Smart Eye Delårsrapport Q3 Januari - September 2023

MAR

Stark organisk tillväxt genererar förbättrat resultat

Juli – September 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 77,7 (50,9) MSEK, en ökning med 53 % jämfört med motsvarande period föregående år. Den organiska tillväxten (justerad för den nya redovisningsprincip som implementerades i iMotions 2022) summerar till 32 %. Hög tillväxt för affärsområde Automotive och stabil tillväxt för affärsområde Behavioral Research.
  • EBITDA uppgick till -23,4 (-55,6) MSEK. Det förbättrade resultatet är drivet av högre försäljning. OPEX är lägre än föregående år vilket också bidrar till den positiva utvecklingen av EBITDA.
  • Rörelseresultatet uppgick till -63,1 (-95,1) MSEK. Avskrivningar av övervärden som uppstod i samband med förvärvet av Affectiva samt iMotions uppgår till 29,8 MSEK.
  • Resultat efter skatt per aktie är -1,76 (-3,54), och efter full utspädning 1,76 (-3,54).
  • Likvida medel uppgick till 128,5 MSEK per sista september.
  • Under september valdes Smart Eye ut för att leverera sin världsledande Driver Monitoring System-mjukvara (DMS) till ytterligare tolv bilmodeller av en stor japansk biltillverkare. Den beräknade intäkten för ordern är 500 miljoner kronor baserat på prognoser för den beräknade produktlivscykeln.
  • Efter perioden slut, upphandlade bolaget en kreditfacilitet om 50 MSEK. Detta kommer öka vår säkerhetsmarginal fram till dess att vi är kassaflödespositiva.

Januari – September 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 210,9 (164,2) MSEK, vilket motsvarar en ökning med 28 %. Organisk tillväxt uppgick till 23 % (justerad för den nya redovisningsprincip som implementerades i iMotions 2022) och drivs av Automotives verksamhet. Även Behavioral Research visar stabil tillväxt.
  • Rörelseresultatet uppgick till -215,8 (-242,9) MSEK. Det förbättrade rörelseresultatet drivs av högre försäljning. Lägre verksamhetsbidrag samt lägre valutakursvinster påverkar resultatet negativt jämfört med föregående år. Avskrivningen av övervärdena i samband med förvärvet av Affectiva samt iMotions uppgår till 86,7 MSEK. Perioden belastades av engångskostnader på grund av finansieringsprocessen vilka uppgick till 2,8 MSEK.
  • Resultat efter finansiella poster uppgick till -215,4 (-243,4) MSEK.
  • Resultat efter skatt per aktie är -6,02 (-9,20), och efter full utspädning -6,02 (-9,20).


VD-kommentar

Tredje kvartalet fortsatte i samma riktning som det föregående. Den höga organiska tillväxten fortsatte med 32 % ökning (25 % under Q2 2023), främst driven av ökad aktivitet inom Automotive. Våra kostnader är under kontroll och vi fortsätter följa den plan vi tidigare kommunicerat. Marknadens efterfrågan på våra produkter är högre än någonsin tidigare.

Automotive
Affärsområdet Automotive drivs av gynnsamma säkerhetsförordningar i Europa, som innebär att varje bil, lastbil och buss som säljs 2026 måste ha DMS. För att förtydliga: om ett nytt motorfordon lanseras efter juli 2024 kommer det ha vår typ av produkt inuti. Detta gäller oavsett om fordonet är nyutvecklat eller importerat. Den här nya lagstiftningen är grundorsaken till varför vårt Automotive- affärsområde växer med 83 % (73 % under Q2 2023) jämfört med motsvarade kvartal förra året. Den accelererande tillväxten kommer från en upptrappning i produktionen, särskilt i Korea, från produktionsutvecklingsprogram med globala fordonstillverkare, samt från ökad aktivitet från mindre fordonstillverkare som kommer att använda eftermarknadsprodukten AIS för att uppfylla den kommande lagstiftningen. Affärsaktiviteten är högre än någonsin och vi förväntar oss ytterligare ökning ju närmare vi kommer deadline för lagstiftningen.

Behavioral Research
Vårt positiva momentum från förra kvartalet fortsätter med en lönsam organisk tillväxt på 17 % (14 % under Q2 2023). Det är ganska vanligt att forskningsorganisationer köper in utrustning mot slutet av året så vi förväntar oss att den här positiva trenden ska fortsätta in i fjärde kvartalet. Våra team har hanterat den ökade efterfrågan från kunder mycket bra, särskilt mot bakgrund av det minskade antalet anställda tidigare i år. Vi har identifierat flera mycket intressanta synergier när vi kombinerar teknologierna iMotions, Affectiva och Smart Eye. Vi implementerar dessa nya produkterbjudanden och förväntar oss att se resultaten från början av nästa år.

Slutord
Bilproduktionsprogrammen som vi vann 2019 och 2020 börjar nu gå i produktion, försenade av covid- och leveranskedjeproblem. Vår prognos om att vi ska bli lönsamma nästa år bygger på tre pelare. Den första är att den lönsamma tillväxten inom vår forskningsenhet fortsätter. Den andra är att produktionen ökar i de OEM-program vi vann redan för flera år sen, och slutligen att vi fortsätter att fokusera på kostnadskontroll tills vi når lönsamhet och därefter. Det nyligen avslutade tredje kvartalet ligger helt i linje med denna ambition. Vi har även ökat våra finansiella marginaler med en kreditfacilitet om 50 MSEK efter kvartalets slut. Alla stora affärer eller projekt som vi vinner från och med nu kommer att vara som grädde på moset.

Martin Krantz,
CEO Smart Eye

Rapporten i sin helhet, samt alla tidigare finansiella rapporter, går att hitta på https://smarteye.se/sv/investerare/finansiella-rapporter/.

Datum 2023-11-09, kl 08:30
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!