Västra Hamnen Corp. Finance

Västra Hamnen Corporate Finance - Bokslutskommuniké 2023

MAR

Västra Hamnen Corporate Finance AB offentliggör härmed Bokslutskommuniké 2023. Bokslutskommunikén finns tillgänglig som bifogat dokument samt på bolagets hemsida (www.vhcorp.se). Nedan följer en sammanfattning av rapporten.

1 oktober - 31 december
Rörelsens intäkter uppgick till 5 667 (5 474) KSEK
Rörelseresultatet uppgick till 430 (897) KSEK
Rörelsemarginalen under perioden var 8 (16) procent
Resultat efter skatt uppgick till 305 (678) KSEK
Resultat per aktie före utspädning uppgick till 0,31 (0,68) SEK
Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,31 (0,68) SEK

1 januari - 31 december
Rörelsens intäkter uppgick till 20 339 (19 602) KSEK
Rörelseresultatet uppgick till 4 110 (4 350) KSEK
Rörelsemarginalen under perioden var 20 (22) procent
Resultat efter skatt uppgick till 3 205 (3 384) KSEK
Resultat per aktie före utspädning uppgick till 3,21 (3,38) SEK
Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 3,21 (3,38) SEK
Föreslagen utdelning uppgår till 3,00 SEK per aktie

VD Oscar Ahlgren kommenterar:
Plötsligt händer det! Stockholmsbörsens breda index OMXS30 ökade under årets sista kvartal över 11 % och riskaversionen tycks i alla fall för en stund vara som bortblåst. När den största risken, räntan, tycks vara under kontroll infinner sig en annan risk hos investerarkollektivet. Risken att stå utanför. FOMO – Fear Of Missing Out. När stora fondflöden till räntefonder de senaste åren åter vänds till aktier blir det trångt i dörren. Det senaste året när inflöden till penningmarknadsfonder reverserades var 2009 som följdes av en stark börsuppgång. Jag tror vi står inför en liknande situation under 2024. Efter en treårig lång utförslöpa bland småbolagen på Nasdaq First North, med i genomsnitt halverade kurser, är det många som tror att 2024 kan bli småbolagens revansch. Jag tror de kan få rätt men det kommer bli en skakig resa, för det finns fortfarande rejäla osäkerhetsmoment kvar. Utöver Israel/Hamas-konflikten i Mellanöstern och Rysslands aggression i Ukraina är 2024 ett supervalår. Över hälften av jordens befolkning går under det kommande året till val, med USA som huvudnummer i höst.

Affärsförfrågningarna ökade under årets sista månad, men börsuppgången till trots, råder fortfarande en viss obalans i transaktionsmarknaden. När det är många transaktioner som slåss om de riskvilliga investerarnas gunst fortsätter emissionsrabatterna att vara höga, med stor utspädning för de som inte har kassan i ordning. Eller har torrt hö på loftet som en av mina favoritentreprenörer, Erik Paulsson, skulle ha sagt. I takt med att riskaptiten gradvis ökar kommer även transaktionsmarknaden komma i balans. Jag tror det sker under 2024. Även den danska transaktionsmarknaden som tidigare var helt bottenfrusen har börjat tina upp.

Under kvartalet har mycket fokus lagts internt på att utveckla och förfina vår analysprodukt, Marknadsfokus. Nya uppdrag har vunnits och nyrekryteringar har skett till gruppen. Jag tycker vi är på god väg att skapa ett av marknadens mest konkurrenskraftiga erbjudanden. Anmäl dig för våra analysutskick så missar du inte vår syn på spännande små- och medelstora bolag.

Även satsningen att rekrytera ett M&A team tycker jag börjar ta form. Under deras första kvartal har mindre rådgivningsuppdrag och marknadsförberedande aktiviteter utförts som jag tror och hoppas kommer kunna leda till nya uppdrag. Även om Västra Hamnen tidigare haft mandat att utföra företagsöverlåtelser är det självfallet en stor skillnad att ha helt dedikerade medarbetare till denna typ av transaktioner. Ledtiderna inom detta segment är alltid långa, vanligtvis 6-12 månader, men jag både hoppas och tror vi slutför någon eller några fina affärer under 2024.

Under kvartalet flyttade vi även till nya mer ändamålsenliga lokaler på Stortorget i Malmö. Med nya medarbetare, större ytor och en inspelningsstudio är vår förhoppning att skapa en naturlig mötesplats för näringslivsaktörer i Öresunds-regionen.

Intäktsmässigt blev det fjärde kvartalet något bättre än både föregående kvartal och motsvarande kvartal föregående år. Resultatmässigt blev utfallet dock sämre beroende på kontorsflytt och större organisation. På helåret är skillnaden högst marginell. Styrelsen föreslår en oförändrad utdelning på 3 kr per aktie till årsstämman i april.

Jag anser oss väl positionerade och redo att kapitalisera på en gradvis förbättrad transaktionsmarknad i Sverige och Danmark och tror att vår större och vassare organisation kommer att ytterligare förstärka positionen som den ledande corp-aktören i småbolagssegmentet på våra huvudmarknader.

Oscar Ahlgren

Kommande rapporttillfällen
Årsredovisning 2023, publiceras den 2 april 2024
Årsstämma 2024, kommer hållas den 26 april 2024
Delårsrapport jan - mar 2024, publiceras den 26 april 2024
Delårsrapport apr - jun 2024, publiceras den 30 juli 2024
Delårsrapport jul - sep 2024, publiceras den 30 oktober 2024

Johan Kjell
Styrelseordförande
Oscar Ahlgren
Styrelseledamot
Christian Lindhé
Styrelseledamot
Roger Wikström
Styrelseledamot
Datum 2024-01-31, kl 08:30
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!