SaveLend Group AB redovisar idag rapporten för det tredje kvartalet 2023

MAR

Tredje kvartalet 1 juli - 30 september 2023
Belopp inom parentes avser samma period föregående år.

  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 42,4 MSEK (40,7 MSEK).
  • EBITDA uppgick till 6,5 MSEK (1,2 MSEK).
  • Rörelseresultat (EBIT) uppgick till 0,1 MSEK (-4,2 MSEK).
  • Nettoresultatet uppgick till -0,1 MSEK (-4,4 MSEK).
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till 0,00 SEK (-0,09 SEK).


Perioden 1 januari - 30 september 2023

  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 127,4 MSEK (105,5 MSEK).
  • EBITDA uppgick till 12,4 MSEK (-9,5 MSEK).
  • Rörelseresultat (EBIT) uppgick till -5,6 MSEK (-24,3 MSEK).
  • Nettoresultatet uppgick till -5,9 MSEK (-24,8 MSEK).
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till -0,11 SEK (-0,49 SEK).


Händelser under tredje kvartalet

  • Robert Andersson avgick som styrelseledamot i SaveLend Group AB.
  • Mats Röjdmark tillträdde som ny vd för dotterbolaget Billecta AB.


Händelser efter kvartalets utgång

  • SaveLend Group stärker ledningsgruppen genom att rekrytera Björn Johnson som Chief Credit Officer och Peter Balod som Chief Commercial Officer.
  • SaveLend Group AB lanserar Projektfinansiering – Ett nytt sätt för investerare att aktivt välja sina investeringsprojekt.


VD-ORD

Lönsamhet i båda segmenten!

I det tredje kvartalet syns effekterna av den omställning vi gjort under året med större andel löpande intjäning över en längre tid. Detta visar sig genom en högre nettoomsättning trots en lägre förmedlad volym. Det har gett oss vår nya etablerade basnivå vad gäller intäkter och jag är positiv inför 2024 som blir ett år med lönsam tillväxt hela vägen.

Våra sparstrategier som levererar avkastning till våra sparare utan tur och timing presterar i linje med målavkastning - precis som tänkt i en rörlig omvärld. För de fem månader de varit aktiva uppgår den ackumulerade avkastningen för Balanserad till 3,00 % och Yield till 3,71 %. Skillnaden mellan dessa två strategier är volatiliteten över tid. För den investerare som önskar en mer förutsägbar avkastning samt en möjlighet att årligen fritt lämna sin investering i förtid med upp till 50 000 SEK lämpar sig Balanserad bättre, medan den som vill ha möjlighet till högre avkastning över tid väljer Yield.

Enligt SEB:s återkommande undersökning Sparkollen har andelen hushåll som planerar att spara mer de kommande sex månaderna ökat från 19 % till 22 % från föregående kvartal. Detta är förstås ett positivt besked och något som indikerar att hushållen ställer om och tänker mer långsiktigt. En omställning som passar bra för vårt erbjudande och sparplattform. Under kvartalet har vi arbetat vidare med ett flertal produktförbättringar för att attrahera större volymer av nytt kapital på plattformen och nyligen lanserade vi vår automatiserade lösning för projektfinansiering. Den innebär att investerare på sparplattformen själva kan välja vilka projekt de vill investera i genom att ta till sig information om projektet och göra sin egen bedömning.

Innan vi lanserade vår automatiska produkt för projektfinansiering hanterade vi processen manuellt via utskick till befintliga kunder. Vi fick riktigt bra respons på detta och vissa erbjudanden blev fulltecknade på bara ett par timmar. Jag ser därför projektfinansiering som en viktig komponent framåt när det kommer till att utöka den förmedlade volymen under kommande kvartal. Såväl befintliga investerare som kunder som kom genom Lendify-förvärvet har kommunicerat att de gärna utökar sitt sparande hos oss om de får möjlighet att själva välja vilka projekt de ska investera i.

Våra sparstrategier innehåller tydliga gränser för hur kapitalet får investeras för att uppnå önskad diversifiering. Detta medför dock en begränsning av storleken på krediterna som kan finansieras på plattformen. På senare tid har vi varit tvungna att tacka nej till en del bra men stora krediter, för att säkerställa diversifieringen. Tack vare projektfinansiering har vi nu en produkt genom vilken vi kan finansiera dessa krediter med god risk/reward även då de är större än tidigare. Vi har dessutom rönt stort intresse för vår pilot av ett fasträntekonto. En produkt som innebär att investerarna får en förutbestämd avkastning med en förutbestämd löptid. För vår del innebär det en lägre avkastningsförväntan som i sin tur öppnar upp helt nya segment på utlåningssidan. Denna produkt kommer att lanseras under första halvåret 2024 och kommer att spela en viktig roll för att nå våra högt uppsatta mål.

Kunderna som välkomnades genom förvärvet av Lendify blir allt mer aktiva på sparplattformen. Vi ser naturligtvis ett visst utflöde från den historiska lånestocken, i nuläget återinvesteras ungefär hälften av det kapital som återbetalas varje månad, men vi blir bättre och bättre månad för månad på att nå ut till dem. Vår målsättning är att det totala kapitalet över tid ska komma att överstiga ingångsvärdet vid övertagandet.

Temat för året på utvecklingssidan har varit användarvänlighet och många större projekt börjar närma sig mål.

  • Vi har lanserat Swish för insättningar på sparplattformen, vilket har tagits emot väl.
  • Vi närmar oss lansering av vårt nya onboardingflöde som väntas förbättra konverteringen från skapat konto till att komma igång med sitt sparande.
  • Vi har påbörjat utvecklingen av ett nytt inloggat läge som kommer att ligga till grund för vår SaveLend-app som ska lanseras nästa år.
  • Vi har utökat vårt fokus på månadsspar vilket resulterat i att antalet månadssparare ökat med 6 % och volymen med 9 %, från låga nivåer, på månadsbasis sedan insatsen påbörjades i slutet av september.

I Finland börjar det röra på sig då vi har implementerat liknande scoring som den vi har i Sverige, samt upphandlat ett vidareförsäljningsavtal för de krediter som inte följer sin betalplan. Detta är viktiga grundbultar för att kunna ta nästa steg och det är något jag kommer att ha anledning att återkomma till.

Finanser
Omsättningen uppgick till 42,4 MSEK med ett EBITDA på 6,5 MSEK och positivt rörelseresultat (EBIT). Detta visar tydligt att vi är precis på brytpunkten vad gäller positivt nettoresultat då kostnadsbasen står still och vi för första gången är lönsamma i båda segmenten. Att vi inte når hela vägen fram till lönsamhet för koncernen beror på avskrivningar i koncernmodern och jag blir förvånad om vi inte når positivt nettoresultat tidigt nästa år.

Förmedlad volym var under kvartalet 267 MSEK och då ska vi beakta att företagsmarknaden i princip stått helt still under juli. Vi förväntar oss därför ett starkare kvartal i Q4, med stöd av bland annat projekt- och fastighetsinvesteringar.

Rekrytering av vd till Billecta
Mats Röjdmark tillträdde som vd för faktureringsplattformen Billecta under september. Med det får Billecta bättre förutsättningar att utveckla sin affär och fortsatta tillväxtresa. Mats har en gedigen kommersiell bakgrund och har redan, tillsammans med den nya operativa chefen för Billecta, hunnit införa förbättringar. Billecta får nu chansen, på riktigt, att bli den diamant jag vet att den är.

Finansiella mål innan nyår
Med en ny vd på plats i Billecta är det inte mer än rimligt att han får ge sin syn på strategin för faktureringsplattformen kommande år. Därför kommer de uppdaterade finansiella målen för SaveLend Group att kommuniceras senare under året men i vart fall innan nyår. Dessa kommer att bestå av ett omsättningsmål liksom ett EBIT-mål för spar- respektive faktureringsplattformen. Vi får många frågor om tillväxt- och lönsamhetspotential och kommer därför att köra en Q&A i samband med att vi publicerar de uppdaterade finansiella målen.

Förstärkning av ledningsgruppen till SaveLend
Med vårt pågående fokus att kommersialisera SaveLend liksom utökat fokus på företagskrediter är jag glad att i januari få välkomna Peter Balod som kommersiell chef och Björn Johnson som kreditchef. Peter kommer närmast från rollen som vd för BigBank Sverige och är otroligt kundorienterad och datadriven. Björn kommer från vår branschkollega Tessin där han varit kreditchef sedan 2020, innan dess var han kreditchef på Swedbank Finans. Björns långa och breda erfarenhet från olika kreditorganisationer kommer att komma väl till pass hos oss. Tillsammans med Peter och Björn har vi utmärkta förutsättningar att fortsätta förbättra vårt investeringserbjudande och accelerera inflödet av kapital till plattformen.

2024 blir året för utväxling!
Under året har vi jobbat stenhårt med att utveckla vårt produkterbjudande och vi har på det viset växt vår adresserbara målgrupp signifikant, nu senast genom lansering av projektfinansiering. Billecta slår nya rekord och har nu fått mer resurser för att säkra en hög tillväxt kommande år.

Vi ser att kostnadssidan fortsatt är stabil och i linje med vad vi tidigare kommunicerat; bruttomarginal ~ 90 %, övriga externa kostnader i linje med historik, och marknadsföring maximalt 25 % av omsättning. Tidigare kommunicerat antal anställda, med som mest 85 personer i slutet av detta år, får tack vare effektiviseringar ligga kvar till slutet av 2024 varvid personalkostnaderna kommer att följa i samma takt.

Under fjärde kvartalet har vi börjat allokera om alltmer av våra resurser för att utöka fokus på kunder och volymer. Detta kommer fortsätta under 2024 och jag är övertygad om att det kommer ha betydande effekt på kapital på sparplattformen och antal hanterade fakturatransaktioner på Billecta. Vi har plattformar och en organisation som kan hantera mångdubbla volymer. Det finns aktörer som har visat att det är möjligt att öka förvaltat kapital med flera miljarder på ett år - jag ser ingen anledning till varför vi inte skulle kunna göra samma sak. Allt detta sammantaget gör att vi har en stabil grund att utgå ifrån både vad gäller organisation och intäkter samt en tydlig målbild för hur vi ska återföra värde till våra aktieägare.

SaveLend - Money shouldn‘t sleep!

Datum 2023-11-14, kl 19:47
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!