SaveLend Group AB redovisar idag rapporten för det andra kvartalet 2023.

MAR

Andra kvartalet 1 april - 30 juni 2023
Belopp inom parentes avser samma period föregående år.

  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 40,5 MSEK (35,0 MSEK).
  • Justerad EBITDA uppgick till 1,4 MSEK (-6,8 MSEK).
  • EBITDA uppgick till 1,4 MSEK (-6,9 MSEK).
  • EBIT uppgick till -4,5 MSEK (-12,0 MSEK).
  • Nettoresultatet uppgick till -4,6 MSEK (-12,2 MSEK).
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till -0,09 SEK (-0,24 SEK).


Perioden 1 januari - 30 juni 2023

  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 85,0 MSEK (64,8 MSEK).
  • Justerad EBITDA uppgick till MSEK 5,9 (-9,8 MSEK).
  • EBITDA uppgick till 5,9 MSEK (-10,6 MSEK).
  • EBIT uppgick till -5,6 MSEK (-20,1 MSEK).
  • Nettoresultatet uppgick till -5,8 MSEK (-20,4 MSEK).
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till -0,11 SEK (-0,41 SEK).


Händelser under kvartalet 1 april - 30 juni 2023

  • SaveLend Group förvärvar Lendify, Lunar Bank A/S P2P-verksamhet.
  • Den 19 april hölls årsstämma i SaveLend Group AB.
  • SaveLend Group lanserar sparstrategier på sparplattformen.
  • SaveLend Groups förvärv av Lendify godkänns av danska Finanstilsynet.
  • SaveLend Group har genomfört migrering av Lendify.


VD-ord
Vi fortsätter att leverera positiv avkastning till våra sparare oavsett marknadsklimat. Med långsiktighet bygger vi kundvärde och det är så vi fortsätter vår resa som bolag mot ökad lönsamhet och tillväxt. Under kvartalet har vi framgångsrikt och rekordsnabbt migrerat förvärvet av Lendify med positiv resultateffekt. Vi har också genomfört en rad förändringar i våra produkter för att understödja fortsatt positiv nettoavkastning i en alltmer föränderlig omvärld.

SaveLend grundades med idén att erbjuda sina kunder sparprodukter som ger attraktiva avkastningsmöjligheter oavsett marknadsförutsättningar. Med ett allt högre ränteläge, som verkar vara här för att stanna ett bra tag framöver, är det för oss naturligt att göra en del förändringar för att vässa vårt produkterbjudande.

Tidigare har vi genomfört ändringar såsom flytt av inkassoportföljer, lansering av SaveLend Flex samt skapat möjlighet att investera i konsumentkrediter med 100 % försäljningsavtal. Det minskade bidraget från inkassoportföljer har vi kommunicerat i tidigare rapport. Utöver detta har vi det senaste kvartalet gjort förändringar avseende konsumentkrediter då vi valde att väsentligt höja kraven på våra internt förmedlade konsumentkrediter. Effekten av denna förändring är något lägre intjäning i det korta perspektivet men högre intjäning över tid. Långsiktigt rätt beslut för både våra sparare och oss själva med andra ord. Denna omställning gör vi utifrån en ökad efterfrågan från våra sparare på investeringsalternativ med lägre risk, då rådande marknad ökat oron för kreditförluster. Omsättningen har också påverkats av att vi inte lyckats nå önskad volym av fastighetskrediter.

Under kvartalet har vi slutfört förvärvet av Lendify och migrerat investerare rekordsnabbt. Att migrera investerare till plattformen har vi en bra rutin för vid det här laget, men det här var första gången vi även skulle migrera in låntagare med deras befintliga uppsättning och villkor. Trots en oerhört tight deadline levererade organisationen på en komplicerad migrering, vilket jag är mäkta stolt över.

Förvärvet bidrar redan från detta kvartal positivt till både EBIT och kassaflöde och med kapitalet från Lendifys investerare går vi ut kvartalet med den högsta likviditeten vi haft tillgänglig på sparplattformen och en av våra högsta prioriteringar är att aktivera detta kapital. Vi kommer att göra detta genom två fokusområden:

  • Lansering av manuella investeringar i fastighetskrediter. Vi har sett ett ökat intresse att investera i fastighetsprojekt, framförallt bland aktiva investerare. De vill ha mer lättillgänglig information och själva bestämma fördelningen av kapital per kredit och motpart. Vi har påbörjat produktutveckling för att möjliggöra detta och räknar med att kunna lansera under hösten. Utöver det skapar det möjligheter att attrahera nya kunder och nytt kapital genom marknadsföring av specifika case.
  • Vi har lanserat våra två sparstrategier - Balanserad och Yield. Det innebär en lättare onboarding, färre klick och enklare val. Vi har god uppslutning i de nya strategierna och enligt den första avkastningsstatistiken ligger strategierna bra inom intervallet för den kommunicerade målavkastningen och spridningen mellan depåer är låg.

Sett till hela plattformen levererade vi en genomsnittlig avkastning om 7,74 % efter kreditförluster och avgifter. Kreditförlusterna uppgick till 2,99 % för rullande 12 månader per utgången av kvartalet.

Stärkt ledning till Billecta
Vi har stärkt Billectas ledning med Magnus Åkerblom-Wiker som tar rollen som operativ chef och påbörjar sin tjänst den 1 september. Magnus har gedigen erfarenhet inom tech-sektorn och har innehaft flera tunga roller på företag som Stripe, Google och Rocker. Jag är övertygad om att han kommer bidra till att lyfta Billecta ytterligare och olja det maskineri som ska ta oss till nästa nivå.

Finansiell ställning
Kvartalets omsättning landade på 40,5 MSEK och en EBITDA på 1,4 MSEK samt ett positivt operationellt kassaflöde om 2,8 MSEK. Vi fortsätter därmed att leverera positivt EBITDA och för andra kvartalet i rad positivt operationellt kassaflöde.

Bruttomarginalen har förbättrats mot föregående kvartal och det beror på tillkommande intäkter från Lendify-förvärvet samt ökad andel nettoredovisade intäkter som därmed också påverkat omsättningen negativt. Jag räknar med att vi även fortsättningsvis kommer ha något högre bruttomarginal än historiskt. Vi strävar mot att hålla en bruttomarginal närmare 90 % i koncernen framgent. Jag konstaterar även att marknadsföringskostnaderna utvecklas i positiv riktning och ser ut att att på helåret uppgå till cirka 25 % av omsättningen, mot guidade 30 %. Jag förväntar mig att vi ligger på samma, eller lägre nivå, nästkommande år då skalbarheten fortsätter att visa sig.

Jag har sagt det flera gånger förr och det tål att upprepas – vi kommer alltid att ta långsiktiga beslut och kvartalen kan därför bli slagiga till dess att vi ordentligt är över lönsamhetströskeln. Förra året i Q1 gjorde vi liknande förändringar som var tuffa där och då, men som jag är väldigt glad för idag. Det är på samma sätt denna gång. Med det sagt vill jag vara tydlig med att vi inte ser några fler större förändringar under året och att vi inte har för avsikt att slå av på tillväxttakten framöver, tvärtom.

Förutsättningarna finns där med mer likviditet på plattformen än tidigare och fortsatt bra intresse för Billecta. Strategin är tydlig, vi har en organisation som är redo att hantera dubbla omsättningen och en tydlig plan att leverera positivt nettoresultat!

Datum 2023-08-15, kl 19:00
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!