Smoltek Nanotech Holding AB (publ), Delårsrapport Q2 2023

REG

Bästa aktieägare,

Under det andra kvartalet fortsatte vi att framgångsrikt utveckla våra två affärsområden; halvledare och vätgas. Perioden bjöd på såväl signifikanta tekniska framsteg som ett flertal möten med potentiella kunder samt branschevent där vi presenterade vår teknik och kommande applikationer tillsammans med kommersiella och industriella partners. 

Inom affärsområde halvledare, där vi utvecklar en familj med ultratunna kondensatorer till halvledarindustrin, besökte ledningsgruppen för Smoltek Semi vår samarbetspartner YAGEO i Taiwan i april. Under besöket genomfördes en serie möten och workshops, där vi bland annat initierade planeringsaktiviteter inför vårt framtida samriskbolag (Joint Venture) för kondensatortekniken. Dessutom besöktes ett antal tilltänkta kunder för vår första kondensatorapplikation. Dessa möten var mycket givande då de gav möjlighet att diskutera de tilltänkta kundernas respektive kravspecifikationer och önskemål, samtidigt som det återigen blev tydligt att det finns ett starkt intresse kring vår CNF-MIM-teknologi (kolnanofiberbaserade kondensatorer). Vi ser fram emot att kunna leverera industriellt tillverkade prototyper av våra ultratunna kondensatorer till potentiella kunder i såväl Taiwan som i andra regioner senare under året. Det är även glädjande att vi erhållit ett första patentgodkännande inom en ny patentfamilj för tillverkning av diskreta kondensatorapplikationer, vilket ytterligare stärker vår gedigna IP-plattform inom affärsområde halvledare.

Inom affärsområde vätgas, där vi utvecklar ett kolnanofibrerbaserat cellmaterial till elektrolysörer för att radikalt minska användningen av den sällsynta ädelmetallen iridium, kunde vi under våren presentera mycket positiva testresultat. Resultaten, som verifierats av oberoende testinstitut, visar att våra prototyper kan producera lika mycket vätgas med en katalysatorbelastning av endast 0,5 mg iridium per kvadratcentimeter som ett kommersiellt standardmaterial med 2,5 mg iridium per kvadratcentimeter. Och målet 0,2 mg per kvadratcentimeter under 2023 liksom slutmålet 0,1 mg per kvadratcentimeter ser vi är inom räckhåll.

Under kvartalet erhöll vi även resultat från initiala långtidstester som visar att vårt korrossionsskydd, som består av ett tunt lager platina, fungerar väl och skyddar vårt cellmaterial från den extremt sura miljön i elektrolysörens anodsida.

Teknikframstegen gör att vi ser oss kunna drastiskt sänka kostnaden för att tillverka elektrolyörer. Något som är nödvändigt för att vätgasbranschen ska kunna skala upp tillverkningen av elektrolysörer i höga volymer, och möjliggöra produktion av de enorma mängder grön vätgas som den gröna energiomställningen kräver.

För att ytterligare kunna öka takten inom utveckling och testning av vårt cellmaterial, inklusive utvärdering av olika koncept för volymproduktion, har vi färdigställt ett laboratorium med avancerad utrustning specifikt för dessa ändamål. H2LAB som vi kallar det invigdes i maj och gör att vi bland annat kan tillverka hela testceller där vårt cellmaterial ingår. Med utmärkta testresultat och förbättrade utvecklingsfaciliteter i ryggen fortgår även arbetet med att identifiera och teckna avtal med en eller flera strategiska partners som kan bidra till kommersialiseringen av vårt cellmaterial. 

Vi får återkommande frågor från våra aktieägare angående finansieringen av bolaget. Och det är något vi tar på största allvar. I mitt och styrelsens arbete ingår att kontinuerligt utvärdera de olika finansieringsalternativ som finns tillgängliga, såväl interna som externa, i syfte att trygga den löpande verksamheten. Och jag kan försäkra alla våra investerare om att den här frågan alltid ligger högt på vår agenda. 

Som del i bolagets finansiering kunde vi i juni meddela att cirka 83 procent av optionerna av serie TO 7 utnyttjades, vilket innebar att Smoltek erhöll 7,2 miljoner kronor före emissionskostnader på cirka 0,3 miljoner kronor. Jag vill passa på att tacka alla som utnyttjade sina teckningsoptioner trots ett fortsatt osäkert omvärldsläge. Vi värdesätter ert förtroende och kommer att göra vårt yttersta för att fortsätta leverera framsteg och bygga värde inom våra två affärsområden. 

Bolagets starka teknikutveckling under årets första sex månader bådar onekligen gott inför resten av året. 

Håkan Persson, vd Smoltek Nanotech Holding AB

 

Kvartalet i korthet (koncernen)

JANUARI - JUNI

  • Nettoomsättning: 3 056 KSEK (0) 
  • Periodens resultat: -28 091 (-20 172)
  • Resultat/aktie, före utspädning: -1,95 SEK (-2,17)
  • Resultat/aktie, efter möjlig utspädning: -1,92 SEK (-2,12)
  • Antal utestående aktier: 16 222 202 (9 282 895)
  • Antalet aktier efter fullt utnyttjande av utestående teckningsoptioner: 16 504 222 (9 597 218)
  • Summa eget kapital: 103 533 KSEK (115 864)
  • Likvida medel, inkl. kortfristiga placeringar: 48 126 KSEK (46 463)  
  • Soliditet: 83,0% (93,5%) 

 

ANDRA KVARTALET

  • Nettoomsättning: 1 651 KSEK (0) 
  • Periodens resultat: -13 097 (-10 431)
  • Resultat/aktie, före utspädning: -0,90 SEK (-1,12)
  • Resultat/aktie, efter möjlig utspädning: -0,88 SEK (-1,10)
  • Smoltek Hydrogen AB har gjort stora framsteg med bolagets cellmaterial till elektrolysörer och visat att det går att producera lika mycket vätgas med starkt reducerad mängd iridium i elektrolysörcellen
  • Smoltek Hydrogen AB har invigt eget vätgaslaboratorium för snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av cellmaterialteknik
  • Teckningsoptioner av serie TO 7 nyttjades till cirka 83 procent och bolaget tillfördes cirka 7,2 MSEK före emissionskostnader
  • Första patentet i en ny patentfamilj för tillverkning av diskreta (fristående) kondensatorapplikationer har beviljats

 

Datum 2023-08-31, kl 11:43
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!