NOTEs delårsrapport januari-mars 2024

MAR

Finansiell utveckling under januari-mars
• Försäljningen uppgick till 1 055 (1 051) MSEK. Rensat för förvärv och valutaeffekter var den organiska tillväxten -4%.
• Rörelseresultatet uppgick till 91 (112) MSEK. Det justerade rörelseresultatet uppgick till 93 (107) MSEK, rensat för omvärderingar av rörelsetillgångar och -skulder i utländska valutor.
• Rörelsemarginalen uppgick till 8,6% (10,7%). Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 8,8% (10,2%), rensat för valutaomvärderingarna.
• Resultatet efter finansnetto uppgick till 78 (104) MSEK.
• Resultatet efter skatt uppgick till 64 (85) MSEK, vilket motsvarar 2,20 (2,92) SEK/aktie.
• Det totala kassaflödet efter investeringar, inkluderat förvärv, uppgick till 84 (49) MSEK, vilket motsvarar 2,90 (1,69) SEK/aktie. Justerat för förvärvsrelaterade utbetalningar under första kvartalet föregående år var det operativa kassaflödet efter investeringar 84 (72) MSEK.

Vd-kommentar – Trots en försiktig inledning av året har vi lyckats stärka rörelsemarginalen jämfört med utgången av föregående år. Vi har högre ambitioner och tror fortsatt på en successiv förstärkning under året.

För det första kvartalet nådde vi en försäljning om 1 055 MSEK vilket var i nivå med försäljningen för första kvartalet föregående år. Detta var i linje med våra förväntningar och i det nedre spannet av den guidning som vi lämnade i vår Q4-rapport där vi förutsåg en försiktig inledning av 2024. Det svagare konjunkturläget som påverkade vår efterfrågan under andra halvåret 2023 har fortsatt haft en effekt på våra kunders aggregerade efterfrågan.

I första kvartalet uppnåddes en underliggande rörelsemarginal om 8,8%. Vi ser det som positivt att vi stärkt vår rörelsemarginal från föregående kvartal men våra ambitioner för vår rörelsemarginal är klart högre än så. Att omsättningen kom in i det nedre spannet av vår guidning hade en väsentlig effekt på lönsamheten. Tillväxt ger lönsamhet och när den tillväxt som våra kunder signalerat och lagt orders för uteblir har det naturligen en påverkan. Vi har fabriker som planerat bemanning och resurser utifrån en nivå som inte uppnåtts till följd av ovanligt stora förskjutningar av kundorders.

Det är glädjande att vi fortsätter att leverera positiva kassaflöden helt i linje med våra planer. Den lageruppbyggnad som påverkade oss under bristsituationen för elektronikkomponenter har vänt och vi ser fortsatt att lagernivåerna i våra fabriker minskar. För det första kvartalet uppgick det operativa kassaflödet till 84 MSEK.

Den försiktiga inledningen av året som vi sett i första kvartalet förväntas bestå en bit in i andra kvartalet. För andra kvartalet förväntas försäljningen uppgå till 1 025-1 075 MSEK. Vi tror fortsatt på en successiv förstärkning under året och bedömer att omsättningen för helåret 2024 uppgår till 4,3-4,7 miljarder SEK och att rörelsemarginalen uppgår till 9,5-10,5%.” säger Johannes Lind-Widestam, vd och koncernchef.

NOTEs delårsrapport för Q1 2024 finns från och med idag tillgänglig i pdf-format på hemsidan, www.note-ems.com, och bifogas detta pressmeddelande. Idag klockan 12.00 CET anordnar NOTE
en presentation för analytiker, media och investerare där vd och koncernchef Johannes Lind-Widestam presenterar rapporten. Delårsrapporten för januari-juni presenteras den 15 juli.

Datum 2024-04-18, kl 08:00
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!