Västra Hamnen Corp. Finance

Västra Hamnen Corporate Finance AB – Delårsrapport januari - mars 2023

MAR

Västra Hamnen Corporate Finance AB offentliggör härmed delårsrapport för perioden januari - mars 2023. Delårsrapporten finns tillgänglig som bifogat dokument samt på bolagets hemsida (www.vhcorp.se). Nedan följer en sammanfattning av rapporten.

1 januari - 31 mars
Rörelsens intäkter uppgick till 5 555 (5 435) KSEK
Rörelseresultatet uppgick till 2 029 (1 388) KSEK
Rörelsemarginalen under perioden var 37 (26) procent
Resultat efter skatt uppgick till 1 601 (1 084) KSEK
Resultat per aktie före utspädning uppgick till 1,60 (1,08) SEK
Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 1,60 (1,08) SEK

VD Oscar Ahlgren kommenterar:
Mellan hopp och förtvivlan.
Kvartalet inleddes trevande. Affärsförfrågningarna hade ökat under december och januari och det kändes som vi var på rätt väg, men ännu en bra bit ifrån ett normalläge. Det som störde bilden var det ovanligt låga konsumentförtroendet för ekonomin. Elräkningarna hade på några månader rusat till historiska nivåer, räntorna steg, priserna på mat ökade dramatiskt och bostadspriserna föll. Osäkra tider brukar inte återspeglas i en stark börs men det var just detta som skedde. Stockholmsbörsens breda index OMXS30 steg under januari med 6%. Vi upplevde att marknadsaktörerna vädrade morgonluft. Emissionsutfallen blev bättre än föregående månader och riskaptiten började så sakteliga återkomma. Stockholmsbörsen fortsatte svagt uppåt även under februari, främst drivet av den starka amerikanska ekonomin. Till skillnad mot den svenska ekonomin råder här en BNP-tillväxt på 2,7% och över en halv miljon nya jobb registrerades under januari. Även om inget kommunicerades utåt började många corp-hus och investmentbanker att åter damma av noteringsprospekt för de uppdrag där man förra året bestämde sig för att avvakta ett bättre börsklimat.

Men den 8 mars vände det. Då kommunicerades att Silicon Valley Bank hade problem. Den 9 mars föll aktien 60% för att dagen därpå försättas i konkurs. Även om få här hemma ens hade hört talas om Silicon Valley Bank var det en viktig aktör inte minst bland tillväxtbolag i Kalifornien. Veckan innan konkursen hade de värderats till 170 Mdr SEK, samma börsvärde som exempelvis Handelsbanken. I fallet drog de med sig bl a Silvergate Capital och Signature Bank. Rapporteringen om bankkollapsen växte till stormstyrka i Sverige när det framkom att pensionsförvaltaren Alecta var en av de största ägarna i samtliga dessa tre banker. Oron för en ny finanskris, likt den efter Lehman Brothers, spred sig över världen. De tre bankerna ovan var ändå en västanfläkt mot när Credit Suisse med en balansräkning på 6 000 Mdr SEK började gunga. Vis från lärdomen från 2008 flödade centralbanker systemet den kommande veckan men efter börsens stängning den 17 mars inleddes förhandlingar som under helgen utmynnade i att UBS motvilligt tvingades förvärva Credit Suisse för 3 Mdr CHF. De fick ta en för laget, men kanske var det just det som räddade situationen på världens finansmarknader. Marknaden andades ut och börsen återtog den förlorade marken under bankkrisen. Åtminstone tillfälligt. Kvar att oroa sig över finns ju fortfarande kriget i Ukraina, Erdogan och Kinas höjda tonläge kring Taiwan.

Q1 blev verkligen ett kvartal där man kastades mellan hopp och förtvivlan. Vi arbetade under kvartalet med tre publika emissioner varav två slutfördes under räkenskapsperioden. Den tredje slutfördes i början av april. Inom affärsområdet Marknadsfokus vann vi två nya analysuppdrag. Sentimentet är åter igen försiktigt optimistiskt på grund av att vi närmar oss slutet av räntehöjningscykeln för denna gång. Dock kvarstår allt för många osäkerhetsmoment för att vi ska kunna återgå till en mer normaliserad marknad för kapitaliseringar och företagstransaktioner. Jag är därför, under omständigheterna, nöjd med att vi levererar en vinst som är större än första kvartalet förra året.

Väsentliga händelser under och efter periodens utgång
Det inte skett några väsentliga händelser under eller efter periodens utgång.

Kommande rapporttillfällen
Årsstämma 2023, kommer hållas den 28 april 2023
Delårsrapport apr - jun 2023, publiceras den 28 juli 2023
Delårsrapport jul - sep 2023, publiceras den 27 oktober 2023
Bokslutskommuniké 2023, publiceras den 31 januari 2024
Årsredovisning 2023, publiceras den 29 mars 2024
Årsstämma 2024, kommer hållas den 26 april 2024

Johan Kjell
Styrelseordförande
Oscar Ahlgren
Styrelseledamot
Christian Lindhé
Styrelseledamot
Roger Wikström
Styrelseledamot
Datum 2023-04-28, kl 08:30
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!