Swemet AB har tecknat avtal för Stödtjänsten Frekvensreglering genom CheckWatt

Swemet AB (publ) ("Bolaget") har tecknat avtal med CheckWatt. Genom avtalet kan Swemet erbjuda våra kunder Checkwatt tjänster för smart styrning av flexibla resurser och ger kunderna möjligheter att delta på marknaden för Stödtjänsten Frekvensreglering vilket drastiskt ökar lönsamheten på investeringen i batterisystem.

Smart styrning av batterilager är en funktion som ett batterilager kan utföra, så som elprisarbitrage, kapa effekttoppar eller leverera stödtjänster till Svenska Kraftnät. Alla dessa tjänster handlar om att nyttja batterilagrets energilagringförmåga för att underlätta för elsystemet som helhet och samtidigt skapa ekonomiskt värde till resursägaren

Genom att ansluta batterisystemet till vår partner CheckWatts virtuella kraftverk Currently kan ersättning erhållas för att bedra till att balansera elnätet. Det virtuella kraftverket länkar samman batterier över hela landet och erbjuder stödtjänster till Svenska Kraftnät. I dagsläget är det en mycket lönsamt nyttjande av ett batterilager.

Som batteriägare behöver du inte göra någonting själv. Systemet övervakar och styr batteriet, prioriterar mellan tjänster och optimerar driften för att maximera lönsamheten för ägaren som ger en kontinuerlig intäkt.

Avkastningen under 2022 var 3 500 kr/kW, med ett 10 kW batteri gav det en årsintäkt av ca 35 000 kr och ersättning betalas ut månadsvis.

Frekvensbalansering, även känd som frekvensreglering eller balansering av kraftsystemet, är en viktig aspekt av elförsörjning och elnätsstabilitet. Det innebär att man säkerställer att det tillförs lika mycket elektricitet till kraftsystemet som det förbrukas varje sekund. Frekvensbalansering är således en kritisk komponent för att säkerställa en pålitlig elförsörjning, särskilt med den ökande användningen av förnybar energi och varierande efterfrågan.

Swemets Vd Jan Axelsson, "uttrycker sin entusiasm för samarbetet med Checkwatt, en av aktörerna inom energiövervakning och optimering, och möjligheten att erbjuda våra kunder tillgång till Svenska Kraftnäts stödtjänster," säger han. "Detta partnerskap erbjuder en  för våra kunder möjlighet inom hållbar utveckling och effektiv energianvändning. Vi är fast beslutna att tillhandahålla de främsta lösningarna till våra kunder för att utnyttja batterilagring maximalt och optimera sin energieffektivitet."

Informationen publicerad torsdag den 2 november 2023  kl. 09:00.

För mer information,

Swemet AB (publ);
Jan Axelsson, VD
Telefon: +46 70 952 12 80
E-post: jan.axelsson@swemet.se

Anders Sagadin, Styrelseordförande
Telefon: +46 70 699 40 00
E-post: anders@sagadin.com

Om Swemet

Swemets affärsidé är att erbjuda kvalificerade produkter och tjänster till elnätsbolag i Sverige och Europa, med fokus på smarta elmätare och elkvalité. Målgruppen för Bolagets produkter utgörs i första hand av små och medelstora elnätsbolag i Europa baserat på Bolagets spetskompetens inom den nya generationens smarta elnät. Egenutvecklad hårdvara och mjukvara integreras med externa komponenter till välpaketerade helhetslösningar. Elnätskommunikation har fram till idag dominerats av teknik från 80-talet och självklart har förväntningar och tekniska förutsättningar lett fram till nya standarder. G3-teknologin är den senaste och karaktäriseras av de egenskaper ett modernt kommunikationskoncept kan förväntas klara av.

www.swemet.se.

Bolagets B-aktier är upptagna till handel på Nordic SME. Eminova Fondkommission AB, Tfn: 08-684 211 00, info@eminova.se, är Bolagets Mentor. 

Om Checkwatt

CheckWatt AB är ett energitjänsteföretag, som erbjuder mätning, styrning och IT-system inom energieffektivisering och förnyelsebar energi.

"Varje hushåll och varje företag vill vara med och skapa ett stabilt, förnybart energisystem med obegränsad tillgång till billig, ren el".

Vi tror också på att bygga ut den förnybara elproduktionen kraftigt så att vi kan sänka kostnaderna för hushåll och företag. Det blir möjligt med smart styrning av flexibla resurser som batterier, elbilsladdning och värmepumpar, som dessutom skulle göra elsystemet mer effektivt och driftsäkert. Sol- och vindkraft som kombineras med batterier och vätgas kan stötta elsystemet betydligt bättre och snabbare än traditionella kraftslag.

Datum 2023-11-02, kl 09:00
Källa beQuoted
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!