Västra Hamnen Corp. Finance

Västra Hamnen Corporate Finance AB – Delårsrapport juli - september 2023

MAR

Västra Hamnen Corporate Finance AB offentliggör härmed delårsrapport för perioden juli - september 2023. Delårsrapporten finns tillgänglig som bifogat dokument samt på bolagets hemsida (www.vhcorp.se). Nedan följer en sammanfattning av rapporten.

1 juli - 30 september
Rörelsens intäkter uppgick till 4 649 (4 371) KSEK
Rörelseresultatet uppgick till 1 066 (1 027) KSEK
Rörelsemarginalen under perioden var 23 (23) procent
Resultat efter skatt uppgick till 843 (810) KSEK
Resultat per aktie före utspädning uppgick till 0,84 (0,81) SEK
Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,84 (0,81) SEK

1 januari - 30 september
Rörelsens intäkter uppgick till 14 673 (14 129) KSEK
Rörelseresultatet uppgick till 3 679 (3 453) KSEK
Rörelsemarginalen under perioden var 25 (24) procent
Resultat efter skatt uppgick till 2 900 (2 706) KSEK
Resultat per aktie före utspädning uppgick till 2,90 (2,71) SEK
Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 2,90 (2,71) SEK

VD Oscar Ahlgren kommenterar:
Tredje kvartalet blev smådeppigt på börsen. OMXS30 föll knappt 7 %. Nu när alla är överens om att räntenivåerna peakar börjar analytiker istället diskutera att det kanske tar längre tid än vi först trodde innan vi ser första sänkningen. På centralbanksspråk ”higher for longer”. Huw Pill, chefekonom på Bank of England, går så långt som att jämföra Storbritanniens mest sannolika räntebana med det karaktäristiska utseendet på Kapstadens Taffelberg med sin höga platta topp. Ökad protektionism gör att globaliseringen avtar och därmed även den deflationistiska effekt detta historiskt fört med sig. Ökade kostnader för en åldrande population, försvar och klimatomställning medför också att inflationen skulle kunna bita sig fast på högre nivåer. Oljepriset steg 23 % under kvartalet vilket direkt hämmar den ekonomiska aktiviteten. Effekten av ett högt oljepris kan närmast liknas vid införandet av en bred global skatt.

Men allt är inte nattsvart. Jag upplever att riskaptiten bland investerare är på väg tillbaka. Det märks inte minst i högre deltagandegrad vid publika emissioner och att garantikostnaderna är på väg nedåt. Värderingsförväntningarna mellan köpare och säljare är inte längre lika stora och de bolag som valde att avvakta ett bättre börsklimat är nu i många fall ute i marknaden med sina transaktioner, om än med något nedreviderade erbjudanden. Börsintroduktioner i bred skala är fortfarande en bit bort även om det börjar dyka upp enstaka seriösa propåer. Gissningsvis kommer det att ske en handfull IPOs under Q4.

Under kvartalet offentliggjorde vi även vår analyssatsning genom rekryteringen av Martin Dominique. Martin kommer i rollen som chefsanalytiker på Västra Hamnen vässa vårt erbjudande och intensifiera satsningen på att vara en ledande analysaktör av små- och medelstora bolag i Sverige och Danmark. Martin har arbetat som börsmäklare sedan början av 2000-talet. Bra skola, säger jag med lika delar nostalgi som ironi. Därefter rådgivare, förmögenhetsförvaltare och senast som redaktör på nyhets- och analystjänsten BioStock.

Resultatmässigt liknar tredje kvartalet de närmast föregående. Vi fortsätter att generera en stabil vinst men intjäningen är relativt rekordåren 2020 och 2021 betydligt lägre. Vi är välkapitaliserade och rustade för att växla upp transaktionsintensiteten när marknadsklimatet medger detta. Min förhoppning är dessutom att förnyat fokus på M&A och analysverksamheten kommer generera intäkter som till viss mån överbrygger slagigheten i transaktionsmarknaden.
Under tredje kvartalet stod Västra Hamnen värd för Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheders årsmöte på Christiansborg i Köpenhamn. Vi deltog i rundabordssamtal hur man skapar ett starkt danskt ekosystem för småbolags-tillväxt, finansiering och avskaffande av kontraproduktiv skattereglering. Den danska marknaden är fortsatt långsiktigt intressant och det finns ett klart behov för rådgivare i småbolagssegmentet med adekvata myndighetstillstånd, men låg likviditet i kombination med fortsatt hög riskaversion medför att få transaktioner genomförs just nu.

Vi fortsätter oförtrutet att besöka bolag och lyssna till deras behov. Det är glädjande att makroekonomisk oro och turbulenta finansiella marknader inte tycks påverka entreprenörsandan i Öresundsregionen, en av Nordens största och tätast befolkade storstadsregioner med över fyra miljoner invånare. I Malmö isolerat startas nio nya företag varje dag och genom etablerandet av Malmö Startup District fortsätter Malmö stärka positionen som en ledande stad inom teknik, innovation och hållbarhet.

Det bådar gott för framtiden.

Oscar Ahlgren

Kommande rapporttillfällen
Bokslutskommuniké 2023, publiceras den 31 januari 2024
Årsredovisning 2023, publiceras den 29 mars 2024
Årsstämma 2024, kommer hållas den 26 april 2024

Johan Kjell
Styrelseordförande
Oscar Ahlgren
Styrelseledamot
Christian Lindhé
Styrelseledamot
Roger Wikström
Styrelseledamot
Datum 2023-10-27, kl 08:30
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!