Bokslutskommuniké 2023

MAR

Omsättningen för hela 2023 är 47,9 MSEK(32,7).
Rörelseresultatet är 5,1 MSEK(1,6).
Resultatet före avskrivningar (EBITDA) 6,2MSEK(2,7).

Delåret juli-december 2023

  • Intäkterna uppgick till 20,5MSEK (14,5)
  • Resultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 2,3MSEK (1,9)
  • Resultatet efter skatt uppgick till 1,5MSEK (1,1)
  • Resultat per aktie uppgick till 0,10SEK (0,07)

Helåret januari- december 2023

  • Intäkterna uppgick till 48,1MSEK (32,7)
  • Resultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 6,2MSEK (2,7)
  • Resultatet efter skatt uppgick till 5,0MSEK (1,1)
  • Resultat per aktie uppgick till 0,33SEK (0,07)

Verksamheten Swemet 2023

Swemet har fortsatt leverera mätare och tjänster till våra nätbolagskunder. Under 2023 har leveranstakten ökat vilket resulterat i en avsevärd omsättningsökning för bolagets verksamhet. Omsättning har ökat till 47,9MSEK från 32,7MSEK 2022. Resultatet har följt med och ökat från 1,1MSEK till 5,0MSEK.

Det som lyfter hela bolaget nu för framtiden är det nya affärsområdet Batterisystem. Med vår kinesiska partner som leverantör har vi under årets sista kvartal erhållit order till ett värde av 13,4MSEK.

Till dessa leveranser har Swemet designat batterihus som alternativ till containrar vilket är en mer ändamålvänlig lösning på inkapsling av batterisystemen. Husen kan inhysa trafo och undercentral utöver batterisystemen så att all installation kan rymmas i samma byggnad. Batterihusen förläggs direkt på marken utan fasta installationer.

Swemet har en design för egna batterimoduler. Dessa har ca 10kWh i kapacitet och ett antal moduler kan kopplas ihop och tillsammans med växelriktare i varierande storlek som 30kW och 60kW bildar ett komplett batterisystem. Storleken matchar 63A vilken en den största säkring en normal villa kan säkra upp till.

I dagsläget siktar alla kunder på frekvensreglerings/stödtjänsterna och de är för närvarande väldigt lukrativa och medför en kort payoff-tid för investeringen. När väl batterimodulerna är betalda så kan utrustning användas för vad som kommer vara mest förmånligt i framtiden. För ändamålet har Swemet tecknat avtal med CheckWatt under hösten och vi räknar med att våra kunder får sina batterianläggningar uppkopplade och klara mot CheckWatt under Q1.

Väsentliga händelser under andra halvåret 2023

De första batteriordrarna blev signade i december. Sammanlagt ordervärde på 13,4MSEK. Det är de första ordrarna efter en flera år lång process för att sikta in oss på rätt kundsegment och därtill lämpliga produkter. Mottagandet på marknaden har varit stort och vi har många förfrågningar. Det som förlänger orderprocessen är handläggningstiderna hos elnätsbolagen. Kunderna behöver veta vilken effekt som kan anslutas och godkännas innan orderläggning.

Noterbart är att de nya batteriordrarna inte påverkat vare sig omsättning eller resultat för 2023. För de nya ordrarna har förskott erhållits.

Konsultintäkter

Swemets servicesida med konsulttjänster går fortsatt starkt och tillsammans med tjänster omkring

mätarbytena till Bolagets kunder ger det full beläggning.

Jan Axelsson

VD

GRANSKNINGSRAPPORT

Bokslutskommunikén har ej granskats av bolagets revisor.

UTDELNING

Styrelsens förslag till årsstämman är att ingen utdelning utgår.

ÅRSREDOVISNING OCH ÅRSSTÄMMA

Årsredovisning och revisionsberättelse beräknas bli publicerade onsdagen den 15 maj.

Swemets årsstämma kommer att äga rum den fredagen den 14 juni 2024 i bolagets lokaler.

RAPPORTTILLFÄLLEN

Halvårsrapport: fredagen 23 augusti 2024.

Den kompletta rapporten finns tillgänglig på bolagets hemsida.

För mer information,

Swemet AB (publ);

Jan Axelsson, VD
Telefon: +46 70 952 12 80
E-post: jan.axelsson@swemet.se  

Anders Sagadin, Styrelseordförande
Telefon: +46 70 699 40 00
E-post: anders@sagadin.com 

Viktig information

Denna information är sådan information som Swemet är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s mark­nads­miss­bruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande den 23 februari 2024 kl. 10:30CET.

Om Swemet
Swemets affärsidé är att erbjuda kvalificerade produkter och tjänster till elnätsbolag i Sverige och Europa, med fokus på smarta elmätare och elkvalité. Målgruppen för Bolagets produkter utgörs i första hand av små och medelstora elnätsbolag i Europa baserat på Bolagets spetskompetens inom den nya generationens smarta elnät. Egenutvecklad hårdvara och mjukvara integreras med externa komponenter till välpaketerade helhetslösningar. Elnätskommunikation har fram till idag dominerats av teknik från 80-talet och självklart har förväntningar och tekniska förutsättningar lett fram till nya standarder. G3-teknologin är den senaste och karaktäriseras av de egenskaper ett modernt kommunikationskoncept kan förväntas klara av. www.swemet.se.

Bolagets B-aktie handlas på Nordic SME.
Eminova Fondkommision AB, tel: +46 8 684 05800 är Bolagets Mentor.

Datum 2024-02-23, kl 10:30
Källa beQuoted
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!