Safello publicerar delårsrapport för det första kvartalet 2024 och levererar ett historiskt starkt kvartal

REG

Stockholm den 17 maj 2024 | Idag publicerar Safello Group AB (“Safello”) bolagets delårsrapport för det första kvartalet (1 januari–31 mars) 2024. Rapporten finns bifogad samt tillgänglig på safello.com/ir.

Det första kvartalet i sammandrag (jan - mar 2024)

  • Nettoomsättningen ökade med 40 % och uppgick till 193,1 MSEK (138,1). 
  • Bruttoresultatet ökade med 24 % och uppgick till 14,1 MSEK (11,4), varav vinst vid försäljning av långfristiga kryptotillgångar stod för 0,7 MSEK (0,0). Att bruttoresultatet inte ökat i takt med nettoomsättningen beror främst på att lagerförändring under perioden bidrar med 1,7 MSEK jämfört med 2,1 MSEK under motsvarande period föregående år, samt ökade kostnader för transaktionsavgifter till betaltjänstleverantörer, vilka implementerats i syfte att stärka den finansiella infrastrukturen på plattformen.  
  • Rörelseresultat före av- och nedskrivningar (EBITDA) uppgick till 4,7 MSEK (1,4). 
  • Rörelseresultatet uppgick till 4,7 MSEK (3,0). Rörelseresultatet påverkades med 0,5 MSEK (2,5) av återföring av tidigare nedskrivning av långsiktiga kryptoinnehav. Marknadsvärdet på bolagets långfristiga kryptotillgångar överstiger nu det bokförda värdet, motsvarande en orealiserad vinst om 6,7 MSEK per utgången av kvartalet. 
  • Periodens resultat uppgick till 4,7 MSEK (3,0). 
  • Resultat per aktie baserat på genomsnittligt antal aktier (20 449 600 aktier) uppgick till 0,23 kronor (0,15).
  • Resultat per aktie baserat på genomsnittligt antal aktier efter potentiell utspädning (21 440 668 aktier) uppgick till 0,21 kronor (0,14).
  • Koncernen hade vid utgången av det första kvartalet en kassa på 18,6 MSEK (jämfört med 17,3 MSEK per 31 december 2023) och i tillägg 15,3 BTC (17,8) och 110,2 ETH (110,2) i likvida kryptotillgångar. Det bokförda värdet på kryptotillgångarna är 9,2 MSEK (9,7) och marknadsvärdet på kryptotillgångarna uppgick till 15,9 MSEK (10,1) per utgången av det första kvartalet, vilket motsvarar en orealiserad vinst om 6,7 MSEK (0,4) per utgången av kvartalet. Förändringen av det bokförda värdet i perioden är främst hänförlig till att moderbolaget likviderat 2,5 BTC, vilket genererade en vinst vid försäljningen uppgående till 0,7 MSEK (0,0). 
  • Antalet ordrar minskade med -18% till 52 234 stycken (63 158).
  • Totalt uppgick antalet aktiva kunder till 28 339 stycken (34 605) och antalet nya aktiva kunder uppgick till 6 831 stycken (11 185).

Väsentliga händelser under det första kvartalet

Inga väsentliga händelser har ägt rum under perioden.

Övriga händelser i kvartalet

  • Safello ingick i början av året i ett avtal med Nordic Blockchain Association (NBA) om ett officiellt partnerskap. NBA, som är en ideell organisation, är det största professionella web3-nätverket i Norden. Organisationen är dedikerad till att främja innovation och tillväxt inom blockkedjebranschen samt att underhålla det största professionella web3-nätverket i Norden. 
  • Safello lanserade i januari funktionen för kunder att genomföra en säljorder och få en utbetalning via Swish. Tidigare har kunder vid försäljning fått sina pengar utbetalda via banköverföringar, något som medfört att överföringen tagit minst en bankdag. Den nya funktionen förbättrar utbetalningsprocessen på Safellos plattform avsevärt, då alla säljordrar upp till 150 KSEK kommer att betalas ut ungefär tre gånger så snabbt. 
  • Från och med februari är affärsrelationen med Handelsbanken helt avslutad i enlighet med vad som tidigare kommunicerats och Safellos har övergått till sin nya svenska bank. Migreringen skedde i enlighet med plan och utan någon negativ operationell påverkan.
  • I februari lanserade Safello  ”Kryptopodden”, en aktualitetsbaserad nyhetspodcast om kryptovalutor, decentraliserad finans och finansmarknaden. Podcasten erbjuder lyssnarna både kunskap och insikter genom att regelbundet bjuda in välkända profiler, både från krypto- och finansbranschen, som gäster för att analysera och diskutera de senaste händelserna inom kryptovärlden.
  • I mars lanserade Safello “swapping”, en ny funktion för handel mellan kryptovalutor, som möjliggör att växla (“swappa”) en kryptovaluta mot en annan direkt i mobilapplikationen, utan att behöva involvera fiatvalutor (såsom SEK) i transaktionen.
  • I mars förlängde Tullverket sitt ramavtal med Safello ytterligare ett år från och med slutet av innevarande avtalsperiod, den 8 september 2024, till den 8 september 2025. Förlängningen sker på oförändrade avtalsvillkor. Ramavtalet tillgodoser Tullverkets behov av kryptovalutaväxling på nationell basis. Tullverket har möjlighet att förlänga avtalet under ytterligare två tolvmånadersperioder.

Väsentliga händelser efter kvartalets utgång

  • Den 17 april publicerade Safello en omvänd vinstvarning på grund av den starka ökningen i EBITDA och rörelseresultatet under det första kvartalet 2024. Bakgrunden till resultatökningen under det första kvartalet 2024 är huvudsakligen ökade intäkter hänförliga till uttagsavgifter (avgifter för överföring av kryptovaluta från plattformen) och transaktionsavgifter, kopplade till den starka prisutvecklingen på Bitcoin och andra kryptotillgångar.
  • Den 8 maj hölls årsstämman för Safello i Stockholm. De huvudsakliga besluten framgår av stämmokommunikén på bolagets hemsida. Årsstämman beslutade bland annat om omval av Frank Schuil, Jacob Jacobsson, Sepehr Alavi och Viktor Fritzén till styrelseledamöter. Frank Schuil omvaldes till styrelsens ordförande. Årsstämman beslutade även om införandet av ett långsiktigt incitamentsprogram för anställda och/eller konsulter genom en riktad emission av teckningsoptioner till deltagarna, samt bemyndigande för styrelsen att besluta om emission av aktier eller konvertibler.

Övriga händelser efter kvartalets utgång

  • Under april och maj adderade Safello i omgångar flera kryptovalutor till sitt utbud i form av Aave (AAVE), Avalanche (AVAX), Bitcoin Cash (BCH), Cardano (ADA), Compound (COMP), Dogecoin (DOGE), Fantom (FTM), Litecoin (LTC), Maker (MKR), Near Protocol (NEAR), The Sandbox (SAND), Solana (SOL) och The Graph (GRT). De nytillkomna kryptovalutorna har länge efterfrågats av Safellos kunder. Vid urvalet av dessa valutor har Safello följt strikta riktlinjer inom ramen för bolagets projektstyrning som tar hänsyn till exempelvis likviditet, spårbarhet på blockkedjan samt hur länge produkten har funnits på marknaden.
  • Polismyndigheten förlängde sitt ramavtal med Safello från och med slutet av innevarande avtalsperiod, den 3 september 2024 till den 3 september 2025, och förlängningen sker på oförändrade avtalsvillkor. Ramavtalet tillgodoser Polismyndighetens behov av kryptovalutaväxling på nationell basis. Polismyndigheten har möjlighet att förlänga avtalet under ytterligare två tolvmånadersperioder.
  • Emelie Moritz, VD på Safello, är en av 75 unga chefer och ledare som valts ut när Sveriges chefsorganisation Ledarna rankar “Framtidens kvinnliga ledare”. Syftet med utmärkelsen är att belysa vikten av en jämställd chefsmarknad samt lyfta fram framstående kvinnor som chefsförebilder. Vinnaren presenteras torsdagen den 16 maj och publiceras på ledarna.se/fkl.
  • Vidare ingick Safello i slutet av april i ett ramavtal med Ekobrottsmyndigheten. Ramavtalet mellan parterna ingås med anledning av den offentliga upphandling som Polismyndigheten genomförde för att tillgodose Polismyndighetens, Tullverkets och Ekobrottsmyndighetens behov av kryptovalutatjänster, och som Safello vann i augusti 2023.

“Det känns bra att kunna presentera ett kvartal med det bästa resultatet i företagets historia. Ett resultat som är drivet av större volymer i kombination med historiskt höga priser på kryptomarknaden. Vårt fokus framåt är att fortsatt arbeta aktivt med tillväxt både sett till volym och antal kunder, samt produktutveckling. Vårt mål är att nå en miljon kunder och möta den kraftiga tillväxt som marknaden för kryptovalutor i Norden står inför”, säger Emelie Moritz, VD för Safello. 

Av miljö- och kostnadsskäl har Safello Group AB beslutat att inte skriva ut rapporten. En utskrift kan distribueras till aktieägarna på begäran.

###

Denna information är sådan som Safello Group AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande kl 08:00 den 17 maj 2024.

För mer information, vänligen kontakta
Viktoria Berglund Blohmé, Head of Finance, ir@safello.com

Certified Adviser
Amudova AB är Safellos certified adviser. 

Safello är Nordens ledande kryptomäklare med över 368 000 användare. Företaget vill göra krypto tillgängligt för alla. Safello erbjuder ett säkert sätt att köpa, sälja och lagra krypto i sömlösa transaktioner med omgående leverans. Safello är verksamt i Sverige och är registrerat som finansiellt institut hos Finansinspektionen sedan 2013 och är noterat på Nasdaq First North Growth Market sedan 2021. För mer information besök www.safello.com.

Datum 2024-05-17, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!