NOSIUM AB (publ): Bakgrund till den föreslagna företrädesemissionen om cirka 6,2 MSEK

MARKN.

Styrelsen i NOSIUM AB (publ) (”NOSIUM” eller ”Bolaget”) har kallat till en extra bolagsstämma för beslut om nyemission (”Företrädesemissionen”) av aktier med företrädesrätt för Bolagets befintliga aktieägare. Bakgrunden är att Bolaget behöver likviditet för att säkerställa återbetalning av lån som förfaller i maj 2024. Teckningsförbindelser och eventuella garantier avses inhämtas inför stämman och presenteras senast den 29 februari 2024. Bolaget arbetar nu aktivt med avyttring av tre av sina innehav och dessa förväntas vara klara under 2024. Beroende på struktur och antal avyttringar väntas dessa inbringa mellan 10 – 30 MSEK fördelat på noterade aktier och kontanta medel.

Sammanfattning av förslaget om Företrädesemission

  • Genom fulltecknande av Företrädesemissionen tillförs NOSIUM maximalt cirka 6,2 MSEK, före emissionskostnader. Företrädesemissionen omfattar högst 623 285 991 aktier till en teckningskurs om 0,01 SEK per aktie.
  • En (1) befintlig aktie oavsett aktieslag ger rätt till en (1) uniträtt som ger rätt till teckning av nio (9) nya aktier av samma serie i den föreslagna Företrädesemissionen till en teckningskurs om 0,09 SEK per unit.
  • Beslut om Företrädesemissionen sker på extra bolagsstämman den 1 mars 2024.
  • Teckningsförbindelser och eventuella garantier avses inhämtas under februari månad och utfallet avses presenteras senast den 29 februari 2024.
  • Bolaget genomför föreliggande kapitalisering för att amortera på lån och för att kunna genomföra planerade avyttringar och affärer under 2024.

Bakgrund och motiv till förslaget

NOSIUM investerar i entreprenörer och har idag en aktieportfölj bestående av åtta innehav och via dem indirekt ägande i ytterligare sju företag. NOSIUM har under perioden 2019-2022 investerat i tillväxtbolag som under 2023 genomfört omställningar för prioritera lönsamhet istället för snabb tillväxt. Bolaget upptog ett lån (”Brygglånet”) om 3,5 MSEK i juni 2023 som med ränta uppgår till cirka 4 MSEK per idag. Lånet avsågs återbetalas genom intäkter från de vederlagsfria teckningsoptioner av serie TO1 och TO2 som utgavs till Bolagets aktieägare. Då teckningskursen på dessa är kopplade till marknadsvärdet på NOSIUM bedömer styrelsen att det kapital som kan komma att tillföras genom TO2 ej kommer att vara tillräckligt för att täcka slutbetalning av Brygglånet. Mot bakgrund av detta behöver Bolaget säkerställa kapital för återbetalning och styrelsen bedömer i nuvarande marknadsläge att den bästa vägen för Bolagets aktieägare är att genomföra en företrädesemission.

Framtidsutsikter för NOSIUM efter genomförd Företrädesemission

Styrelsen i Bolaget bedömer förutsättningarna för att ge avkastning till sina aktieägare som goda givet en framgångsrik Företrädesemission. Bolaget arbetar aktivt med att avyttra tre av sin innehav och beräknar att dessa förväntas inbringa mellan 10 – 30 MSEK under 2024 fördelat på noterade aktier och kontanta medel. NOSIUM arbetar även aktivt med att bistå två av sina portföljbolag med planering inför framtida noteringar där den ena förväntas genomföras under 2024 och den andra under 2025. Det sammanlagda marknadsvärdet av NOSIUMs tillgångar bedöms kunna ge en mycket god avkastning under 2024 och 2025 för de aktieägare som deltar i den föreslagna Företrädesemissionen.

Mer information

NOSIUM kommer att bjuda in aktieägare och investerare till två träffar under februari där planerna för 2024 kommer presenteras. Datum och hur man anmäler sig kommer att aviseras genom pressmeddelande.

Datum 2024-02-01, kl 08:50
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!