Oscar Properties säljer fastighetsbestånd i dotterbolag för lösen av lån lämnade av DnB m.fl. till dessa dotterbolag

MAR

Oscar Properties Holding AB (publ) ("Bolaget") har ingått avtal om att sälja den underliggande fastighetsportföljen i ett antal helägda dotterbolag (”Dotterbolagen”) för en köpeskilling om cirka 2,2 miljarder kronor med tillträde snarast. Förvärvet är endast villkorat av att köparen senast den 18 januari 2024 erhåller finansiering.

I enlighet med Bolagets pressmeddelanden den 23 oktober 2023, den 8 november 2023 och den 27 november 2023 har Bolaget tagit emot meddelande från DNB Bank ASA, Sweden Branch och DNB Sweden AB (gemensamt, "DNB") och junior långivare om uppsägning av säkerställda lån om cirka 2,2 miljarder kronor som Dotterbolagen har tagit upp och som Bolaget har ingått borgensåtagande för till omedelbar betalning till följd av uteblivna ränte- och avgiftsbetalningar. Vidare är Dotterbolagen föremål för en pågående pantrealisation.
Bolaget har nu kommit överens med DNB och junior långivare att lånet ska återbetalas genom en försäljning av de underliggande fastigheterna till Erik Selin Fastigheter genom dotterbolag (”Köparen”) för en köpeskilling om cirka 2,2 miljarder kronor, vilket innebär att Bolaget kan lösa lånen till DNB och junior långivare kopplade till portföljen. De underliggande fastigheterna har enligt Bolagets senaste värdering ett värde om cirka 3 miljarder kronor. I de bolag där försäljning sker under bokfört värde och eget kapital är förbrukat kommer en kontrollbalansräkning upprättas. Förutsatt att Köparen erhåller finansiering och överlåtelsen genomförs så upphör den pågående pantrealisationen.
"Vi är naturligtvis glada att vi kunnat lösa våra lån om totalt cirka 2,2 miljarder kronor till både vår seniora och juniora långivare kopplade till denna portfölj. Att priset hamnat väsentligt under det bokförda värdet är tyvärr inte ovanligt i en forcerad pantrealisation. Vi hade gärna fortsatt äga dessa fastigheter, men vår seniora bank DNB ville få sina lån återbetalda", säger Bolagets VD Carl Janglin.
Bolaget kommer nu omgående att fortsätta diskussionen med ägare och kvarvarande långivare hur det egna kapitalet kan återställas samt nytt kapital tillföras för att möjliggöra fortsatt drift, vilket också kan komma att medföra ytterligare neddragningar av organisation och centrala kostnader. Företagsrekonstruktion kan också vara en möjlig utväg.

Datum 2024-01-15, kl 15:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!