Komplettering: Tebede DELÅRSRAPPORT Q1

MAR

Den enda kompletteringen avser hänvisning till marknadsmissbruksförordningen



Mkr
Q1
1 januari 2023
-31 mars 2023
Q1
1 januari 2022
-31 mars 2022
28 april
-31 december
2022
Nettoomsättning217,2-426,2
Justerad EBITDA22,6-65,8
Justerad EBITDA-marginal, %10,4%-15,4%
Justerad EBITA310,6-39,2
Justerad EBITA-marginal, %4,9%-9,2%
Rörelseresultat (EBIT)3,3-4,2
Nettoskuld24,8--8,9
Nettoskuld/justerad EBITDA R120,3--0,1
Resultat per aktie baserat på genomsnittligt antal aktier, kr-1,99--0,43
Resultat per aktie baserat på antal aktier vid periodens slut, kr-1,99--0,43

Som en följd av att koncernen bildades den 28 april 2022 omfattar dess första räkenskapsår perioden 28 april – 31 december 2022. Därmed finns ej heller några jämförelsetal för koncernen.

DELÅRSPERIOD Q1 1 JANUARI - 31 MARS

  • Koncernens nettoomsättning uppgick till 217,2 Mkr (-), justerad EBITDA till 22,6 Mkr (-) och justerad EBITA till 10,6 Mkr (-). Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 3,3 Mkr (-)
  • Det helägda dotterbolaget Spolargruppen fortsatte att utvecklas väl under kvartalet och nettoomsättningen uppgick till 217,2 Mkr. Pro Forma motsvarade detta en organisk omsättningstillväxt om 21,6 procent. Justerad EBITDA uppgick till 27,5 Mkr och justerad EBITA till 15,5 Mkr. Justerad EBITDA-marginal var 12,6 procent och justerad EBITA-marginal 7,1 procent. Den justerade rörelsemarginalen har påverkats av fortsatta investeringar i nyetableringar samt kostnader hänförliga till namnbytet.
  • Koncernens resultat per aktie före respektive efter utspädning var -1,99 kr (-), där det negativa resultatet per aktie väsentligen påverkats av omvärdering av teckningsoptioner.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER KVARTALET

  • Den 2 januari 2023 slutfördes förvärvet Suomen Sukittajat Oy vilket därmed etablerar Spolargruppen i Finland.
  • Den 28 februari 2023 förvärvades Dansk Ventilationsforing ApS vilket förstärker Spolargruppens position i Danmark.
  • Den 29 mars 2023 förvärvades RPL Talotekniikka Oy vilket ytterligare förstärker Spolargruppens position i Finland.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER EFTER KVARTALET

  • På årsstämman den 26 april godkändes styrelsens förslag till att ändra bolagets namn till Tebede AB.

UTSIKTER

  • För 2023 förväntas det helägda dotterbolaget Spolargruppen uppvisa en organisk tillväxt i linje med dess finansiella mål och en förbättrad lönsamhet jämfört med 2022.

VD KOMMENTAR
HÖG AKTIVITET OCH GOD TILLVÄXT UNDER ÅRETS INLEDANDE KVARTAL
”Inledningen av 2023 har inletts i linje med avslutningen på vårt första verksamhetsår dvs med hög aktivitet och fortsatt god efterfrågan. Omsättningen under det säsongmässigt svagare första kvartalet utvecklades väl medan marginalen som helhet påverkades av våra fortsatta investeringar i nyetableringar, transaktions- och andra tillfälliga kostnader såsom kostnader kopplade till namnbytet under kvartalet.

Spolargruppen fortsatte att utvecklas väl där en stark utveckling under slutet av kvartalet kompenserade för en något svagare start på året. Spolargruppen har ett säsongsmönster där de första och tredje kvartalen vanligtvis har en något lugnare och resultatmässigt svagare utveckling i jämförelse med de normalt starkare andra och fjärde kvartalen.

På proformabasis inklusive verksamheter som förvärvats till och med 31 mars uppgick nettoomsättningen till 219,8 (f å 180,8) Mkr, innebärande en organisk tillväxt om 21,6 procent, med en justerad EBITA- marginal uppgående till 7,2 (f å 8,3) procent. Om även påverkan av nyetableringar exkluderas uppgick justerad EBITA-marginal till 9,3 procent, innebärande en underliggande förbättring mot föregående år med en procentenhet. Under inledningen av året har ytterligare en nyetablering tillkommit i Borås i tillägg till de nyetableringar i Linköping, Lidköping och Örebro som initierades 2022. Förväntan på de nyetableringar som initierats hittills är att de inom en treårsperiod ska uppvisa en tillväxt och rörelsemarginal i linje med de finansiella målen.

FORTSATTA FÖRVÄRV
Under kvartalet har vi haft fortsatt hög förvärvsaktivitet med förvärv i Danmark och Finland vilket ytterligare stärker vår position som ledande nordisk aktör. I Finland har vi slutfört förvärvet av Suomen Sukittajat, verksamma inom rörinfordring i Helsingforsområdet, samt förvärvat RPL Talotekniikka vilka verkar inom rörinfordring och kanaltätning i huvudsakligen Helsingsforsområdet. Dessa två förvärv innebär att Spolar- gruppen uppnår en marknadsledande position i Finland, en marknad som visar god tillväxt men som är relativt fragmenterad och därför har lägre marginaler än övriga nordiska marknaden. I Danmark förvärvades Dansk Ventilationsforing vilka verkar främst inom kanaltätning, vilket öppnar upp för expansion inom detta område även i Danmark.

Beaktat förvärven under kvartalet taktar Spolargruppen nu närmare en miljard svenska kronor i årsomsättning. Våra förvärvsambitioner är oförändrat höga och vi förväntar oss kunna slutföra ett flertal förvärv under året.

NAMNBYTE OCH KOMMANDE LISTBYTE
Vid vår ordinarie årsstämma godkändes styrelsens förslag att byta namn till Tebede. Vi är nu en rörelsedrivande koncern med fokus på att bygga en ledande nordisk aktör inom rörinfordring, spolning, kanaltätning och kanalrengöring samt andra utvalda tjänster som riktar sig till fastighetsägare. Dessa tjänster utförs inne i byggnader och kan tillhandahållas i samma kanal. I samband med namnbytet genomfördes även ett omfattande profileringsarbete för att tydliggöra var vi står idag och hur vi vill utvecklas framåt.

Vi har även en ambition att genomföra ett byte till NASDAQ Stockholm huvudlista under hösten. Vi bedömer att ett listbyte har flera positiva effekter, inklusive att det öppnar upp Tebede för fler investerare än vad som idag är möjligt när aktien är noterad på NASDAQ First North.

UTSIKTER
Den positiva trenden som driver koncernens marknader förväntas fortsätta, även om stigande räntor och kostnader kan förskjuta investeringsnivåerna på den nordiska bostads- marknaden. Samtidigt finns ett ökat intresse för energi- besparande projekt som till exempel kanaltätning och geovärme i flerbostadshus. Våra förväntningar är att Spolargruppen under innevarande år uppnår en organisk tillväxt i linje med de finansiella målen och en förbättrad lönsamhet (proforma justerad EBITA-marginal) i jämförelse med föregående år.”

Stockholm 17 maj 2023.

VD, Anders Lönnqvist


För fullständig delårsrapport, se bilaga.

FNCA Sweden AB är utsedd certified adviser

Datum 2023-05-17, kl 08:33
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!