Thunderful Group offentliggör preliminärt resultat för Q4 och ytterligare information relaterad till det tidigare kommunicerade omstruktureringsprogrammet

MAR

Som en del av det omstruktureringsprogram som kommunicerades den 17 januari 2024 tillkännager Thunderful Group AB (”Thunderful” eller ”koncernen”) idag icke-kassaflödespåverkande nedskrivningar relaterade till segmentet Games och en strategisk översyn av Nordic Game Supply. Som en konsekvens beräknas EBIT för fjärde kvartalet 2023 uppgå till cirka -678 MSEK, främst hänförligt till nedskrivning av goodwill på 500 MSEK relaterat till tidigare förvärv av spelutvecklingsstudior kombinerat med nedskrivningar relaterade till andra aktiverade spelutvecklingskostnader på 98 MSEK. Nedskrivningarna är icke-kassaflödespåverkande för koncernen.

Under de senaste åren har Thunderful gjort betydande investeringar inom segmentet Games, både genom förvärv av spelutvecklingsstudior och genom investeringar i utveckling och nya titlar. En del av dessa investeringar har visat sig inte vara lönsamma eller hållbara, delvis på grund av förändrade marknadsförhållanden. De aviserade nedskrivningarna är en del av den pågående omstruktureringen av koncernen.
 
Därutöver har Thunderful initierat en strategisk översyn av verksamheten i Nordic Game Supply (”NGS”). NGS har kämpat med lönsamheten under hela 2023 och rapporterar för det fjärde kvartalet en EBITDA på cirka -54 MSEK.
 
Ovanstående åtgärder är en del av Thunderfuls strategiska målsättning att reducera kostnader och öka fokus på de verksamhetsområden och projekt som bedöms ha bäst tillväxt- och lönsamhetspotential. Omstruktureringsprogrammet, som ledningsgruppen och styrelsen initierade den 17 januari 2024, syftar till att stärka koncernens långsiktiga konkurrenskraft. Programmet fortskrider enligt plan med en beräknad årlig kostnadsreducering på 90-110 MSEK, med motsvarande förbättrat kassaflöde, som förväntas ge full effekt under andra halvåret 2024.

”Det omstruktureringsprogram som vi har initierat är nödvändigt för att stabilisera och förstärka Thunderful, och nedskrivningarna och den strategiska översynen av NGS är naturliga steg i denna process. Jag ser fram emot att avsluta omstruktureringen, så att jag, tillsammans med våra duktiga medarbetare i koncernen, kan fokusera på framtiden och se till att Thunderful blir det starka utvecklings-, förlags- och distributionsföretag vi vet att det har potential att bli”, säger Martin Walfisz, VD för Thunderful Group, och fortsätter: "Med andra ord, Thunderful kommer att fortsätta fokusera på att tillhandahålla högkvalitativa underhållningsprodukter för människor i alla åldrar. Jag är övertygad om att de åtgärder vi nu genomför, i kombination med en fokuserad strategi för koncernen, kommer bidra till att långsiktigt stärka våra finansiella och operativa resultat.”
 
Nedskrivning av goodwill och spelutvecklingsinvesteringar
De förvärv som gjorts inom segmentet Games under 2020-2022 i kombination med aktiverade spelutvecklingskostnader har resulterat i att koncernen redovisat betydande goodwill och aktiverade utvecklingskostnader i sin balansräkning. En del av dessa förvärv och spelutvecklingsprojekt har haft en sämre ekonomisk utveckling än väntat, vilket medför att dessa belopp inte längre speglar det underliggande värdet. Som ett resultat kommer koncernens finansiella utveckling för det fjärde kvartalet 2023 att påverkas av en icke-kassaflödespåverkande nedskrivning av goodwill på 500 MSEK för att bättre motsvara värdet på förvärvade tillgångar. Därutöver görs ytterligare en icke-kassaflödespåverkande nedskrivning på 98 MSEK av aktiverade utvecklingskostnader.
 
Strategisk utvärdering av Nordic Game Supply
Thunderfuls dotterbolag Nordic Game Supply har under de senaste åren stött på försäljningsmotgångar och byggt upp höga lagernivåer. För att förbättra lönsamheten stängde NGS under 2023 sin tyska verksamhet och sålde av sina private label-produkter. För att minska de höga lagernivåerna har rabatterade försäljningar genomförts under 2023, vilket påverkat lönsamheten. Den fulla effekten av dessa aktiviteter ses under fjärde kvartalet 2023 där Nordic Game Supply redovisar en försäljning på 177 MSEK och en EBITDA på -54 MSEK. Thunderful genomför en strategisk översyn av verksamheten i Nordic Game Supply.
 
Preliminära intäkter, justerad EBITDA och EBIT för koncernen
Vad gäller den finansiella utvecklingen för det fjärde kvartalet 2023 uppskattar Thunderful att de konsoliderade intäkterna kommer att uppgå till cirka 953 MSEK (1 168 MSEK) och att det justerade EBITDA-resultatet för koncernen kommer att uppgå till cirka -2 MSEK (185 MSEK).
 
Inom segmentet Games förväntas nettoomsättningen uppgå till 121 MSEK (199 MSEK) och justerad EBITDA till 3 MSEK (138 MSEK). Lönsamheten i segmentet belastas av ovanligt höga royalties under kvartalet, samt överinvesteringar i personalkostnader, i enlighet med vad som kommunicerades den 17 januari 2024. Jämförelseperioden inkluderar en förvärvad intäkt på 75 MSEK relaterad till förvärvet av Jumpship och dess lansering av spelet Somerville under Q4 2022.
 
Inom segmentet Distribution förväntas nettoomsättningen uppgå till 832 MSEK (969 MSEK) och justerad EBITDA till 6 MSEK (57 MSEK). Bergsala och Amo Toys hade en stark utveckling under kvartalet medan lönsamheten inom Nordic Game Supply blev lidande då företaget fortsatte att minska sina lagernivåer genom rabatterad försäljning samtidigt som marknadsdynamiken har varit utmanande.
 
Som ett resultat av koncernens finansiella resultat och de icke-kassaflödespåverkande nedskrivningarna, uppskattar Thunderful att EBIT för fjärde kvartalet 2023 uppgår till cirka
-678 MSEK.
 
Rapporten för fjärde kvartalet 2023 kommer att släppas den 22 februari 2024 som planerat.

Datum 2024-02-14, kl 08:45
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!