Sampo offentliggör finansiella mål för den strategiska perioden 2024–2026

REG

SAMPO ABP                        PRESSMEDDELANDE         6 mars 2024          kl. 9.25

Sampo offentliggör finansiella mål för den strategiska perioden 2024–2026

Sampokoncernen fortsätter att fokusera på att skapa aktieägarvärde genom att förbättra försäkringsresultatet och disciplinerat förvalta sitt kapital. Sampos styrelse har i dag godkänt nya finansiella mål enligt vilka koncernen ska uppnå en tillväxt av operativt resultat över 7 procent i genomsnitt under 2024-2026, en totalkostnadsprocent under 85 procent, och att generera över 4 miljarder euro i kapital tillgängligt för utskiftning eller förvärv.

- Under de senaste tre åren har vi omvandlat Sampo till en renodlad skadeförsäkringskoncern och levererat mot koncernens finansiella mål. För att leverera en attraktiv vinsttillväxt avser vi nu dra nytta av vår unika position som det största skadeförsäkringsbolaget i Norden, och som en föregångare inom digital skadeförsäkring för privatkunder i Storbritannien. Vi förväntar oss en fortsatt ökning av digital försäljning, vilket kommer att bidra till attraktiv premietillväxt inom hemförsäkring, personförsäkringar, bilförsäkringar i Storbritannien och försäkringar för små och medelstora företag, och vi förväntar oss även att detta gör det möjligt för oss att fortsätta vår 14-åriga svit av kontinuerligt ökad produktivitet, säger koncernchef Torbjörn Magnusson.

- Vi kommer att fortsätta förvalta aktieägarnas kapital med samma disciplin som under den förra strategiska perioden, då vi delade ut 7 miljarder euro genom utdelningar och aktieåterköp. Vår förvärvsstrategi är fortsatt begränsad till tilläggsförvärv på marknader där vi redan har verksamhet, säger Magnusson.

Sampos ledning kommer att presentera strategin och de finansiella målen på koncernens kapitalmarknadsdag i London i dag kl. 14 CET (kl. 13 brittisk tid). Evenemanget webbsänds live på www.sampo.com.

Sampokoncernens mål 2024–2026  
Finansiella mål
  • Tillväxt av operativt resultat per aktie (periodgenomsnitt): >7 %
  • Totalkostnadsprocent (årlig): <85 %
  • Generering av kapital tillgängligt för utskiftning eller förvärv: >4 miljarder euro
Kapitalförvaltningsramverk
  • Solvens II-grad: 150–190 %
  • Finansiell hävstång: <30 %
  • Kapitaloptimering: ≤1,2 miljarder euro i kapital tillgängligt för utskiftning eller förvärv


Finansiella mål för 2024
2026

Sampos finansiella mål för 2024–2026 speglar primärt koncernens ambition att organiskt förbättra försäkringsresultatet i Norden och Storbritannien genom att dra nytta av dess digitala styrka och andra operativa fördelar. Koncernen siktar på en tillväxt av operativt resultat på mer än 7 procent per aktie i genomsnitt under 2024–2026, främst driven av tillväxt av försäkringsresultatet och potentiella kapitalförvaltningsåtgärder, där Storbritannien förväntas bidra till koncernens tillväxttakt.

Disciplinerad underwriting är en central del av Sampos strategi. Koncernen siktar på en årlig totalkostnadsprocent under 85 procent för den strategiska perioden 2024–2026, vilket motsvarar en förbättring med 1 procentenhet jämfört med målet för 2021–2023 på under 86 procent. Det nya målet förutsätter ett bidrag från diskonteringseffekt på 2 procentenheter.

Sampos verksamhet genererar ett betydande kassaflöde. Koncernen avser att generera mer än 4 miljarder euro i kapital tillgängligt för utskiftning eller förvärv under den strategiska perioden 2024–2026 genom en kombination av ackumulerat operativt resultat och planerad kapitaloptimering.

Uppdaterat ramverk för kapitalförvaltning

Sampo strävar efter en stark men effektiv balansräkning som avspeglar koncernens riskexponering. Sedan Sampo har blivit en renodlad skadeförsäkringskoncern har koncernens exponering för marknadsrisk minskat väsentligt. Sampo har därför justerat sitt solvensgradsmål till 150–190 procent (från 170–190 procent), vilket är en minskning med 10 procentenheter om man jämför mitten av intervallen, samtidigt som koncernen bibehåller sitt finansiella hävstångsmål på under 30 procent.

Sampos fokus på skadeförsäkring ligger bakom den ökade avkastningen på kapitalbasen från 12 procent i 2020 till 18 procent i 2023. Icke desto mindre ser Sampo ytterligare möjligheter till kapitaloptimering från minskningen med 10 procentenheter i mitten av solvensmålintervallet, ett potentiellt införande av en partiell intern modell (PIM) för beräkning av solvenskapitalkravet, och avyttringar av koncernens andelar i Nexi och NOBA. Totalt förväntas kapitaloptimeringsåtgärderna generera kapital tillgängligt för utskiftning eller förvärv på upp till 1,2 miljarder euro.

Enligt Sampos utdelningspolicy ska minst 70 procent av det operativa resultatet delas ut som utdelning, vilket sätter en nedre gräns för kapitalutskiftningar. Överskottskapital som genereras från vinster överstigande den ordinarie utdelningen och från kapitaloptimeringsåtgärder kommer att återföras till aktieägarna, såvida det inte används för tilläggsförvärv.


För mer information, vänligen kontakta:

Sami Taipalus
direktör för investerarrelationer
tel. +358 10 516 0030

Pressfrågor:

Maria Silander
kommunikationschef
tel. +358 10 516 0031

BILAGA:

Definitioner och beräkningsformler för viktiga siffror i detta meddelande

Operativt resultat:
+ nettoinkomst
- avvecklad operation
- innehav utan bestämmande inflytande
- orealiserade vinster eller förluster
- effekter av förändrade diskonteringsräntor
- icke-operativa avskrivningar
- extraordinära poster

Operativt resultat per aktie uppgick 2023 till 2,07 euro.

Totalkostnadsprocent:
Försäkringsersättningar + driftskostnader / försäkringsintäkter, netto (inklusive förmedling)


Målet förutsätter en diskonteringseffekt på 2 procentenheter. Effekten 2023 var 3 procentenheter.


Generering av kapital tillgängligt för utskiftning eller förvärv:
kumulativa operativt resultat + kapitalbas som frigjorts genom kapitaloptimeringsåtgärder


Solvens II-grad:
kapitalbas / solvenskapitalkrav


Finansiell hävstång:
koncernens finansiella skuld / (koncernens finansiella skuld + eget kapital enligt IFRS)


Avkastning på kapitalbasen för 2020:
nettoinkomst exklusive extraordinära poster / genomsnittlig kapitalbas


Beräkningsformel för avkastning på kapitalbasen för 2023:
rörelseresultat / genomsnittlig kapitalbas

Distribution:
Viktiga medier
www.sampo.com


Datum 2024-03-06, kl 08:25
Källa GlobeNewswire
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!