortsatt affärsutveckling i Indien och övriga Asien.

Hög efterfrågan i Nordamerika
Mobile Thermal Solutions redovisade i tredje kvartalet 2023 det historiskt bästa enskilda kvartalet, både vad gäller försäljning och EBITA. Nettoomsättningen steg med 52 procent och nådde 836 MSEK. Lönsamheten inom divisionen förstärktes och uppgick i tredje kvartalet till 12,8 procent (7,7).

Under kvartalet har vi sett en fortsatt mycket hög efterfrågan på divisionens produkter framför allt i Nordamerika. De tidigare initierade åtgärdsprogrammen för bussverksamheten har fortsatt bidragit positivt till lönsamheten.

Fortsatt hög lönsamhet
Truck & Trailer Equipment nådde en försäljning om 382 MSEK, vilket är den högsta för ett tredje kvartal. Ett högt kapacitetsutnyttjande i produktionsenheterna samt genomförda prisökningar medförde även att lönsamheten blev historiskt hög för ett tredje kvartal. EBITA-marginalen landade på 21,3 procent (14,5).

Efterfrågan på lösningar för kommersiella fordon har under kvartalet varit fortsatt diversifierad. Behovet av lastbilsutrustning var och är fortsatt högt med långa orderböcker, medan efterfrågan på trailers upplever en nedgång.

Hållbarhet
Under tredje kvartalet har vi fortsatt våra förberedelser för att möta nya regelverk och krav såsom CSRD. Vi har påbörjat arbetet med en dubbel väsentlighetsanalys och intressentdialog. Vi har arbetat aktivt med att utbilda alla medarbetare inom hållbarhet både genom en serie e-utbildningar, lärarledda utbildningar samt workshops.

Framtid
Vi följer upp ett starkt första halvår 2023 med ett tredje kvartal präglat av en stabil tillväxt och ett rekordhögt resultat. Vi har ett bra kassaflöde och en stark balansräkning. Ser vi till orderingången så är denna också fortsatt god. Orderingången ökade med 24 procent de första nio månaderna, jämfört med samma period 2022.

Sammantaget sätter detta VBG Group i en gynnsam finansiell position med ett stort manöverutrymme för framtiden. Jag ser att vi kan fortsätta vår tillväxtresa, både organiskt, men framför allt via kompletterande förvärv.

Jag ser därmed positivt på framtiden. VBG Group är en balanserad industrigrupp som verkar inom olika industrisegment och på flera geografiska marknader, vilket minskar sårbarheten för omvärldstrender. Vi ser en vikande efterfrågan i Europa, men denna vägs upp av en mycket hög efterfrågan på våra produkter i Nordamerika.

Vi fortsätter framåt att fokusera på att nå våra mål och skapa en lönsam, hållbar tillväxt. Jag vill tacka alla medarbetare och partners för ett mycket väl genomfört kvartal. Tillsammans skapar vi ett säkrare samhälle.

Datum 2023-10-24, kl 09:30
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!