Qlucore
Bokslutskommuniké 1 maj 2023 - 30 april 2024
Nettoomsättningen ökade, EU bidrag om 27 MSEK och process för CE märkningen enligt plan
Fjärde kvartalet, 1 februari – 30 april 2024
- Nettoomsättningen uppgick till 3 217 (2 597) kSEK.
- Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till -5 001 (-4 328) kSEK.
- Nettoresultat för perioden uppgick till -4 668 (-4 057) kSEK.
- Resultatet per aktie före utspädning uppgick till -1,16 (-1,01) SEK. Resultatet per aktie efter utspädning uppgick till -1,16 (-1,01) SEK.
- Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -2 194 (1 496) kSEK.
- Nettokassaflödet uppgick till -6 005 (-869) kSEK.
- Qlucore Omics Explorer Cloud lanserades.
- Qlucore Insights såldes till Akademiska sjukhuset i Uppsala.
- Efter rapportperiodens utgång. Första delutbetalning från EU i maj.
Helåret, 1 maj 2023 – 30 april 2024
- Nettoomsättningen ökade till 14 369 (12 672) kSEK.
- Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till -16 822 (-16 305) kSEK.
- Nettoresultat för perioden uppgick till -15 681 (-15 936) kSEK.
- Resultatet per aktie före utspädning uppgick till -3,89 (-3,96) SEK. Resultatet per aktie efter utspädning uppgick till -3,89 (-3,96) SEK.
- Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -16 949 (-8 049) kSEK.
- Nettokassaflödet uppgick till -40 746 (-27 871) kSEK.
- Likvida medel per bokslutstillfället uppgick till 28 619 (69 732) kSEK.
- Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret.
VD-ORD
Vi har under året tagit flera viktiga steg för att nå våra mål. Inom Cancerdiagnostik har fokus legat på CE märkningen av Qlucore Diagnostics för leukemi. Med inlämningen av den tekniska filen i januari 2024 är vi ett stort steg närmare kommersialisering. Försäljningsstart för klinisk användning beräknas till februari 2025. Genom vår lösning möjliggörs klassificering av undergrupper inom olika cancerformer med målet att därigenom förbättra diagnostik och behandling.
Försäljningen av Qlucore Omics Explorer, dvs dataanalys, har varit bra och utgör majoriteten av vår nuvarande nettoomsättning. Kunderna återfinns främst på de stora universiteten och bland de stora läkemedelsföretagen.
Vår lösning Qlucore Insights, vilken redan används inom klinisk forskning av leukemi, har sålts såväl till Sahlgrenska sjukhuset som Akademiska sjukhuset i Uppsala. Tillsammans med vår kund Rigshospitalet i Danmark har vi publicerat en ”case study” som pekar på de goda resultat de uppnår (qlucore.com/case).
Under februari 2024 erhöll vi glädjande ett prestigefyllt EU-bidrag om 27 MSEK. Bidraget syftar till att accelerera AI-baserad klinisk cancerdiagnostik för urinblåsecancer samt akut myeloisk leukemi hos vuxna (AML). Det var 1 083 sökande företag inom programmet EIC Accelerator varav vi var ett av de 42 som tilldelades bidrag. Detta visar på vår styrka inom det snabbt expanderande området precisionsdiagnostik. Vi startar projektet under maj 2024.
Totalt under verksamhetsåret ökade den organiska försäljningen med 13 procent till 14 369 kSEK. Likvida medel uppgår till 28 619 kSEK och inkluderar då inte EU bidraget. Nettokassaflödet i fjärde kvartalet var -6 005 kSEK.
Nettoomsättningen under fjärde kvartalet ökade till 3 217 (2 597) kSEK, vilket är en ökning med 25 procent.
Genom kostnadsbesparingar har vi lyckats sänka våra årliga kostnader med motsvarande ca 7 MSEK, med början från det fjärde kvartalet. Vi ser också framför oss en hög grad av återanvändning för kommande modeller avseende de investeringar som redan har gjorts inom Qlucore Diagnostics.
I april lanserade vi Qlucore Omics Explorer Cloud, varvid kunderna kan välja om de vill göra dataanalysen lokalt eller i molnet. Lösningen har kunnat utvecklats resurssnålt genom innovativ användning av Amazons molnlösning.
Den goda tekniska och regulatoriska position som vi befinner oss i gör att vi aktivt utvärderar strategiska alternativ för att skala upp så snabbt som möjligt.
Cancerdiagnostik
Under året har vi även gjort betydande framsteg med vår första lösning för solida tumörer – lungcancer. Lungcancer är en den cancerformen som leder till flest dödsfall årligen och förbättrad diagnostik är därmed högintressant. En ny klassificeringsmodell för lungcancer med betydande förbättringar finns nu tillgänglig för Qlucore Insights. Modellen möjliggör identifiering av olika former av lungcancer samt bestämning om det är en metastas.
CE-märkning enligt IVDR regelverket för medicintekniska produkter utgör ett krav för att kunna användas för diagnostik inom sjukvården. Beräknad tidpunkt för regulatoriskt godkännande (CE-märkning) för akut lymfatisk leukemi hos barn (BCP-ALL) är februari 2025.
Inlämningen av den tekniska dokumentationen möjliggör att vi nu utvecklingsmässigt förskjuter fokus mot färdigställande av kvalitetssystemet och att genomföra formella granskningar tillsammans med vår kontrakterade Notified Body (BSI). Arbetet med projekten inom lungcancer, urinblåsecancer och akut myeloisk leukemi hos vuxna (AML) pågår också. Samtliga cancerformer representerar strategiskt viktiga terapiområden med ett stort medicinskt behov för förbättrad diagnostik.
Omvärldsfaktorer
Osäkerhetsfaktorer i form av såväl det geopolitiska läget som den svaga konjunkturen har inte så vitt vi kan bedöma påverkat Qlucores verksamhet under perioden. Vidare har vi noterat att en del företag inom läkemedels- och biotechsektorerna, framför allt i USA, fortsätter att genomföra uppsägningar. Någon direkt effekt har vi ännu inte märkt.
EU ändrade tidplanen för hur IVDR[1] skall införas i december 2021 och det finns nu uppdaterade förslag om ytterligare justeringen av införandet. Under april publicerade FDA (Food and Drug Administration, USA) förslag med innebörden att de idag relativt oreglerade tester som kallas lab developed tests (LDTs) i USA skall undergå godkännande som påminner om CE-märkning enligt IVDR i Europa. Detta ligger väl i linje med våra bedömningar om att vi går mot starkare regleringar och att detta gynnar Qlucores ambition att utveckla diagnostiska lösningar som uppfyller strikta regulatoriska krav. Vi är i framkant med Qlucore Diagnostics för CE märkning och arbetet kommer att kunna återanvändas för att uppfylla förväntade krav från FDA.
Det gångna verksamhetsåret har varit ett mycket händelserikt och betydelsefullt år för Qlucore. Vi har;
-lanserat ett flertal nya produktversioner och klassificeringsmodeller,
-sålt till fler sjukhus,
-erhållit ett prestigefyllt EU bidrag samt
-klarat av en betydande milstolpe i form av inlämningen av den kompletta tekniska filen för Qlucore Diagnostics för BCP-ALL.
Allt detta har varit möjligt tack vara våra engagerade och kompetenta medarbetare. Vi fortsätter nu arbetet med marknadsbearbetning och utveckling av nya modeller.
___________________
Carl-Johan Ivarsson, VD
[1] EU:s förordning 2017/746 om medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik (IVDR).
Datum | 2024-05-30, kl 18:30 |
Källa | MFN |