Smart Eye Delårsrapport Q2 Januari-Juni 2023

MAR

Hög Organisk Tillväxt och Ökande Licensintäkter

April – Juni 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 68,8 (59,8) MSEK, en ökning med 15 % jämfört med motsvarande period föregående år. Den underliggande försäljningen i kvartalet var cirka 6 MSEK högre under kvartalet, men då iMotions började periodisera sina återkommande intäkter från och med Q3 2022, kommer dessa intäkter i stället att redovisas över kontraktsperiodens längd. Med hänsyn taget till ovan nämnda effekt, var den organiska tillväxten för hela koncernen 25 %.
  • EBITDA uppgick till -33,0 (-41,6) MSEK. Det högre resultatet beror på ökad nettoomsättning och att kostnaderna är i linje med kostnadsbesparingsprogrammet.
  • Rörelseresultatet uppgick till -70,7 (-76,3) MSEK. Avskrivningar av övervärden som uppstod i samband med förvärvet av Affectiva samt iMotions uppgår till 28,8 MSEK.
  • Resultat efter skatt per aktie är -1,95 (-2,92), och efter full utspädning -1,95 (-2,92).
  • Likvida medel uppgick till 180,4 MSEK per sista juni.
  • Under juni signerade Smart Eye ett genombrottsavtal för AIS Driver Monitoring System för fordonsflottor med Linde. Det här är första gången Smart Eyes nya AIS-system kommer att levereras till en större flotta av tunga fordon för eftermarknadsimplementering.

Januari – Juni 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 133,2 (113,3) MSEK, vilket motsvarar en ökning med 17 %. Den organiska tillväxten uppgick till 28 %.
  • Rörelseresultatet uppgick till -152,6 (-147,8) MSEK. Avskrivningen av övervärdena i samband med förvärvet av Affectiva samt iMotions uppgår till 57,0 MSEK. Perioden belastades av engångskostnader på grund av finansieringsprocessen vilka uppgick till 2,8 MSEK.
  • Resultat efter finansiella poster uppgick till -152,6 (-148,0) MSEK.
  • Resultat efter skatt per aktie är -4,27 (-5,66), och efter full utspädning -4,27 (-5,66).


VD-kommentar

Andra kvartalet avslutades starkt med en hög organisk tillväxt på 25 %. Samtidigt håller vi kostnaderna under kontroll enligt det besparingsprogram som implementerades förra året. Allt går just nu enligt våra planer. Marknadens efterfrågan på vår teknologi är fortsatt stark, driven av gynnsamma säkerhetsbestämmelser i Europa.

Automotive
Affärsområdet Automotive växer med 73 procent jämfört med förra året. Även om licensintäkterna mer än fördubblats beror det fortfarande mest på att produktionen ökat i Korea och i mindre utsträckning i Kina. Vi är på väg att öka med våra amerikanska, japanska och europeiska kunder, vilket förväntas ske under de kommande kvartalen. Det kommer att öka tillväxttakten ytterligare. Vi levererar för närvarande den slutliga mjukvaran i flera projekt med globala biltillverkare och vi ser fram emot de stabila och långsiktiga intäktsströmmar som kommer som ett resultat av detta.

Vidare har vi ett mycket starkt momentum på marknaden och befinner oss i slutförhandlingsfasen för flera stora OEM- kontrakt. Vår bevisade teknik är mycket eftertraktad på marknaden.

Vi har börjat leverera eftermarknadssystemet AIS till Linde, en av världens största industrigasleverantörer. Linde började testa tidiga prototyper förra året vilket övertygade dem att använda säkerhetssystemet för alla sina lastbilar på den skandinaviska marknaden. Genombrottsordern har väckt ytterligare intresse från andra kunder som representerar stora flottor av lastbilar och bussar.

Behavioral Research
Forskningssidan av Smart Eye har haft ännu ett kvartal med lönsam tillväxt. Den organiska tillväxten ligger på 14 procent, i linje med vår långsiktiga tillväxttakt före covid. Vi räknar med två kommande starka kvartal eftersom forskningsmarknaden vanligtvis är starkare mot slutet av året, till följd av att forskningsutrustningsbudgetar spenderas innan året är slut.

Slutord
Vi är bara i den allra tidigaste fasen av att OEM-tillverkare börjar öka produktionen av nya modeller med vår teknik. De allra flesta av de bilmodeller som vi har vunnit tillverkas ännu inte till full kapacitet. Men när fler bilar nu börjar gå i produktion kommer ökningen av våra licensintäkter att accelerera. Det är grunden till vår lönsamhet i mitten av nästa år, givet att forskningsenheten redan är lönsam. Vi går in i en mycket spännande period i företagets historia.

Martin Krantz
CEO Smart Eye

Rapporten i sin helhet, samt alla tidigare finansiella rapporter, går att hitta på https://smarteye.se/sv/investerare/finansiella-rapporter/.

Datum 2023-08-30, kl 08:30
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!