SSAB och Cargotec samarbetar för att ta ett nytt återvunnet stål utan fossila utsläpp till frakt- och lasthanteringsindustrin



Samarbetet kring SSAB Zero™ är ett naturligt nästa steg, där SSAB och Cargotec fortsätter sitt arbete tillsammans för att minska klimatpåverkan i frakt- och lasthanteringslösningar. Samarbetet har redan resulterat i lanseringen av världens första lasthanteringsutrustning, en MULTILIFT-lastväxlare, innehållande fossilfritt stål. En prototyp av denna lastväxlare visades upp av Hiab, en del av Cargotec, i september 2022.

- Vi är glada att välkomna Cargotec som partner även för SSAB Zero™ och ser fram emot att fortsätta våra gemensamma ansträngningar för att minska koldioxidavtrycken i värdekedjan. Efterfrågan på stål utan utsläpp fortsätter att öka och SSAB Zero™ gör det möjligt för oss att leverera mer stål av detta slag till våra kunder redan i år, säger Thomas Hörnfeldt, chef för Hållbara Affärer på SSAB.

- Som leverantör av tung frakt- och lastutrustning är vi stora användare av stål. När så är möjligt ger vi företräde till material med ett mindre koldioxidavtryck än traditionella alternativ, och SSAB Zero™ tillhandahåller en koldioxidfri och cirkulär lösning. Det här är ett viktigt steg på resan mot fossilfritt stål och en stor möjlighet för Cargotec att växa sitt låga - och nollutsläppserbjudande, säger Päivi Koivisto, Vice President Sustainability på Cargotec.

SSAB tillverkar två typer av stål utan fossila koldioxidutsläpp: SSAB Zero™ baserat på återvunnet stål, och SSAB Fossil-free™ baserat på järnmalm, båda utan fossila bränslen.

SSAB Zero™ produceras utan fossila utsläpp (mindre än 0,05 kg CO2e per kg stål inom scope 1 och 2) i produktionen, inklusive inköpt energi och transporter. SSAB tillämpar marknadsbaserade utsläppsfaktorer för den elektricitet som används och kan säkerställa fossilfri elektricitet genom ursprungsgarantier. Fossila bränslen stannar kvar i marken, då SSAB har implementerat ett system för att hantera och säkerställa tillgång till, och användning av, alternativa energislag för produktionen av SSAB Zero™. Endast återvunnet stål används som råmaterial, vilket innebär att SSAB Zero™ stödjer den cirkulära ekonomin. Varken SSAB eller Cargotec kompenserar för koldioxidutsläpp.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Hanna Hoikkala, press officer SSAB, hanna.hoikkala@ssab.com, +46736551117
Päivi Koivisto, VP Sustainability Cargotec, paivi.koivisto@cargotec.com, +358407430306

Datum 2023-05-03, kl 09:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!