Wall to Wall Group AB publicerar prelimärt bokslut för det fjärde kvartalet och helåret 2023

MAR

Wall to Wall Group har under fjärde kvartalet 2023 upplevt en fortsatt avvaktande marknad och pressade marginaler för entreprenadverksamheten inom rörinfordring innebärande att resultatet för helår 2023 är lägre än tidigare lämnad prognos.

Ett flertal åtgärder har initierats som förväntas leda till gradvisa förbättringar under första hälften av innevarande år.

Kommentarer till utvecklingen under det fjärde kvartalet 2023
Året har präglats av en avvaktande marknad, huvudsakligen till följd av det under året osäkra ränteläget och dess påverkan på investeringar i planerat underhåll hos framförallt bostadsföretag och bostadsrättsföreningar. Detta har påverkat entreprenadverksamheten inom rörinfordring som upplevt en prispress som successivt påverkat projektmarginalerna. Detta blev alltmer tydligt under det fjärde kvartalet som överlag haft stabil beläggning men till en genomsnittligt lägre prisnivå än tidigare.

Då ett flertal rörinfordringsförvärv genomförts under det senaste året, och full samordning av dessa ännu inte skett, har denna del av verksamheten haft en alltför hög kostnadsnivå. Sammantaget har dessa faktorer haft stor påverkan på rörinfordringens nettoomsättning och resultatbidrag under det fjärde kvartalet som, tillsammans med initierade nyetableringar inom samma segment, utvecklats sämre än förväntat.

Det avvaktande marknadsläget har även i viss utsträckning haft inverkan på koncernens projektverksamhet inom geoenergi medan utvecklingen för entreprenadverksamheten inom kanaltätning och serviceverksamheten inom spolning utvecklats i linje med plan.

Under året har Wall to Wall Group etablerats som en nordisk marknadsledare inom sina huvudsakliga tjänstesegment. Investeringar har skett i erbjudande, processer, rapportering, hållbarhet och i en organisation som kan hantera större volymer. I rådande marknadsklimat innebär detta att de gemensamma kostnaderna är för höga i förhållande till verksamhetens nuvarande nettoomsättning och resultatbidrag. Mot denna bakgrund har ett antal åtgärder initierats i syfte att stärka rörelsemarginalen och snabbare uppnå det långsiktiga finansiella målet. Utöver åtgärder för att reducera de indirekta kostnaderna vidtas åtgärder för stärkt kostnadskontroll och projektstyrning samt anpassning av de direkta produktionskostnaderna för att uppnå stärkt konkurrenskraft och förbättrade projektmarginaler. Detta gäller särskilt områden där Wall to Wall Group i kraft av sin storlek och marknadsledande position har särskilt goda förutsättningar, såsom optimalt resursnyttjande samt inköp av material och externa tjänster.

Vidare accelereras konsolideringen av den finska verksamheten till ett bolag, vilket kortsiktigt kan förväntas leda till en något lägre intäktsbas men väsentligt lägre kostnader.

Förväntningarna är att dessa åtgärder kommer leda till gradvisa förbättringar under första hälften av innevarande år.

Preliminär finansiell utveckling under det fjärde kvartalet 2023
För Wall to Walls Groups operativa verksamhet (f d Spolargruppen) uppgick nettoomsättningen proforma under fjärde kvartalet till 274,7 (281,6) motsvarande en valutajusterad minskning om- 3,2 procent. I verksamheter som innehafts i minst 12 månader uppgick den organiska tillväxten till -3,1 procent och -3,4 procent i verksamheter som tillkommit därefter. Valutapåverkan i kvartalet uppgick till 0,8 procent. Det justerade rörelseresultatet (EBITA) uppgick till 14.1 (42,5) miljoner kronor motsvarande en justerad EBITA-marginal om 5.1 (15,1) procent.

För helåret 2023 ökade omsättningen med 10,1 procent (valutajusterat 8,4) till 1016,8 miljoner kronor (923,7) med ett justerat rörelseresultat (EBITA) om 73,3 miljoner kronor (98,6) motsvarande en justerad EBITA-marginal om 7,2 procent (10,7). Detta är lägre än den prognos som tidigare lämnats om en justerad EBITA marginal i linje med föregående år.

Justerat rörelseresultat (EBITA) pro forma i moderbolaget Wall to Wall Group AB under fjärde kvartalet uppgick till 11,7 miljoner kronor (39,7). För 2023 som helhet uppgick justerat rörelseresultat (EBITA) till 60,6 miljoner kronor (84,2).

I det fjärde kvartalet redovisas jämförelsestörande justeringsposter om totalt -0,4 miljoner kronor (4,6) främst hänförliga till omvärdering av tilläggsköpeskillingar, omstruktureringar i den finländska verksamheten samt kostnader avseende namn- och listbyte.

Övrigt
Kompletterande information återfinns på bolagets hemsida, www.walltowallgroup.com.
Wall to Wall Group publicerar sin ordinarie bokslutskommuniké den 16 februari 2024 klockan 08.00. Preciserade utsikter för 2024 kommer att lämnas i den ordinarie bokslutskommunikén.

Datum 2024-01-31, kl 08:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!