Nilar International AB Delårsrapport Q3 2023

REG

Juli – september 2023 i sammandrag

  • Nettoomsättning 1,2 (1,2) MSEK
  • Sålda batterier 190 (68)
  • Bruttoresultat -104,0 (-31,3) MSEK
  • EBITDA -46,5 (-38,0) MSEK1
  • Rörelseresultat -126,1 (-53,8) MSEK
  • Periodens resultat -130,7 (-63,8) MSEK
  • Resultat per aktie -0,41 (-0,21) SEK

Januari – september 2023 i sammandrag

  • Nettoomsättning 6,5 (-1,2) MSEK
  • Sålda batterier 426 (572)
  • Bruttoresultat -170,9 (-107,1) MSEK
  • EBITDA -130,3 (-128,8) MSEK1
  • Rörelseresultat (EBIT) -249,8 (-175,8) MSEK
  • Periodens resultat -274,5 (-205,8) MSEK
  • Resultat per aktie -0,86 (-1,57) SEK

Väsentliga händelser under tredje kvartalet

  • Tillsammans med en europeisk producent av automatiserade jordbruksprodukter, inleder Nilar nu ett nytt projekt där Nilars batterier ska testas i förarlösa fordon för materialförflyttning. Förarlösa fordon, även kallade AGV (Automated Guided Vehicles) bedöms vara ett segment med stor potential och i kraftig tillväxt, och producenten väljer Nilars batterier just för den höga säkerheten och låga brandrisken.
  • Den 15 september tog Nilar emot riksdagsledamoten och Kristdemokraternas näringspolitiska talesperson Lili André för ett studiebesök på vår forsknings- och produktionsanläggning i Gävle. Att säkra den strategiska värdekedjan stod högt på agendan, tillsammans med samtal om att skapa bättre förutsättningar för forskning, utveckling och produktion av batterier i Sverige. 
  • Marie Fossum Strannegård har lämnat sitt uppdrag som ledamot i Nilars styrelse med anledning av att hon tillträtt som VD i AxSol. Hon har varit styrelseledamot i Nilar sedan årsstämman den 25 maj i år och lämnade sitt uppdrag den 31 augusti. 
  • Under kvartalet genomfördes en nedskrivning av pågående nyanläggningar i dotterbolaget Nilar OU med ca 65 MSEK som en konsekvens av bolagets uppdaterade affärsplan. 

Väsentliga händelser efter balansdagen

  • Nilar har lanserat andra generationens ReOx batteri, ReOx 2 i Nederländerna. Batteriet har en ny teknik för kylning vilket avsevärt förbättrar prestandan.

Vd-kommentar: Nilar lanserar nästa generations batteri i Nederländerna

Nilar lanserar en ny generation ReOx-batteri med förbättrad prestanda och ännu längre livslängd. Därmed kan också den tidigare kommunicerade Indutecc-ordern om 110 miljoner SEK realiseras. Produktionen inleds i början av 2024 och är en viktig milstolpe i den affärsplan som presenterades i augusti, parallellt med den pågående strategiska översynen av Nilars finanseringsstruktur.

Ett uppdaterat ReOx-batteri ger bättre prestanda och livslängd
Nilar lanserar ReOx 2, en uppdaterad version av världens första batteri som kan fyllas på med ny livslängd. Uppgraderingen är ett viktigt teknikkliv som både förlänger livslängden och förbättrar prestandan ytterligare, bland annat genom ett nytt kylsystem. ReOx 2 är en viktig milstolpe som öppnar för nya integrationsprojekt med våra samarbetspartners. De väsentliga kvalitetshöjningar som har uppnåtts, innebär också att off-take ordern från Indutecc om 110 miljoner SEK kan materialiseras.

Produktionen av ReOx 2 inleds efter årsskiftet 2023/2024 och försäljning kommer primärt att ske genom våra integrationspartners till prioriterade marknadssegment. Inledningsvis kommer produktionen att vara fokuserad på leverans på ordern från Indutecc.

ReOx 2 öppnar för nya integrationsprojekt
Lanseringen av ReOx 2 innebär också att Nilar öppnar för nya integrationsprojekt och samarbeten. Tillsammans med en europeisk producent av automatiserade jordbruksprodukter, inleder Nilar nu ett nytt projekt där Nilars batterier ska testas i förarlösa fordon för materialförflyttning. Förarlösa fordon, även kallade AGV (Automated Guided Vehicles) bedöms vara ett segment med stor potential och i kraftig tillväxt, och producenten väljer Nilars batterier just för den höga säkerheten och låga brandrisken.

Vi rustar Nilar för framtiden
Den unika teknologin är Nilars främsta styrka och fortsatt fokus på produktutveckling, integrationsanpassning och kostnadsbesparingar är avgörande för att Nilar ska nå målsättningarna till 2027 – i linje med den affärsplan som presenterades förra kvartalet.
Nilar vässar verksamheten för ökad lönsamhet och en mer effektiv produktion. Inom ramen för detta genomförs just nu ett kostnadsbesparingsprogram där befintliga avtal och inköp av konsulttjänster utvärderas. Parallellt fortsätter styrelsens strategiska översyn för att hitta en långsiktig finansieringslösning.

Förändringar i Nilars styrelse
Marie Fossum Strannegård har lämnat sitt uppdrag som ledamot i Nilars styrelse med anledning av att hon tillträtt som VD i AxSol. Hon har varit styrelseledamot i Nilar sedan årsstämman den 25 maj i år och lämnade sitt uppdrag den 31 augusti. 

Studiebesök om vikten av svensk batteriproduktion
Vi diskuterar ofta om risken att våra samhällen bygger in sig i nya ohållbaraberoenden i en tid av försämrat säkerhetsläge, energikris och energiomställning. Inför EU-toppmötet i Granada presenterade EU-kommissionen en rapport som visar att Europa riskerar att bli lika beroende av Kina för tillgången till litiumjonbatterier och bränsleceller år 2030 som man var av rysk energi innan kriget i Ukraina.
Den 15 september tog Nilar emot riksdagsledamoten och Kristdemokraternas näringspolitiska talesperson Lili André för ett studiebesök på vår forsknings- och produktionsanläggning i Gävle. Att säkra den strategiska värdekedjan stod högt på agendan, tillsammans med samtal om att skapa bättre förutsättningar för forskning, utveckling och produktion av batterier i Sverige.

Förra kvartalet beviljade Energimyndigheten forskningsstöd till ett nytt utvecklingsprojekt för avancerad batteriåtervinning. Tillsammans med Stockholms universitet och Uppsala universitet kommer vi att utveckla enkla, miljövänliga och kostnadseffektiva metoder för återvinning av elektrodmaterial i förbrukade NiMH-batterier. Nilar söker kontinuerligt nya forsknings- och innovationsbidrag för att utveckla framtidens batterilösningar i samarbete med akademi, myndigheter och andra företag.

Nilar tar nya steg framåt
Slutligen kan jag konstatera att Nilar tar nya steg framåt under tredje kvartalet. Lanseringen av ReOx2 är självfallet en viktig milstolpe, som tillsammans med åtgärder för att öka lönsamheten, minska kostnader och strömlinjeforma organisationen, är avgörande för företaget. Liksom tidigare är vi fast beslutna att driva innovation och leverera smarta energilagringslösningar, tillsammans med våra integrationspartners, i en positiv marknadsutveckling som drivs av samhällets vilja att ställa om till hållbara energikällor.

Erik Oldmark, Vd Nilar

För mer information, vänligen kontakta:
Erik Oldmark, VD
E-post erik.oldmark@nilar.com
Mobil +46 70 432 4444

Om Nilar:

Svenskbaserade Nilar International AB utvecklar och tillverkar batterier som ingår i stationära energilagringssystem. Med bättre energilagring kan samhället stötta det alltmer ansträngda elnätet genom att överbrygga obalanser mellan energiproduktion och efterfrågan, särskilt viktigt när andelen förnybara energikällor ökar. Nilars batteriteknik är baserad på nickelmetallhydrid (NiMH) elektrokemi med en vattenbaserad elektrolyt, vilket ger högre säkerhet samtidigt som komponenterna kan återvinnas och återanvändas. Nilar har huvudkontor i Täby och sedan 2012 utvecklas och produceras alla batterier i produktionsanläggningen i Gävle, som drivs av 100% förnybar energi.

Nilar-aktien är noterad på Nasdaq First North Premier Growth Market med kortnamn NILAR. FNCA Sweden är Certified Adviser. För mer information se www.nilar.com.

Denna information är sådan information som Nilar International AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 2023-11-01 08:00 CET.

Datum 2023-11-01, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!