NOSIUMs styrelse beslutar om nedskrivning om 6,8 MSEK

MAR

NOSIUM ABs (publ) ("NOSIUM" eller "Bolaget") portföljbolag Green Apps Technologies (”Green Apps” eller ”Portföljbolaget”) har haft ett händelserikt och utmanande år hittills. De största utmaningarna har återfunnits i dotterbolaget Holistic Health Academy International AB (”HHA” eller ”Dotterbolaget”) där Green Apps tillfört kapital för att hjälpa verksamheten som under året gjort stora förluster. HHAs grundare, VD och styrelseledamot har, på eget bevåg och mot Green Apps önskan, valt att försätta bolaget i konkurs. Mot bakgrund av det har NOSIUMs styrelse idag, efter dialog med Bolagets revisor valt att skriva ner det bokförda värdet i Green Apps med cirka 6,8 MSEK. I övrigt förväntas konkursen inte ha någon effekt på NOSIUMs verksamhet.

Green Apps har haft ett händelserikt och utmanande år och är mitt i processen av att förbereda lansering av sin nya plattform samtidigt som de utvecklar sin retreat verksamhet. Portföljbolagets dotterbolag HHA som ägs till 70% av Green Apps som bedrivit utbildningsverksamheten har idag, av grundaren försatts i konkurs. HHA uppvisade ett starkt 2021 med kraftig tillväxt och positivt resultat. Bolaget fick på grund av marknadsläget och misslyckade satsningar under H2 2022 ekonomiska svårigheter. HHA har sedan dess försökt rädda situation och upptagit lån samt fått ekonomiskt tillskott av GAT men grundaren Johanna Bjurström har inte lyckats vända situationen och har själv valt att försätta HHA i konkurs.

Kortsiktigt kommer detta påverka GAT koncernens omsättning och balansräkning men i övrigt bedöms konkursen inte ha några ekonomiska eller legala konsekvenser för GATs verksamhet mer än att det kapital som de tillfört till dotterbolaget troligtvis går förlorat. Processen inleds nu för att ta reda på hur detta har skett och se över framtida möjligheter.

Konsekvenserna för NOSIUM är begränsade till att Bolagets styrelse, efter dialog med revisorn, idag väljer att skriva ner innehavet i GAT i väntan på mer information de kommande månaderna. Bedömningen är att GATs verksamhet är intakt men att de kommer ha en omställningsperiod där NOSIUM kommer stötta Portföljbolaget i vägen framåt. Konsekvenserna av nedskrivningen blir en engångsförlust för NOSIUM om cirka 6,8 MSEK. I övrigt bedöms detta inte ha någon direkt påverkan på NOSIUM eller dess aktieägare.

Personligen var det oerhört tråkigt att mottaga detta besked. Jag beklagar konsekvenserna av detta till alla anställda, partners och övriga som berörs av HHAs konkurs. Det är många frågor jag önskar få svar på för att förstå varför detta beslut tagits. Jag kan lugna dig som aktieägare i NOSIUM att detta, bortsett från en engångsnedskrivning och ev. kortsiktiga operativa utmaningar i GAT inte bedöms ha någon inverkan på NOSIUMs planer för 2023 och 2024. Vi står, trots detta starkare än någonsin och vi arbetar med flera parallella affärer som bedöms vara opåverkade av detta. Om du som aktieägare har frågor eller funderingar så är du som alltid välkommen att ställa dessa till mig. Jag hoppas kunna presentera flera nyheter kommande veckor av betydligt mer positiv karaktär, säger Daniel Ehdin, VD på NOSIUM AB. ”

Värdet på NOSIUMs aktieportfölj uppdateras mot bakgrund av ovan och uppgår efter nedskrivningen till cirka 90,6 MSEK motsvarande cirka 1,64 SEK per aktie. NOSIUM uppdaterar löpande värderingen av sina innehav via nosium.com/var-aktieportfölj.

Datum 2023-06-30, kl 16:01
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!