Fördel med Schelin Catheter® vid TURP-operationer

En nypublicerad prospektiv randomiserad studie[1] från Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet, visar att det är fördelaktigt att administrera intraprostatiska injektioner av mepivakain/adrenalin med Schelin Catheter i omedelbart samband med TURP, vad gäller blodförlust per resekterat gram.

Under en transuretral resektion av prostata (TURP), den mest etablerade kirurgiska behandlingen av symtom på grund av godartad prostataförstoring, kan prostatan blöda kraftigt, vilket leder till anemi och försämrad syretillförsel till hela kroppen.

Det primära syftet med den nypublicerade studien från Fredrik Stenmark och medarbetare var att bedöma hur mepivakain och adrenalin kan påverka blödningar när dessa injicerades i prostatan med hjälp av Schelin Catheter. Den så kallade primära endpointen var att mäta blodförlust per resekterad (hyvlad) vikt av prostatavävnad. Studien, som var både randomiserad och kontrollerad, utvärderade 81 patienter som slumpmässigt fördelades till vanlig TURP eller TURP med intraprostatiska injektioner med hjälp av Schelin Catheter. Författarna konkluderar att det är fördelaktigt att administrera intraprostatiska injektioner av mepivakain/adrenalin i omedelbart samband med TURP, vad gäller blodförlust per resekterat gram. De tror också att de positiva resultaten i studien, tillsammans med den låga frekvensen av komplikationer, vidare understryker vikten av sin rapport.

Johan Wennerholm, VD ProstaLund: ”Det är mycket glädjande att den tidigare hypotesen, om att Schelin Catheter kan användas för att administrera adrenalin till prostatan för att därigenom minska ett av de största problemen med TURP, nu är bekräftad på detta sätt. Med tanke på att TURP är den i särklass vanligaste operationsmetoden världen över, är potentialen för Schelin Catheter gigantisk. I stort sett hela världens samlade urolog-kår är betjänta av vårt verktyg.”

[1] https://doi.org/10.2340/sju.v58.7798

Datum 2023-09-05, kl 10:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!