Delårsrapport januari - mars

MAR

VBG Group redovisar ett rekordkvartal januari - mars 2024.

Första kvartalet 2024

  • Koncernens omsättning ökade med 9,7 procent till 1 535,0 MSEK (1 399,9).
  • Den organisk tillväxten uppgick till 5,0 procent (13,2), med hänsyn taget till förvärvad omsättning och valutakursförändringar mellan åren.
  • Koncernens rörelseresultat (EBITA) uppgick till 259,5 MSEK (202,7), med en rörelsemarginal (EBITA) om 16,9 procent (14,5).
  • Resultat efter finansiella poster uppgick till 250,3 MSEK (180,4).
  • Vinst per aktie uppgick till 7,83 SEK (5,68) före/efter utspädning.

Kommentar från VBG Groups vd och koncernchef Anders Erkén
Under första kvartalet 2024 nådde koncernen en omsättning på 1 535 MSEK (1 400) med ett EBITA-resultat om 260 MSEK (203). Detta är koncernens bästa kvartal någonsin sett till omsättning och resultat. Perioden präglades av stark marginalutveckling och bra operativt kassaflöde. Vinst per aktie uppgick till SEK 7,83 och ökar med 38 procent jämfört med samma kvartal 2023.

Trots geopolitisk osäkerhet och ränteoro presterade samtliga divisioner under kvartalet på en hög nivå givet marknadsförutsättningarna. Våra genomförda aktiviteter för att stärka lönsamheten fortsätter att ge effekt och den totala EBITA-marginalen stärktes till 16,9 procent (14,5).
Tillväxten under kvartalet var 9,7 procent, där valutakursförändringarna och nyligen förvärvade Rathi Transpower bidrog positivt till tillväxten. Justerat för valuta och förvärvad omsättning mellan kvartalen så var den underliggande tillväxten 5,0 procent.

Stabil efterfrågan i kopplingssegmentet
Truck & Trailer Equipment nådde under kvartalet en omsättning på 439 MSEK, vilket är den näst högsta någonsin för divisionen under ett enskilt kvartal. Trots detta kan vi konstatera att det är en nedgång med 11 procent jämfört med första kvartalet 2023, där hela nedgången är relaterad till nedgången i semitrailermarknaden. Divisionen har en solid affärsmodell med produkterbjudanden som skapar värde för såväl chaufförer, åkerier som påbyggare. Det starka kunderbjudandet, i kombination med ett effektivt kapacitetsutnyttjande i vår produktion, medförde även det näst högsta EBITA-resultatet någonsin för ett enskilt kvartal, 101 MSEK (115), med en EBITA-marginal på 22,9 procent (23,1).

Trenden fortsätter
Mobile Thermal Solutions omsättning nådde under kvartalet rekordhöga 855 MSEK (711) och även EBITA-resultatet är divisionens historiskt högsta, där EBITA-marginalen för divisionen nådde 15,2 procent (10,5). Tillväxten på 20 procent drevs huvudsakligen av offroad-segmentet i Nordamerika.
Under kvartalet fortsatte Mobile Thermal Solutions att öka andelen projekt för elektrifierade fordon både för offroad och buss.
En förstudie inleddes för att utvärdera en kapacitetshöjning i tillverkningsenheten i Toronto för offroad-produkter.

Förvärvet levererar
Ringfeder Power Transmission nådde under det första kvartalet en rekordomsättning på 242 MSEK (193), med en EBITA-marginal på 14,6 procent (11,6).
Integrationen av det nyligen förvärvade bolaget Rathi Transpower fortgår enligt plan och bolaget levererade enligt de högt ställda förväntningarna. Tillväxten på 25 procent för divisionen under kvartalet var till stor del relaterad till förvärvet av Rathi Transpower.

Framtid
VBG Group lämnar ett kvartal med rekordförsäljning och all-time-high resultat. Det är väldigt tillfredställande att få leda en sådan verksamhet, där jag ser att vårt aktivitetsbaserade arbetssätt är mycket framgångsrikt. Många såväl små som stora aktiviteter mot våra långsiktiga mål ger resultat.

Framtiden är fortsatt osäker, men vi har en stark orderbok. Orderingången planade under kvartalet ut på en historisk hög nivå jämfört med samma period 2023. Lättnader i materialförsörjningen gör att vi kan fokusera på effektiviseringar av våra produktionsflöden och ytterligare stärka lönsamheten.

Framåt så förstärker vi även vårt hållbarhetsarbete och kommer rikta investeringar och resurser för att nå våra hållbarhetsmål samt förbereda oss för ytterligare krav. Hållbar lönsam tillväxt är våra ledord.

Avslutningsvis vill jag tacka koncernens alla medarbetare för ett mycket väl utfört kvartal. Det är vi som grupp som levererar ett rekordresultat och tillsammans fortsätter vi utveckla VBG Group framåt.

Datum 2024-04-25, kl 10:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!