Swedish Stirling offentliggör bokslutskommuniké 2023

REG

Rapporten finns i sin helhet tillgänglig på Bolagets hemsida för nedladdning.

Väsentliga händelser efter balansdagens utgång

VD:s uppsägningstid har löpt ut under februari 2024.

Väsentliga händelser under året

Swedish Stirling offentliggjorde tilläggsprospekt avseende företrädesemissionen och offentliggjorde utfallet i företrädesemissionen. Genom företrädesemissionen som avslutades den 31 januari 2023 tecknades aktier motsvarande cirka 12,2 procent av de i emissionen erbjudna stamaktierna, varvid Bolaget tillfördes en bruttoemissionslikvid om cirka 24,3 MSEK före transaktionskostnader.

I tilläggsprospektet konstaterade Bolaget att det saknades likviditet och kassaflöde för att kunna driva Bolaget vidare under de närmaste 12 månaderna. Bolaget har fortsatt genomfört omfattande kostnadsbesparingar bland annat i form av personalneddragningar och arbetat med att omförhandla alternativt avsluta flertalet av Bolagets leverantörsavtal samt att avveckla verksamheten i Sydafrika. Styrelsens och ledningens bedömning var vid det tillfället att Bolagets kassa kommer att vara förbrukad om ca tre månader om inte nytt kapital tillfördes. Styrelsen och ledningen bedömde att det inte fanns realistiska förutsättningar för Bolaget att genomföra ytterligare kapitalökning eller finna annan finansieringslösning som skulle krävas för att säkerställa fortsatt drift. I den bedömningen vägde ledningen och styrelsen även in en ändrad affärsmodell och strategiska partnerskap för att möjliggöra finansiering och verksamhetens fortlevnad.

Mot ovanstående bakgrund föreslog styrelsen den 19 februari 2023 en ordnad avveckling av verksamheten genom frivillig likvidation av Bolaget och beslutade att låta aktieägarna ta ställning till ett förslag avseende frivillig likvidation vid en extra bolagsstämma, säga upp verkställande direktörens anställning av kostnadsskäl samt besluta att upprätta kontrollbalansräkning.

På en extra bolagsstämma den 24 mars 2023 framlades styrelsens kontrollbalansräkning per den 19 februari 2023, jämte revisorns yttrande däröver, samt beslutades, i enlighet med styrelsens förslag, att Swedish Stirling AB (publ) ska träda i frivillig likvidation enligt 25 kap. 3 § aktiebolagslagen. Till likvidator föreslogs advokaten Hans Andersson, Advokatbyrån Kaiding. Hans Andersson tillträdde formellt som likvidator 29 mars 2023 och beslutet om likvidation gäller från och med den tidpunkten. I samband med Hans tillträdande upprättades en avgåenderedovisning per 29 mars 2023 som offentliggjordes 19 maj 2023.

Med anledning av styrelsens förslag till avveckling av verksamheten har den efterföljande rapporten inte upprättats enligt fortlevnadsprincipen.

I syfte att ytterligare minska kostnaderna för Bolaget beslutade styrelsen i februari 2023 att påbörja arbetet för ett byte av noteringen av Bolagets aktier från Nasdaq First North Premier-segmentet till att tills vidare noteras inom det ordinarie segmentet inom Nasdaq First North Growth Market samt att begränsa omfattningen av denna halvårsrapport liksom övriga finansiella rapporter utan att inskränka de delar som erfordras enligt lag- och regelkrav. Listbytet genomfördes den 11 april 2023.

Efter att Hans Andersson tillträdde som likvidator 29 mars 2023 har han i enlighet med bolagsstämmans beslut vidtagit åtgärder för att avveckla Bolagets rörelse. Likvidatorns uppdrag är att så snart det kan ske på lämpligt sätt förvandla Bolagets egendom till pengar, i den utsträckning det behövs för likvidationen, samt betala Bolagets skulder. 

Som angavs i tidigare delårsrapport ingick Bolaget den 7 juni avtal med TEXEL TECHNOLOGIES AB om försäljning av merparten av Bolagets tillgångar mot kontantbetalning på tillträdesdagen. Tillträde skedde den 14 juni 2023. Transaktionen är genomförd. Bolagets kvarvarande tillgångar är också avyttrande. Samtliga tillgångar är således numera förvandlade till pengar.

Likvidatorn har reglerat Bolagets skulder allt eftersom dessa förfallit och har träffat överenskommelser med fordringsägare för att nedbringa Bolagets skuldbörda. I detta avseende kan särskilt framhållas att för Bolaget fördelaktiga överenskommelser har ingåtts med Bolagets hyresvärdar avseende av Bolaget nyttjade lokaler för personal och produktion, varigenom samtliga hyresavtal kunde bringas att upphöra i förtid. Överenskommelser har även ingåtts med Bolagets övriga leverantörer i den utsträckning detta ansetts nödvändigt för att uppnå likvidationsändamålet.

Tidsfristen avseende kallelsen på okända borgenärer har löpt ut. Inget krav som tidigare har varit okänt för Bolaget har anmälts i anledning av kallelsen. 

All personal i Bolaget är uppsagda och, förutom för VD, har samtliga uppsägningstider löpt ut under perioden. Bolaget har reglerat samtliga lönefordringar.

Bolaget har den 20 december 2023 genom pressrelease angivit att Bolaget avser att ansöka om avnotering från Nasdaq First North Growth Market. Enligt marknadspraxis kan ansökan om avnotering ske inom tre månader från avgivande av ett sådant meddelande.

Bedömningen på nuvarande underlag är alltjämt att det inte kommer att bli någon utskiftning till aktieägarna i samband med att likvidationen avslutas.

Likvidatorn bedömer utifrån kända förhållanden att det inte föreligger någon risk eller andra osäkerhetsfaktorer som kan förhindra en avveckling av rörelsen genom likvidation.

Aktiekapitalet uppgick den 31 december 2023 till 1 941 701,62 kronor fördelade på 194 170 162 aktier med kvotvärde 0,01. Samtliga aktier äger lika andel i Bolagets tillgångar och vinst samt ger rätt till en röst vid bolagsstämma. Vid bolagsstämma får varje röstberättigad rösta för fulla antalet av denne ägda och företrädda aktier utan begränsningar i rösträtten.

Kommande finansiella händelser

Publicering av årsredovisning 26 april 2024

Bolagsstämma 13 juni 2024

--

Denna information är sådan information som Swedish Stirling AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 29 februari 2024 kl. 17:50 CET.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Advokat Hans Andersson, Advokatbyrån Kaiding, Tel +46(0)10-199 07 50, hans.andersson@kaiding.se

Om Swedish Stirling AB

Swedish Stirling är ett svenskt miljöteknikföretag som grundades 2008 för att vidareutveckla stirlingteknologins enastående förmåga att omvandla värmeenergi till elektricitet. Bolaget listades 2016 och är sedan april 2023 noterat på Nasdaq First North Growth Market. Bolagets affärsverksamhet har avvecklats under likvidationen.

Datum 2024-02-29, kl 17:50
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!