Scandinavian Astor Group delårsrapport jan - sep 2023

REG

Sammanfattning av delårsrapport jan - sep 2023

Höjdpunkter under tredje kvartalet 2023:

  • Positivt resultat för tredje kvartalet
  • Organisk tillväxt accelererar till 59% under Q3, jämfört med 21% under Q2
  • Kompositdelen slår rekord - redan levererat mer än hela föregående år
  • Ökat intresse för Astors EW-erbjudande

Koncernen sammanfattning tredje kvartalet 2023

  • Nettoomsättningen ökade till 23 089 (14 544) TSEK
  • Orderingången uppgick till 12 978 (26 724) TSEK
  • Orderboken vid periodens utgång var 87 148 (71 400) TSEK
  • EBITDA uppgick till 1 879 (-883) TSEK
  • Resultat efter finansiella poster uppgick till 270 (-1 580) TSEK
  • Periodens kassaflöde uppgick till 966 (-621) TSEK 
  • Resultatet per aktie uppgick till 0,012 (-0,058)* SEK
  • Soliditeten uppgick till 37,5 % (16,7 %)

Koncernen sammanfattning första nio månaderna 2023

  • Nettoomsättningen ökade till 61 752 (35 345) TSEK
  • Orderingången uppgick till 77 456 (68 271) TSEK
  • Orderboken vid periodens utgång var 87 148 (71 400) TSEK
  • EBITDA uppgick till -186 (971) TSEK
  • Resultat efter finansiella poster uppgick till -5 356 (-2 209) TSEK
  • Periodens kassaflöde uppgick till 4 500 (1 583) TSEK 
  • Resultatet per aktie uppgick till -0,191 (-0,084)* SEK
  • Soliditeten uppgick till 37,5 % (16,7 %) 

*Resultat per aktie: Periodens resultat dividerat med 27 238 369 aktier per 2023-09-30. För jämförelsesiffran har samma antal aktier använts.

Soliditet: Eget kapital dividerat med totalt kapital. 

Orderingång: Det totala värdet på erhållna beställningar under perioden i koncernen. 

Orderboken: Det totala värdet på de beställningar i koncernen som är kvarvarande att leverera efter periodens utgång.

EW: Electronic Warfare

Belopp inom parentes: Jämförande period föregående år.

Med Bolaget eller Astor Group avses Scandinavian Astor Group AB (publ) med organisationsnummer 559353-3922.

Händelser under perioden juli - sep 2023

  • Astor Group meddelade den 19 juli att styrelsen beslutat om en riktad emission av aktier efter begäran om lånkonventering. Emissionen gjordes med stöd av bemyndigandet från årsstämman den 11 maj 2023 och i enlighet med vad som offentliggjordes genom pressmeddelande den 16 mars 2023, beslutat om en riktad nyemission av 1 650 640 nya aktier, innebärande en ökning av aktiekapitalet om högst 435 249,45 SEK, till Gerhard Dal och Per Nilsson ("Långivarna") efter begäran om kvittning av lån om cirka 5,2 MSEK, och därmed minska Bolagets skuldsättning. Teckningskursen i Emissionen är fastställd till 3,15 SEK per aktie.
  • Den 28 juli meddelade Astor Group att styrelsen beslutat att adjungera Ola Alfredsson in i styrelsen fram till nästa bolagsstämma. Ola Alfredsson har en gedigen bakgrund inom försvars- och säkerhetsindustrin, både nationellt och internationellt. Bland andra prestigefyllda branschpositioner har Ola varit chef för försäljning och marknadsföring, samt VD för Kockums AB. Ola Alfredsson har även haft uppdrag som Ambassadråd för Sveriges Ambassad i Washington, USA.
  • Den 28 augusti meddelade Astor Group att styrelsen fastställt nya finansiella målsättningar för koncernen som gäller till 2026 mot bakgrund av att styrelsen ser omfattande tillväxtpotential i koncernen så väl som grundat i den starka orderingång och orderbok som nyligen delgavs i halvårsrapporten för 2023. De nya målsättningarna gäller fram till 2026 och ersätter det tidigare uppsatta finansiella målet som kommunicerades i samband med noteringen på Spotlight Stock Market. Den nya målsättningen är att koncernen ska omsätta minst 400 MSEK år 2026 med en EBITDA marginal på minst 15%.
  • Den 7 september meddelade Astor Group att styrelsen har beslutat att renodla och förenkla koncernstrukturen genom att avveckla det vilande dotterbolaget Astor Engineering AB. Astor Engineering AB grundades för att affärsutveckla civila tillämpningar av Astor Groups teknik men ingen verksamhet har bedrivits i bolaget. Avvecklingen innebär en mycket liten kostnad för Bolaget.
  • Astor Group meddelade den 19 september att Bolaget Bolaget beslutat att fördjupa relationen med Norion Bank och därför ingått ett låneavtal för dotterbolaget Marstrom Composite AB ("Marstrom"). Lånet är på 6,5 MSEK och avser främst finansiera den planerade utbyggnaden av produktionskapaciteten i Marstrom samt möjliggöra ökat handlingsutrymme.

Händelser efter periodens utgång

  • Den 2 oktober meddelade Astor Group att dotterbolaget My-Konsult nyligen deltog vid försvarsindustriforumet International Defence Industry Forum i Kiev, Ukraina. Verkställande direktör för koncernen, Odd Werin, deltog som representant för My-Konsult efter en direkt inbjudan från ukrainska myndigheter. Deltagandet skedde i den svenska delegationen från Sveriges ambassad i Ukraina.
  • Den 23 oktober meddelade Astor Group att en ukrainsk delegation har besökt Bolagets dotterbolag My-Konsult med intentionen att fördjupa relationen mellan parterna. Under vistelsen stod Bolagets radarstörningssystem Astor IV och teknologiska möjligheter i fokus.
  • Den 3 november meddelade Astor Group att delårsrapporten för januari - september 2023 tidigareläggs för publicering den 6 november.

VD Odd Werin kommenterar

För ett så aktivt bolag som Astor Group känns varje kvartal som vi kan lägga till handlingarna som det mest spännande hittills. Men det tredje kvartalet 2023 kommer alltid finnas i bolagets historieböcker av ett enkelt skäl: Det är det första som vi kunnat redovisa en vinst. Ett tydligare bevis på att vi är på rätt väg går inte att få.

Det tredje kvartalet 2023 blev koncernens nettoomsättning 23 089 TSEK mot 14 544 TSEK samma kvartal i fjol, även detta en historisk notering, medan vinsten på sista raden blev 323 TSEK jämfört med en förlust på -1 580 TSEK ett år tidigare.

Men detta är bara början. I augusti satte vi upp nya finansiella målsättningar för koncernen, som ska gälla fram till 2026. Det året ska vi omsätta minst 400 MSEK och ha en EBITDA-marginal på minst 15 procent, ett mål vi planerar att uppnå genom en kombination av organisk tillväxt och att genomföra minst ett företagsförvärv varje år.

Redan när jag skriver dessa rader finns det intressanta potentiella förvärv som skulle kunna öka vår omsättning och bredda vårt erbjudande till slutkunderna, med fokus på försvarsindustrin. En större koncern skapar också större resurser för utveckling av nya produkter, i denna snabbt föränderliga och oroliga tid vi lever i.

En viktig rekrytering för den framtiden kunde Astor Group kommunicera i juli, då Ola Alfredsson presenterades som ny adjungerad styrelseledamot fram till nästa bolagsstämma, då han kommer att föreslås som ordinarie ledamot. Hans omfattande erfarenhet av försvars- och säkerhetsindustrin, både nationellt och internationellt, stärker ytterligare Astors Groups kompetens. Som affärsutvecklingschef på MilDef Group AB, tidigare VD för Kockums AB och ambassadråd för Sveriges ambassad i Washington är hans meriter ovärderliga för vår strategiska inriktning.

Under kvartalet har dessutom Astor Groups fokus på tillväxt blivit allt tydligare. Koncernstrukturen har förenklats genom att det vilande dotterbolaget Astor Engineering AB avvecklades och dotterbolaget Marstrom har tagit upp ett lån om 6,5 MSEK för att finansiera en planerad utbyggnad av produktionskapaciteten för att kunna möta den höga orderingången och fulla orderboken. En del av den högre produktionskapaciteten återfinns även i JPC Composites nya lokaler som möjliggör för en betydligt större produktion och som de tillträdde precis i slutet av det tredje kvartalet. 

Som försvarskoncern påverkas naturligtvis Astor Group av vår oroliga omvärld, och tyvärr finns inga tecken på att den kommer att bli lugnare, tvärt om. I slutet av september hade jag själv äran att delta i försvarsindustriforum i Kiev efter en direkt inbjudan från de ukrainska myndigheterna och knappt en månad senare, efter rapportperiodens slut, besökte en ukrainsk delegation vårt dotterbolag My-Konsult för att fördjupa sin kunskap om företagets produkter och teknologiska möjligheter.

På väg in i det sista kvartalet 2023 - bland annat med fortsatt testverksamhet i Frankrike - står det redan klart att vi gemensamt i koncernen har lyckats uppnå historiska resultat för Astor Group. Nu ligger vårt fokus på att skapa ännu bättre förutsättningar för 2024 och därmed få en flygande start i att uppnå våra målsättningar för 2026.

Odd Werin, VD

Scandinavian Astor Group AB (publ)

Den fullständiga rapporten som bifogas i pressmeddelandet, kan även laddas ner från bolagets webbsida, https://astorgroup.se/company/investors/.

Scandinavian Astor Group - Strength and security in all elements

Denna information är sådan information som Scandinavian Astor Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 2023-11-06 08:20 CET.

Datum 2023-11-06, kl 08:20
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!